Врахувати зобов’язані — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Юридична практика № 43-44 (1244-1245) » Врахувати зобов’язані

Врахувати зобов’язані

Рубрика Тема номера
Під час планування господарської діяльності важливо враховувати не лише національне законодавство, але і міжнародні зобов’язання України у сфері екологічної трансформації
ГУТАРЕВИЧ Наталія — старший юрист Sayenko Kharenko, м. Київ

 

Екотрансформація, зелений курс, декарбонізація, сталий розвиток — ці терміни ідентифікують напрям руху сучасного суспільства. Особливу увагу саме цьому вектору подальшого розвитку приділяють країни Європи, зокрема й Україна.

У загальноприйнятому сенсі до екологічної трансформації економіки відносять системні зміни в принципах, підходах, методах та інструментах, що полягають у впровадженні екологічних цілей та врахуванні екологічних наслідків у всіх економічних процесах.

Збереження морських екосистем і екосистем суші належить до 17 глобальних цілей сталого розвитку, визначених ООН у 2015 році, і Україна приєдналася до процесу їх досягнення.

 

Створити мережу

Згідно з визначенням Європейської агенції довкілля (European Environment Agency) Смарагдова мережа (Emerald Network, СМ) — це мережа територій, що становлять особливий природоохоронний інтерес (ASCIs), яку має бути створено на території договірних сторін і держав­спостерігачів Бернської конвенції (Конвенція про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі. — Прим. ред.), включно з країнами Центральної та Східної Європи й державами — членами ЄС. Для держав — членів ЄС ділянки Смарагдової мережі є ділянками мережі Natura 2000.

Хоча термін «Смарагдова мережа» досі не внесено до українського законодавства, згідно з інформацією станом на 2021 рік щодо України було розглянуто загалом 21 звернення про порушення Бернської конвенції (з моменту приєднання), десять із яких закрито, чотири перебувають у режимі очікування (stand­by).

Одна зі справ щодо України, яка зараз у режимі stand­by — «Імовірна загроза Смарагдовій ділянці «Полонина Боржава» (UA0000263) з боку розвитку вітроенергетики» № 2018/1. Результати розгляду цієї справи є цікавими та довгоочікуваними, оскільки суперечність виникла щодо різних інструментів сталого розвитку — охорони природи Карпат, з одного боку, і розвитку зеленої енергетики, з іншого. Наразі в рамках розгляду цієї справи проходять зустрічі незалежних експертів із зацікавленими сторонами, включно з представниками влади, активістами й ученими, неурядовими організаціями, девелоперами проєктів вітроенергетики, а також міжнародними учасниками, зокрема, Договору про заснування Енергетичного співтовариства. За результатами цих зустрічей заплановано підготувати рекомендації для національних органів влади, які буде винесено на обговорення і запропоновано до прийняття на засіданні Постійного комітету Бернської конвенції наприкінці 2021 року.

 

На міжнародному рівні

Тож як СМ уже впливає на екологічну трансформацію економіки і чи є можливість мінімізувати ризики, пов’язані з міжнародними зобов’язаннями України, перед початком бізнес­процесів?

Україна приєдналася до Бернської конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі (19 вересня 1979 року) на підставі Закону № 436/96­ВР від 29 жовтня 1996 року з певними застереженнями. Обов’язками договірних сторін, зокрема і України, в рамках Бернської конвенції є такі:

— вживати заходів для підтримання популяцій дикої флори та фауни на такому рівні або для приведення їх до такого рівня, який відповідає екологічним, науковим і культурним вимогам і враховує водночас економічні та рекреаційні вимоги;

— вживати заходів для здійснення національної політики щодо охорони дикої флори і фауни та природних середо­вищ існування, приділяючи особ­ливу увагу видам і середовищам існування, яким загрожує зникнення, та вразливим видам;

— враховувати у своїй політиці планування забудови і розвитку територій та у своїх заходах, спрямованих на боротьбу із забрудненням, — необхідність охорони дикої флори та фауни;

— сприяти поширенню інформації з питань необхідності охорони видів дикої флори й фауни та їх середовищ існування.

Бернська конвенція містить чотири додатки: види флори, що підлягають особ­ливій охороні; види фауни, що підлягають особливій охороні; види фауни, що підлягають охороні; заборонені засоби і способи знищення, вилову та інших форм використання диких тварин.

Однак текст самої конвенції не містить терміну «Смарагдова мережа». Рекомендацією Постійного комітету Бернської конвенції № 16 від 9 червня 1989 року «Про території особливого природоохоронного інтересу» (рекомендація № 16) визначено території, що становлять особ­ливий природоохоронний інтерес (areas of special conservation interest), якщо вони відповідають хоча б одній з таких умов:

— здійснюють істотний внесок у виживання видів, що перебувають під загрозою зникнення, ендемічних видів або будь­яких видів, перелічених у додатках I і II до Бернської конвенції;

— підтримують значну кількість видів у зоні високого видового різноманіття або важливі популяції одного чи декількох видів;

— містять важливий та/або репрезентативний зразок типів середовищ існування, що зникають;

— містять важливий приклад певного типу середовища існування або різноманіття типів середовищ існування;

— є важливими територіями для одного або декількох видів, що мігрують;

— іншим чином здійснюють істотний внесок у досягнення цілей конвенції.

Сама Смарагдова мережа, до якої ввійшли території ASCIs, отримала назву в Резолюції Постійного комітету Бернської конвенції № 3 від 26 січня 1996 року.

Однак варто розрізняти міжнародні зобов’язання України, передбачені Бернською конвенцією, та положення резолюцій і рекомендацій органів Бернської конвенції, які експертне середовище відносить до «м’якого права» (soft law).

Водночас у рамках Угоди про асоціацію з ЄС Україна зобов’язується поступово наблизити своє законодавство до норм права ЄС, а саме у сфері охорони природи до 1 вересня 2021 року необхідно було завершити формування реєстру потенційних територій СМ та впровадити захисні заходи й заходи з управління цими територіями в рамках впровадження положень Директиви № 92/43/ЄС про збереження природного середовища існування, дикої флори та фауни (у якій запроваджено мережу Natura 2000). Додатково в цій сфері в України є зобов’язання з упровадження інших положень Директиви № 92/43/ЄС та Директиви № 2009/147/ЄС про захист диких птахів максимум до 1 вересня 2021 року.

 

Господарювати відповідально

Тож у який спосіб явище, якого немає в національному законодавстві, вже зараз трансформує принципи господарювання в Україні?

Наразі до СМ віднесено орієнтовно 12 % території України, однак її формування є тривалим процесом, і залежно від стану території та результатів досліджень/інвентаризації певні ділянки можуть включатися і виключатися з переліку СМ. Процедура створення СМ в Україні наразі не є прозорою, зрозумілою і передбачуваною. До того ж в Україні немає національного законодавства, що встановлює принципи віднесення територій до СМ, а також повноваження та обмеження щодо їх використання.

Однак негативні наслідки в разі ведення господарської діяльності на цих територіях можуть бути вже зараз. І якщо пряму відповідальність до компанії застосувати в рамках Бернської конвенції неможливо, то економічні наслідки у вигляді відмови в доступі до інвестиційних джерел, особливо з боку міжнародних організацій та установ, є цілком вірогідним ризиком. Крім того, негативні рекомендації органів Бернської конвенції органам влади України щодо реалізації проєктів на певній території можуть мати для проєкту наслідки, протилежні очікуваним.

У сфері охорони навколишнього природного середовища в Україні діє низка нормативних інструментів щодо запобігання шкоді довкіллю, забезпечення екологічної безпеки, охорони довкілля, раціонального використання і відтворення природних ресурсів у процесі прий­няття рішень про провадження господарської діяльності згідно із Законом України «Про оцінку впливу на довкілля» (ОВД). Деякі компанії вже зараз у рамках ОВД проводять аналіз впливу на території Смарагдової мережі для мінімізації екологічних ризиків подальшої роботи.

Крім того, в нашій країні діє Закон України «Про екологічну мережу України», і в законотворчому розумінні СМ має увійти до структури екомережі України.

Зараз на розгляді у Верховній Раді України перебуває доопрацьований законопроєкт про території Смарагдової мережі № 4461, який передбачає:

— процедуру включення/виключення територій до/зі СМ, ведення національного реєстру цих територій;

— запровадження обов’язкової процедури оцінки впливу на території СМ (під час будівництва, вивчення та розробки родовищ тощо);

— можливість надання (за рішенням Кабінету Міністрів України) дозволу на ведення господарської діяльності в разі переважання публічного інтересу, навіть якщо встановлено негативний вплив на території СМ;

— відшкодування землеволодільцям і землекористувачам збитків унаслідок дії умов щодо збереження території СМ, якщо ділянку набуто до визначення її територією СМ.

 

Провести інвентаризацію

Варто наголосити, що формуванню територій СМ має передувати глобальна науково­технічна робота з інвентаризації всієї території України щодо відповідності певних ділянок умовам включення до СМ, а також розроблення заходів з управління такими ділянками. Для прогнозованості господарської діяльності важливо зробити цей процес публічним і прозорим.

Однак наразі під час планування господарської діяльності важливо враховувати не лише національне законодавство, але і міжнародні зобов’язання України у сфері екологічної трансформації.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

VOX POPULI

Податки стосуються всіх

Актуально

Усе піде за планом

Акцент

Головний вибір

Галузі практики

Агробізнес на трансфері

Оплата за статусом

Вийти за межі

Зупинка на вимогу

Віртуальна реальність

Поставити на контроль

Дайджест

Фальш — старт

Держава та юристи

Небо на долоні

Мова вдосконалює

Новини

IP REPORTER

Новини юридичних фірм

Новини Євросуду

Внутрішньо переміщеним особам треба було надати право голосу на місцевих виборах

Репортаж

Ринковий огляд

АТмосферний тиск

Судова практика

Обмежені можливості

Нерухомі докази

Наказне впровадження

Судові рішення

Формальне врахування часу завершення роботи закладу не може братися за основу при кваліфікації дій як хуліганства

Тема номера

Робіть висновки

Врахувати зобов’язані

Природна реакція

Зелений ривок

Об’єднавча сила

Юридичний форум

Електронна недопустимість

Бути в гармонії

Інші новини

PRAVO.UA