АТмосферний тиск — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

АТмосферний тиск

Рубрика Репортаж
В листопаді парламент може підтримати нову редакцію Закону України «Про акціонерні товариства», анонсували на XV Щорічному форумі з корпоративного права
Потреби ринку та бізнесу, особливості M&A-трансакцій в Україні, корпоративне врядування в державному секторі та нюанси корпоративного управління — в фокусі спікерів XV Щорічного форума з корпоративного права

22 жовтня 2021 року відбувся XV Щорічний форум з корпоративного права, який традиційно організовує
Асоціація правників України. Спікери заходу дискутували щодо потреб ринку та бізнесу, особливостей M&A­трансакцій в Україні, корпоративного врядування в державному секторі та нюансів корпоративного управління.

Ольга Магалецька, керівниця Офісу Національної інвестиційної ради, присвятила свою доповідь Закону № 1116­IX «Про державну підтримку інвестиційних проєктів із значними інвестиціями в Україну». Інструментами підтримки є певні податкові пільги, зокрема звільнення від податку на прибуток на 5 років, від сплати податку на додану вартість   та мита під час увезення нового обладнання. Крім цього, передбачено надання у користування земельних ділянок, необхідних для реалізації інвестпроєкту, а також будівництво/реконструкцію об’єктів суміжної інфраструктури коштом держави.

Роман Шуляр, партнер, керівник трансакційної практики Marchenko Partners, у дискусії, присвяченій питанням M&A­трансакцій в Україні, звернув увагу, що традиційним є використання англійського права. Крім того, поки що немає широкої та послідовної практики застосування нових норм законодавства, саме тому клієнти бояться бути першими.

Олена Лисицька, керівник юридичного департаменту DCH Group, також зауважила, що, попри те що в українському праві з’являється багато нових інструментів, поки що обирається право іншої держави й інші суди. Необхідно прийти до розуміння того, що приватне право має належним чином захищатися, як і кордони, саме тоді і зміниться українська правова культура.

Максим Лібанов, член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, під час свого виступу говорив про стан розгляду і нововведення нового проєкту Закону «Про акціонерні товариства». Він зазначив, що на розгляді у Верховній Раді України вже другий рік перебуває нова редакція цього закону. Влітку законопроєкт № 2493 було прийнято в першому читанні. Законопроєктом здебільшого пропонується розширити диспозитивність діяльності акціонерних товариств, проте, якщо їм зручно функціонувати в чинному форматі, його також можна буде лишити. Це потрібно буде зафіксувати у статуті.

З 1 січня 2022 року з’являться дві моделі корпоративного управління: однорівнева і дворівнева. Акціонерним товариствам ніхто не заборонятиме використовувати дворівневі системи, проте з’явиться можливість використовувати однорівневу, яка більш притаманна загальній системі права.

Проведення загальних зборів буде можливим у декількох форматах:

1) класичні очні збори, які проводяться офлайн в одному конкретному місці;

2) дистанційні збори, які проводяться в тимчасовому порядку через пандемію. Декілька сотень акціонерних товариств проводили збори, застосовуючи цю конструкцію, тому логічно, що парламенту пропонується трансформувати такий формат із тимчасового інструмента в постійний і надати відповідний мандат комісії, яка буде визначати порядок цих зборів;

3) електронні збори, які проводяться онлайн за допомогою електронної системи (ідеально — через застосунок, але, скоріше за все, через певне вебрішення): акціонер зможе зайти в систему за допомогою певного коду доступу і скористатись бюлетенем, зафіксувавши власне волевиявлення.

У 2023 році буде надано можливість використовувати електронне голосування в очних зібраннях. Класичні очні зібрання буде трансформовано в так звані змішані.

 

Альона СТУЛІНА «Юридична практика»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

VOX POPULI

Податки стосуються всіх

Актуально

Усе піде за планом

Акцент

Головний вибір

Галузі практики

Агробізнес на трансфері

Оплата за статусом

Вийти за межі

Зупинка на вимогу

Віртуальна реальність

Поставити на контроль

Дайджест

Фальш — старт

Держава та юристи

Небо на долоні

Мова вдосконалює

Новини

IP REPORTER

Новини юридичних фірм

Новини Євросуду

Внутрішньо переміщеним особам треба було надати право голосу на місцевих виборах

Репортаж

Ринковий огляд

АТмосферний тиск

Судова практика

Обмежені можливості

Нерухомі докази

Наказне впровадження

Судові рішення

Формальне врахування часу завершення роботи закладу не може братися за основу при кваліфікації дій як хуліганства

Тема номера

Робіть висновки

Врахувати зобов’язані

Природна реакція

Зелений ривок

Об’єднавча сила

Юридичний форум

Електронна недопустимість

Бути в гармонії

Інші новини

PRAVO.UA