Щодо пільг при сплаті судового збору — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №7-8 » Щодо пільг при сплаті судового збору

Щодо пільг при сплаті судового збору

Рубрика Прецедент
Відсутність механізму чіткого трактування та розуміння дійсного змісту вказаної норми пункту 13 частини 1 статті 5 Закону України «Про судовий збір» у першу чергу пов’язана з недоліками законодавчої техніки, яка використовувалась законодавцем під час підготовки Закону України «Про судовий збір», проте це не має впливати на гарантовані державою пільги при сплаті судового збору, порушувати та обмежувати права учасників бойових дій при їх зверненні до суду у зв’язку з порушенням будь-яких їх прав незалежно від характеру, предмета та підстав таких позовів

Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду Лесько А.О. розглянувсерпня 2019 року касаційну скаргу грна Н. на рішення Шевченківського районного суду мКиєва відчервня 2018 року та постанову Київського апеляційного суду від 20 березня 2019 року у справі за позовом грна Н. до дочірнього підприємства державної компанії «У» — «Державна госпрозрахункова зовнішньоторговельна та інвестиційна фірма «У», третя особа: Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у мКиєві, — про визнання дій протиправними, стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні, встановив таке.

Рішенням Шевченківського районного суду мКиєва відчервня 2018 року, залишеним без змін постановою Київського апеляційного суду від 20 березня 2019 року, у задоволенні позовних вимог грна Н. відмовлено.

травня 2019 року (відповідно до поштового штемпеля на конверті) грн Н. направив касаційну скаргу на зазначені судові рішення.

Ухвалою Верховного Суду від 23 травня 2019 року касаційну скаргу грна Н. залишено без руху та надано строк для усунення її недоліків (надання відповідних доказів на підтвердження поважності причин пропуску строку на касаційне оскарження, сплати судового збору), який не може перевищувати десяти днів з дня вручення копії цієї ухвали.

липня 2019 року (відповідно до відмітки на поштовому конверті) грн Н. направив до Верховного Суду матеріали на усунення недоліків та клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження.

Як на причини пропуску строку на касаційне оскарження заявник посилався на те, що копію оскаржуваної постанови апеляційного суду він отримав 10 квітня 2019 року, на підтвердження чого додано копію поштового конверта Київського апеляційного суду відквітня 2019 року з трекномером * та відомості з офіційного вебсайту «Укрпошта», в яких зазначено, що поштове відправлення з трекномером * вручене отримувачу 10 квітня 2019 року.

Відповідно до частини 1 статті 390 Цивільного процесуального кодексу (ЦПК) України касаційна скарга на судове рішення подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Згідно з частиною 2 зазначеної статті учасник справи, якому повне судове рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Враховуючи положення наведеної норми ЦПК України, а також те, що копію оскаржуваної постанови апеляційного суду заявник отримав 10 квітня 2019 року та протягом тридцяти днів оскаржив її в касаційному порядку, наявні підстави для поновлення строку на касаційне оскарження.

Також у матеріалах на усунення недоліків заявник вказує, що він звільнений від сплати судового збору за подання касаційної скарги на підставі пункту 13 частини 1 статті 5 Закону України «Про судовий збір». На підтвердження наведеного заявник надав копію посвідчення серії ** *** від 16 липня 1996 року, в якому зазначено, що предявник цього посвідчення має право на пільги, встановлені законодавством України для ветеранів війни — учасників бойових дій.

Відповідно пункту 13 частини 1 статті 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються учасники бойових дій, Герої України — у справах, повязаних з порушенням їхніх прав.

Відсутність механізму чіткого трактування та розуміння дійсного змісту вказаної норми пункту 13 частини 1 статті 5 Закону України «Про судовий збір» у першу чергу повязана з недоліками законодавчої техніки, яка використовувалась законодавцем під час підготовки Закону України «Про судовий збір», проте це не повинно впливати на гарантовані державою пільги при сплаті судового збору, порушувати та обмежувати права учасників бойових дій при їх зверненні до суду у звязку з порушенням будьяких їх прав незалежно від характеру, предмета та підстав таких позовів.

З огляду на положення наведеної норми Закону, а також те, що заявником надано докази, що підтверджують його статус як учасника бойових дій, заявник звільнений від сплати судового збору на підставі пункту 13 частини 1 статті 5 Закону України «Про судовий збір».

Касаційна скарга подана з дотриманням вимог щодо її форми і змісту.

Наведені в касаційній скарзі доводи містять підстави, передбачені частиною 2 статті 389 ЦПК України, для відкриття касаційного провадження.

Керуючись статтями 389, 390, 394 ЦПК України, ухвалив:

— клопотання грна Н. задовольнити;

— поновити грну Н. строк на касаційне оскарження рішення Шевченківського районного суду мКиєва відчервня 2018 року та постанови Київського апеляційного суду від 20 березня 2019 року;

— відкрити касаційне провадження у даній справі;

— витребувати з Шевченківського районного суду мКиєва справу за позовом грна Н. до дочірнього підприємства Державної компанії «У» — «Державна госпрозрахункова зовнішньоторговельна та інвестиційна фірма «У», третя особа: Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у мКиєві, про визнання дій протиправними, стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні;

— надіслати учасникам справи копії касаційної скарги та доданих до неї документів, розяснити їм право подати відзив на касаційну скаргу, який за формою і змістом має відповідати вимогам статті 395 ЦПК України, у строк, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення цієї ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

(Ухвала Верховного Суду від 2 серпня 2019 року. Справа № 761/18595/17. Суддя — Лесько А.О.)

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Актуальне питання

Яким чином можна підвищити довіру громадян до українських судів?

Яким буде вектор розвитку правової реформи в Україні, яких конституційних змін варто очікувати?

На розв’язання яких із наявних проблем має бути спрямовано діяльність Комісії з питань правової реформи: які законодавчі зміни повинні стати першочерговими?

Актуально

Виборче браво

За кордоном

Примат незалежності

За лаштунками

Перлина архітектури

Кадри

Виділ кадрів

Новини

Законотворчість

Набули чинності

Поза процесом

Літня опора

Право про банкрутство

Прецедент

Земельний ривок

Залучення адвокатів до конфіденційної співпраці під час проведення негласних слідчих дій заборонено

Об’єднання позовів є правом, а не обов’язком суду

Оскарження рішення податкового органу в адмінпорядку не позбавляє права на судове оскарження

Щодо пільг при сплаті судового збору

На підставі договору про відступлення права вимоги особа не набуває статусу вкладника в розумінні Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»

Судова практика

Завдати алгоритм

У погоні за скаргами

Проти України

Альтернативне рішення

Захист забезпечено

Інші новини

PRAVO.UA