Усе піде за планом — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Усе піде за планом

Рубрика Актуально
Адвокати ініціюють власний План дій щодо реалізації Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021—2023 роки
Лідія ІЗОВІТОВА наголосила, що більшість завдань Стратегії можливо реалізувати без внесення до Плану дій пропозицій щодо зміни профільного адвокатського закону

Національна асоціація адвокатів України (НААУ) вирішила розробити власний План дій щодо реформування адвокатури у рамках реалізації Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021—2023 роки, затвердженої Указом Президента України від 11 червня 2021 року № 231/2021. Таким чином адвокати відреагували на ініціативи Міністерства юстиції України повернути дисциплінарний контроль над адвокатурою державі.

Ці питання стали предметом обговорення під час позачергового засідання Ради адвокатів України (РАУ), яке відбулося 27 жовтня ц.р. в онлайн‑форматі.

«Наш План дій буде реалістичний та буде відповідати актуальним проблемам адвокатів і держави. Він посилить незалежність нашої професії. У нас є для цього інституційний, інтелектуальний ресурс, практичний досвід і головне — мандат від усієї адвокатської спільноти на представництво інтересів професії», — заявила голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова.

Вона підкреслила, що більшість завдань Стратегії можливо реалізувати без внесення до Плану дій пропозицій щодо зміни профільного адвокатського закону.

За її словами, чинний Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (Закон) дає адвокатурі:

  • інструменти для спрощення дисциплінарного провадження щодо адвокатів, яке передбачено в Стратегії;
  • можливість змінити підхід до організації іспитів і запровадити єдиний іспит.

Цим питанням уже займається робоча група, яка має відповідні напрацювання.

Напередодні Міністерство юстиції України включило до проєкту Плану дій щодо реалізації Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021—2023 роки пропозиції змін до Закону, які подібні до ідей, що висувалися авторами законопроєкту № 9055, а саме:

  • зміни вимог щодо набуття права на зайняття адвокатською діяльністю,
  • запровадження єдиного кваліфікаційного іспиту,
  • зміни до порядку стажування кандидатів,
  • реформування Єдиного реєстру адвокатів України (ЄРАУ).

У НААУ ж вважають, що ні в 2018 році, ні тепер не є доречним спрощений допуск до адвокатської професії для суддів і прокурорів. Тим паче, судова практика наразі чітко встановлює розділення між цими професійними спільнотами і неможливість перебування одночасно під дією двох присяг.

Пані Ізовітова зупинилася на ідеях Плану від Мін’юсту щодо реформування Єдиного реєстру адвокатів України.

Зокрема, її здивували пропозиції оновити ЄРАУ, хоча реєстр постійно модернізується і вдосконалюється та сьогодні вважається одним із найкращих у Європі. Нині ЄРАУ готовий стати інтегрованою частиною модулів «Електронного суду».

«Навіщо державі на рівні законодавства змінювати правила роботи або статус цифрового продукту, створеного адвокатурою за кошти адвокатури, який має довіру адвокатів і органів правосуддя? Такий крок можна розцінити як нав’язування ще одного інструмента контролю над адвокатським самоврядуванням і кожним адвокатом‑практиком», — висловила свою позицію Лідія Ізовітова.

Також критики зазнали ідеї щодо запровадження інституту експертної оцінки наданих адвокатських послуг та систематизації контролю за якістю надання адвокатських послуг, що може стати основою для встановлення контро­лю над адвокатами з боку держави.

Натомість у РАУ вважають, що План дій щодо Стратегії розвитку правосуддя повинен передбачити посилену відповідальність за втручання в адвокатську діяльність. Ідеться про посилення адміністративної та кримінальної відповідальністі за порушення прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності.

Наприклад, треба встановити адміністративну відповідальність для суддів, прокурорів, слідчих і детективів за необґрунтоване звернення до дисциплінарних органів адвокатури зі скаргами на дії адвокатів. У кримінальному процесуальному законодавстві слід встановити додаткові критерії для ініціювання прокурорами, слідчими, детективами обшуків та оглядів в адвокатів чи додаткові критерії для надання слідчими суддями дозволів на проведення обшуку та огляду в адвоката.

До Плану дій щодо реалізації Стратегії також має бути внесено пропозиції повернути адвокатурі представництво у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України.

Також необхідно ухвалити законопроєкт про оподаткування адвокатів як самозайнятих осіб, врахувавши особ­ливість статусу адвокатів у цій категорії платників податків.

Власне, пані Ізовітова нагадала, що на етапі підготовки Стратегії йшлося саме про те, щоб удосконалювати інститут адвокатури в контексті посилення захисту прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності. Це повинно залишатися пріоритетом для внесення законодавчих змін.

Зі свого боку, Комісія з питань правової реформи готова до діалогу з адвокатурою щодо такого Плану дій. Про це запевнив адвокатів голова Комісії Сергій Іонушас, який брав участь у роботі позачергового засідання РАУ.

Він зазначив, що фінальний проєкт Плану дій з реалізації Стратегії розвитку в системі правосуддя ще не затверджений та наразі обговорюється. Тому закликав адвокатуру брати активну участь в обговоренні законопроєктів, які може бути включено до цього Плану.

Нинішнє засідання РАУ було скликано для того, щоб затвердити пропозиції до цього документа, напрацьовані адвокатурою.

Ірина ГОНЧАР «Юридична практика»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

VOX POPULI

Податки стосуються всіх

Актуально

Усе піде за планом

Акцент

Головний вибір

Галузі практики

Агробізнес на трансфері

Оплата за статусом

Вийти за межі

Зупинка на вимогу

Віртуальна реальність

Поставити на контроль

Дайджест

Фальш — старт

Держава та юристи

Небо на долоні

Мова вдосконалює

Новини

IP REPORTER

Новини юридичних фірм

Новини Євросуду

Внутрішньо переміщеним особам треба було надати право голосу на місцевих виборах

Репортаж

Ринковий огляд

АТмосферний тиск

Судова практика

Обмежені можливості

Нерухомі докази

Наказне впровадження

Судові рішення

Формальне врахування часу завершення роботи закладу не може братися за основу при кваліфікації дій як хуліганства

Тема номера

Робіть висновки

Врахувати зобов’язані

Природна реакція

Зелений ривок

Об’єднавча сила

Юридичний форум

Електронна недопустимість

Бути в гармонії

Інші новини

PRAVO.UA