У погоні за скаргами — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №7-8 » У погоні за скаргами

У погоні за скаргами

Надто багато скарг і заяв сторони стосовно суддів у процесі розгляду спору виключають твердження про упередженість суду

Нерідко вже на початку судового розгляду резонансної справи від однієї або й усіх сторін можна почути про упередженість суду. Або ж коли кожен жест, погляд або дія судді коментуються чи навіть оскаржуються до вищестоящого суду або дисциплінарних органів. Негатив на суддів став звичним для українських реалій роботи правників, проте надто велика активність сторони або її представника у коментуванні життя судді та подачі скарг на нього може зіграти злий жарт із власне заявником.

У подібній ситуації опинився грузинський телеканал, оскільки Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) не визнав порушення права на справедливий суд. Йдеться про позицію Суду у рішенні від 18 липня 2019 року у справі «Телерадіокомпанія «Rustavi 2» та інші проти Грузії» (скарга  16812/17), яка стосувалася розгляду спору щодо власності на телеканал. У скарзі до ЄСПЛ теперішні власники Rustavi 2 стверджували, зокрема, що судді, які розглядали спір, не були незалежними та неупередженими.

Проте суд дійшов висновку про відсутність порушення пункту 1 статті 6 (право на справедливий судовий розгляд незалежним і неупередженим судовим органом) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод стосовно судді, який ухвалював рішення у справі в першій інстанції, стосовно суду, який вирішував справу в апеляції, та щодо складу суддів, які вирішували справу під час касаційного провадження у Верховному суді Грузії.

ЄСПЛ дійшов висновку, що всі, окрім одного, твердження про упередженість були або необґрунтованими, або непереконливими. Крім того, статус генерального директора Rustavi 2 як заявника у дисциплінарному провадженні проти голови Верховного суду за декілька років до того, що призвело до її звільнення із судової посади, було сумнівним доводом неупередженості суду.

Суд вказав на те, що власники Rustavi 2 систематично подавали необґрунтовані скарги до різних судів усіх рівнів, що розцінив як імовірну спробу паралізувати здійснення правосуддя, а також на те, що генеральний директор Rustavi 2 робив безпідставні та агресивні заяви в засобах масової інформації щодо суддів національного суду, які брали участь у розгляді питання про право власності та щодо судової системи Грузії в цілому.

Дійшовши висновку про відсутність порушень, ЄСПЛ також скасував тимчасовий захід, вжитий відповідно до правила 39 Регламенту Суду, який зобов’язував уряд Грузії призупинити виконання рішення від березня 2017 року.

Ірина ГОНЧАР

«Судовий вісник»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Актуальне питання

Яким чином можна підвищити довіру громадян до українських судів?

Яким буде вектор розвитку правової реформи в Україні, яких конституційних змін варто очікувати?

На розв’язання яких із наявних проблем має бути спрямовано діяльність Комісії з питань правової реформи: які законодавчі зміни повинні стати першочерговими?

Актуально

Виборче браво

За кордоном

Примат незалежності

За лаштунками

Перлина архітектури

Кадри

Виділ кадрів

Новини

Законотворчість

Набули чинності

Поза процесом

Літня опора

Право про банкрутство

Прецедент

Земельний ривок

Залучення адвокатів до конфіденційної співпраці під час проведення негласних слідчих дій заборонено

Об’єднання позовів є правом, а не обов’язком суду

Оскарження рішення податкового органу в адмінпорядку не позбавляє права на судове оскарження

Щодо пільг при сплаті судового збору

На підставі договору про відступлення права вимоги особа не набуває статусу вкладника в розумінні Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»

Судова практика

Завдати алгоритм

У погоні за скаргами

Проти України

Альтернативне рішення

Захист забезпечено

Інші новини

PRAVO.UA