Фальш — старт — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Фальш — старт

Рубрика Дайджест
Єдиний державний реєстр судових рішень поповнюється вердиктами у справах щодо фальшивих сертифікатів про ковід‑вакцинацію

Поява у 2019 році коронавірусу COVID‑19 змінила життя всієї світової цивілізації. Сьогодні складно уявити своє існування без маски чи санітайзера, а магазин — без обмеження кількості покупців. Країни встановлюють обмеження на подорожі. Більш суворі заходи запроваджено для регіонів із підвищеним рівнем епіднебезпеки. Так, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID‑19, спричиненої коронавірусом SARS‑CoV‑2» від 9 грудня 2020 року № 1236 в областях, які перебувають у так званій червоній зоні, забороняється робота закладів громадського харчування, крім адресної доставки та замовлень навинос; робота торгівельно‑розважальних центрів та інших подібних закладів, кінотеатрів, театрів тощо; робота закладів освіти, крім дитячих садків і початкових класів шкіл; робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес‑центрів; проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів; робота закладів культури, крім історико‑культурних заповідників; проведення кіно‑ та відеозйомки. Водночас чинні обмеження «червоного» рівня не будуть застосовуватися за умови наявності в усіх учасників (відвідувачів), працівників та організаторів масових заходів, зокрема релігійних, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів та басейнів «зеленого» ковід‑сертифіката про вакцинацію або одужання від COVID‑19. За наявності в особи, що перетинає кордон України, «жовтого» чи «зеленого» сертифіката вона може не проходити самоізоляцію.

Відповідно, вакцинація та наявність підтверджувального сертифіката стає необхідною умовою повернення до повноцінного життя. Через поширення коронавірусу щеплення необхідне не тільки для відвідування більшості країн світу, але і для користування міжміським транспортом та багатьма іншими повсякденними послугами. Особи, які мають протипоказання або з інших причин не вакцинуються, як альтернативу можуть використовувати результати ПЛР‑ чи експрес‑тесту, але лише впродовж 72 годин з моменту його здавання.

Відповідно до статистичних даних, рівень вакцинації в Україні один із найнижчих у Європі. Водночас частішають випадки використання фальшивих документів, які підтверджують «вакцинацію».

 

Підробка сертифікатів

Варто визнати, що шахраї використовують вимогу про щеплення на свою користь. Мова йде про виготовлення фальшивих ковід‑сертифікатів. Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський на своїй сторінці у Facebook заявив про відкриття майже 800 проваджень у справах із таким змістом. Деякі з них уже розглянули суди.

Як приклад наведемо ухвалу від 9 жовтня 2021 року у справі № 753/20478/21, у якій Дарницький районний суд міста Києва задовольнив клопотання слідчого про оголошення підозри особі відповідно до статті 358 Кримінального кодексу (КК) України. Суд взяв до уваги результати досудового розслідування, згідно з якими підозрюваний, маючи корисливий умисел, заздалегідь (до злочину) вступив у змову з невстановленими особами щодо підроблення та подальшого збуту офіційних документів, а саме міжнародних свідоцтв про вакцинацію (профілактику) від коронавірусної хвороби COVID‑19, а також несанкціонованого втручання в роботу автоматизованої системи «Електронна медична інформаційна система» для підробки інформації стосовно вакцинації осіб від коронавірусної хвороби COVID‑19 із метою подальшого генерування в застосунку «Дія» електронного сертифіката про вакцинацію. Надалі підозрюваний займався пошуком осіб, які б придбали такі документи, і, коли домовився про продаж, був затриманий працівниками правоохоронних органів. Таким чином, суд кваліфікував дії обвинуваченого за частиною 2 статті 361, частиною 3 статті 354, частиною 3 статті 358 КК України.

Чимало відкрито проваджень у справах, у яких працівники туристичних агентств продавали фальшиві сертифікати та ПЛР‑тести своїм клієнтам для виїзду за кордон. Поки що рішень у цих справах немає, але слідство триває.

Нещодавно міністр цифрової трансформації України Михайло Федорів на своєму офіційному Telegram‑каналі написав, що шахраї створили фейковий додаток «Дія». Як сказано в повідомленні, в цьому застосунку можна створити паспорт громадянина України з будь‑якими даними або сертифікат про вакцинацію.

 

Відповідальність лікарів

На жаль, до неправомірних дій вдаються і працівники медичних закладів. Зокрема, пресслужба Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) повідомила про вирок лікарю, який вносив неправдиву інформацію про щеплення від коронавірусу. Йому призначили покарання у вигляді штрафу у розмірі 34 000 грн з позбавленням права займатися діяльністю за фахом строком на 1 рік. Але поки що це рішення не набрало чинності. Також пресслужба МОЗ 1 жовтня на своєму офіційному сайті розмістила інформацію про надіслані листи‑подання в 15 закладів охорони здоров’я з вимогою про відсторонення від роботи керівників тих закладів, у яких лікарі підозрюються в підробці сертифікатів про вакцинацію. Головні лікарі зможуть повернутися на свої посади лише в разі доведення своєї непричетності до таких дій. Установам із повторним порушенням загрожуватиме анулювання ліцензії закладу охорони здоров’я та розірвання контракту з Національною службою здоров’я. Нагадаємо, що внесення службовою особою до офіційних документів явно неправдивих відомостей є злочином, передбаченим статтею 366 КК України, і карається штрафом від 34 000 до 68 000 грн або обмеженням волі на строк до 3 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

 

Використання підроблених ковід‑сертифікатів

Зазначимо, що використання фальшивих сертифікатів, які підтверджують вакцинацію, теж є протизаконним. Такі порушення, зокрема, викриваються під час перетину кордону.

Одними з перших були вироки Жовківського районного суду Львівської області від 27 вересня 2021 року у справі № 444/2832/21, від 28 вересня 2021 року у справі № 444/2867/21 та від 11 жовтня 2021 року у справі № 444/2984/21, вирок Яворівського районного суду Львівської області від 29 вересня 2021 року у справі № 944/5001/21. Правопорушники завантажили бланк свідоцтва про вакцинацію від коронавірусної хвороби COVID‑19 вакциною Phizer, у якому було проставлено реквізити та печатку медичного закладу, а також реквізити та печатку лікаря, що суд кваліфікував за частиною 1 статті 358 Кримінального кодексу України як підроблення офіційного документа, який звільняє від обов’язків. Далі суб’єкти намагалися перетнути державний кордон із фальшивими сертифікатами про вакцинацію від COVID‑19. Ці дії суд кваліфікував за частиною 4 статті 358 КК України як використання явно підробленого документа. Суд призначив покарання з огляду на засади співмірності, зауваживши, що за своїм видом і розміром покарання має бути адекватним (відповідати) характеру вчинених дій, їх небезпечності та даним про особу винного. Остаточне покарання було призначено шляхом поглинання менш суворого більш суворим за статтею 70 КК України та накладено штраф у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ) — 850 гривень.

 

Спосіб запобігти проблемі на законодавчому рівні

Нагадаємо, що відповідальність за виготовлення або використання явно підробленого документа встановлено статтею 358 Кримінального кодексу України. Але для більш ефективної боротьби з поширенням фальшивих ковід‑сертифікатів було розроблено законопроєкт «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень» № 6084, який загалом містить правопорушення, пов’язані з підробкою довідок про щеплення, і передбачає посилення відповідальності за такі діяння:

— за використання — штраф від 1000 НМДГ або обмеження волі на строк до 2 років;

— за внесення медичним працівником явно неправдивих відомостей — штраф від 2000 НМДГ або позбавлення волі на строк до 2 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю строком до 3 років;

— за виготовлення з метою збуту — штраф від 5000 НМДГ або до 2 років позбавлення волі.

 

Висновок

З вересня ц.р. кількість відкритих проваджень у таких справах активно зростає. Боротьба з фальшивими сертифікатами про вакцинацію триватиме ще довго. А наявна практика притягнення винних осіб до відповідальності має ще пройти перевірку судами вищих інстанцій.

 

Анастасія ВОЛИНЕЦЬ «Юридична практика»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

VOX POPULI

Податки стосуються всіх

Актуально

Усе піде за планом

Акцент

Головний вибір

Галузі практики

Агробізнес на трансфері

Оплата за статусом

Вийти за межі

Зупинка на вимогу

Віртуальна реальність

Поставити на контроль

Дайджест

Фальш — старт

Держава та юристи

Небо на долоні

Мова вдосконалює

Новини

IP REPORTER

Новини юридичних фірм

Новини Євросуду

Внутрішньо переміщеним особам треба було надати право голосу на місцевих виборах

Репортаж

Ринковий огляд

АТмосферний тиск

Судова практика

Обмежені можливості

Нерухомі докази

Наказне впровадження

Судові рішення

Формальне врахування часу завершення роботи закладу не може братися за основу при кваліфікації дій як хуліганства

Тема номера

Робіть висновки

Врахувати зобов’язані

Природна реакція

Зелений ривок

Об’єднавча сила

Юридичний форум

Електронна недопустимість

Бути в гармонії

Інші новини

PRAVO.UA