Робіть висновки — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Робіть висновки

Рубрика Тема номера
Якщо діяльність суб’єкта господарювання підпадає під ознаки планованої, важливо отримати висновок з оцінки впливу на довкілля, інакше зупинення роботи підприємства — лише питання часу
Вплив на довкілля — це будь-які наслідки планованої діяльності, зокрема для безпечності життєдіяльності людей та їхнього здоров’я, флори, фауни, ґрунту, повітря, води, ландшафту
ФЕДОРКО Олександр — адвокат Dynasty Law & Investment, м. Дніпро

 

Відтоді як почав діяти Закон України «Про оцінку впливу на довкілля» (Закон), у суб’єктів господарювання, які провадять плановану діяльність, виник обов’язок перед її початком отримати від відповідних підрозділів із питань екології та природних ресурсів облдержадміністрацій (уповноважений орган) висновок з оцінки впливу на довкілля (висновок). Його отримання відбувається в декілька послідовних етапів, аналіз яких наведено в цій статті.

 

Визначення термінів

Для початку з’ясуємо, що таке планована діяльність. Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 1 Закону це планована господарська діяльність, що включає будівництво, реконструкцію, технічне переоснащення, розширення, перепрофілювання, ліквідацію (демонтаж) об’єктів, інше втручання в природне середовище.

У розумінні Закону вплив на довкілля — це будь­які наслідки планованої діяльності для довкілля, зокрема для безпечності життєдіяльності людей та їхнього здоров’я, флори, фауни, біорізноманіття, ґрунту, повітря, води, клімату, ландшафту, природних територій та об’єктів, історичних пам’яток та інших матеріальних об’єктів чи для сукупності цих факторів, а також наслідки для об’єктів культурної спадщини чи соціально­економічних умов, які є результатом зміни цих факторів (пункт 1 частини 1 статті 1 Закону).

Детальний перелік видів діяльності, яка вважається планованою, наведено в статті 3 Закону. У разі якщо господарська діяльність міститься в цьому переліку, виникає необхідність в отриманні висновку.

 

Отримання висновку

Процедура отримання висновку складається з низки послідовних етапів.

Першим етапом є надсилання суб’єктом господарювання уповноваженому органу повідомлення про намір провадити плановану діяльність та оцінку її впливу на довкілля (повідомлення). Повідомлення надсилається в письмовій та електронній формі. Повідомлення щодо об’єктів, які за класом наслідків належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками, надсилається виключно в електронній формі у форматі Adobe Portable Document Format (PDF) через електронний кабінет Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля (Реєстр). Перелік інформації, яка повин­на міститись у повідомленні, викладено в статті 5 Закону.

Уповноважений орган не пізніше ніж протягом трьох робочих днів із дня отримання повідомлення його оприлюднює на своєму офіційному вебсайті, а суб’єкт господарювання, зі свого боку, зобов’язаний оприлюднити повідомлення щонайменше у двох друкованих ЗМІ, територія розповсюдження яких охоплює адміністративно­територіальні одиниці, що можуть зазнати впливу планованої діяльності. Крім того, таке повідомлення розміщують на дошках оголошень органів місцевого самоврядування або в інших громадських місцях на території, де планується провадження цієї діяльності (стаття 4 Закону).

Після публікації повідомлення громадськість має 20 днів для надання пропозицій та зауважень. Якщо вони є, уповноважений орган надсилає їх суб’єкту господарювання, який повинен врахувати або обґрунтовано відхилити ці зауваження та пропозиції під час складання звіту з оцінки впливу на довкілля (звіт).

 

Звіт з оцінки

Після отримання пропозицій та зауважень наступним етапом є розробка зазначеного звіту. У статті 6 Закону містить перелік інформації, яку обов’язково має бути викладено в ньому. Не слід забувати, що суб’єкт господарювання несе відповідальність за достовірність наведеної у звіті інформації.

Наступним етапом є подання уповноваженому органу документів, перелік яких наведено в пункті 6 Порядку передачі документації для надання висновку з оцінки впливу на довкілля та фінансування оцінки впливу на довкілля, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1026 від 13 грудня 2017 року (Порядок). Такими документами є:

— оголошення про початок громадського обговорення звіту;

— звіт з оцінки впливу на довкілля;

— відомості (документи, матеріали), що підтверджують факт і дату опублікування, розміщення або оприлюднення в інший спосіб суб’єктом господарювання повідомлення про плановану діяльність та оголошення про початок громадського обговорення звіту, якщо їх уже опубліковано, або договір із друкованими засобами масової інформації про опублікування цих документів, а також документ, що підтверджує внесення плати за проведення громадського обговорення.

Звертаю увагу, що пункт 16 Порядку зобов’язує суб’єкта господарювання внести плату за проведення громадського обговорення до подання звіту та оголошення про початок цього обговорення.

Протягом трьох робочих днів із дня отримання звіту уповноваженій орган вносить його до Реєстру.

Відповідно до статті 4 Закону для забезпечення можливості для громадськості ознайомитися зі звітом його має бути розміщено в доступних місцях у приміщеннях уповноваженого органу, органу місцевого самоврядування відповідної адміністративно­територіальної одиниці, яка може зазнати впливу планованої діяльності. Громадськості надається можливість робити копії (фотокопії) та виписки із зазначеної документації, а також ознайомлюватися з інформацією там, де її розміщено.

Наступним етапом є проведення громадського обговорення звіту. Звертаю увагу, що положення Закону зобов’язують саме уповноважений орган, а не суб’єкт господарювання, забезпечити проведення громадського обговорення. Крім того, саме на уповноважений орган покладено обов’язок із підготовки звіту про громадське обговорення (стаття 7 Закону).

Уповноважений територіальний орган оприлюднює оголошення про початок громадського обговорення звіту протягом трьох робочих днів із дня його отримання. Перелік інформації, яка повинна міститися в оголошенні, викладено у статті 8 Закону.

Слід зазначити, що вимоги щодо публікації оголошення аналогічні до вимог стосовно публікації повідомлення.

Громадськість має можливість протягом 20 днів із дня оприлюднення звіту надавати свої письмові пропозиції та зауваження, які, на її думку, стосуються планованої діяльності, без необхідності їх обґрунтовувати. Зауваження і пропозиції можуть подаватися усно під час проведення громадських слухань.

Громадське обговорення має бути проведено не раніше ніж через 25 робочих днів до і не пізніше ніж через 35 робочих днів після дати офіційного оприлюднення оголошення про початок громадського обговорення звіту.

Відповідно до статті 7 Закону громадське обговорення звіту проводиться у формі громадських слухань.

Усі пропозиції та зауваження обов’язково має розглянути уповноважений орган. Результати громадського обговорення фіксуються у відповідному протоколі та звіті про громадське обговорення, який вноситься до Реєстру.

Згідно з частиною 7 статті 7 Закону невіддільною частиною звіту про громадське обговорення є відомості про оприлюднення оголошення про початок громадського обговорення та підтвердження такого оприлюднення, перелік матеріалів, наданих на розгляд громадськості, протоколи громадських слухань, усі отримані від громадськості письмові зауваження та пропозиції, а також таблиця із зазначенням інформації про їх повне або часткове врахування чи обґрунтоване відхилення.

Попри те що проведенням громадського обговорення та фіксацією його результатів займається уповноважений орган, саме на суб’єкта господарювання покладаються витрати, пов’язані з проведенням обговорення.

Завершальним етапом є видача уповноваженим органом висновку з оцінки впливу на довкілля, в якому визначається допустимість чи обґрунтовується недопустимість провадження планованої діяльності та вказуються екологічні умови її провадження. Висновок є обов’язковим до виконання.

Уповноважений орган під час підготовки висновку з оцінки впливу на довкілля розглядає та бере до уваги звіт з оцінки впливу на довкілля та звіт про громадське обговорення.

Відповідно до частини 6 статті 9 Закону уповноважений орган готує та надає Висновок суб’єкту господарювання протягом 25 робочих днів із дня завершення громадського обговорення. Протягом 3 робочих днів із дня підготовки висновку його має бути оприлюднено та внесено до Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля.

Отже, отримання висновку з оцінки впливу на довкілля — досить складний, затратний і тривалий процес, однак не варто нехтувати положеннями Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», оскільки висновок є одним із найважливіших дозвільних документів для суб’єктів господарювання.

У разі якщо відносно суб’єкта господарювання Державна екологічна інспекція України проведе перевірку та під час здійснення цього заходу державного нагляду (контролю) буде встановлено, що в суб’єкта господарювання відсутній висновок з оцінки впливу на довкілля, коли його наявності вимагають положення законодавства, зазначена інспекція матиме всі законні підстави для звернення до суду з позовом про зупинення діяльності підприємства. Тому, якщо діяльність суб’єкта господарювання підпадає під ознаки планової, важливо отримати такий висновок, інакше зупинення роботи підприємства — це лише питання часу.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

VOX POPULI

Податки стосуються всіх

Актуально

Усе піде за планом

Акцент

Головний вибір

Галузі практики

Агробізнес на трансфері

Оплата за статусом

Вийти за межі

Зупинка на вимогу

Віртуальна реальність

Поставити на контроль

Дайджест

Фальш — старт

Держава та юристи

Небо на долоні

Мова вдосконалює

Новини

IP REPORTER

Новини юридичних фірм

Новини Євросуду

Внутрішньо переміщеним особам треба було надати право голосу на місцевих виборах

Репортаж

Ринковий огляд

АТмосферний тиск

Судова практика

Обмежені можливості

Нерухомі докази

Наказне впровадження

Судові рішення

Формальне врахування часу завершення роботи закладу не може братися за основу при кваліфікації дій як хуліганства

Тема номера

Робіть висновки

Врахувати зобов’язані

Природна реакція

Зелений ривок

Об’єднавча сила

Юридичний форум

Електронна недопустимість

Бути в гармонії

Інші новини

PRAVO.UA