Законотворчість — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №7-8 » Законотворчість

Законотворчість

Рубрика Новини

Процедуру пробації пропонують удосконалити

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності органу пробації» (реєстраційний № 10465) спрямовано на удосконалення правових механізмів забезпечення діяльності органу пробації, оскільки, на думку автора, наявна правова база не забезпечує достатні умови для безпечного та ефективного виконання завдань цього органу.

Законопроектом передбачається внесення змін до низки законодавчих актів, серед яких Кодекс України про адміністративні правопорушення, Кримінальний кодекс України, Кримінально-виконавчий кодекс України, Кримінальний процесуальний кодекс України, а також Закони України «Про попереднє ув’язнення», «Про соціальну адаптацію осіб, які відбувають чи відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк», «Про пробацію», «Про виконавче провадження» та «Про національну поліцію».

Відповідальність за злочини проти малолітніх хочуть посилити

Група народних депутатів України розробила проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за злочини, вчинені проти малолітніх або неповнолітніх осіб» (реєстраційний № 10454).

Документом запропоновано внести зміни до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за позбавлення життя та скоєння злочинів сексуального характеру стосовно малолітніх або неповнолітніх осіб, а також до Кримінального процесуального кодексу України щодо неможливості застосування запобіжних заходів у вигляді особистого зобов’язання, особистої поруки, домашнього арешту, застави щодо осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочинів щодо позбавлення життя та скоєння злочинів сексуального характеру стосовно малолітніх або неповнолітніх осіб.

Можливі нововведення щодо захисту прав позичальників небанківських кредитів

«Сьогодні в Україні небанківське мікрокредитування є популярним на ринку фінансових послуг, особливо серед найбільш соціально-вразливих груп населення. Тому ця сфера потребує належного захисту прав та законних інтересів споживачів і кредитодавців» — зазначається у пояснювальній записці до законопроекту «Про захист прав позичальників небанківських кредитів» (реєстраційний № 10434).

Відповідно до тексу законопроекту, запропоновано врегулювати правові відносини між кредитодавцями, кредитними посередниками та споживачами на ринку небанківського споживчого кредитування.

Основні положення визначають сферу дії закону, терміни повернення або можливості реструктуризації боргу, модель визначення меж процентної ставки за кредитом, відповідальність позичальника за договором кредиту, порядок погашення кредиту та надання повторних.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Актуальне питання

Яким чином можна підвищити довіру громадян до українських судів?

Яким буде вектор розвитку правової реформи в Україні, яких конституційних змін варто очікувати?

На розв’язання яких із наявних проблем має бути спрямовано діяльність Комісії з питань правової реформи: які законодавчі зміни повинні стати першочерговими?

Актуально

Виборче браво

За кордоном

Примат незалежності

За лаштунками

Перлина архітектури

Кадри

Виділ кадрів

Новини

Законотворчість

Набули чинності

Поза процесом

Літня опора

Право про банкрутство

Прецедент

Земельний ривок

Залучення адвокатів до конфіденційної співпраці під час проведення негласних слідчих дій заборонено

Об’єднання позовів є правом, а не обов’язком суду

Оскарження рішення податкового органу в адмінпорядку не позбавляє права на судове оскарження

Щодо пільг при сплаті судового збору

На підставі договору про відступлення права вимоги особа не набуває статусу вкладника в розумінні Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»

Судова практика

Завдати алгоритм

У погоні за скаргами

Проти України

Альтернативне рішення

Захист забезпечено

Інші новини

PRAVO.UA