Головний вибір — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Головний вибір

Рубрика Акцент
Пленум Верховного Суду визначився з очільником «головного» суду держави на майбутні чотири роки — з 1 грудня ц.р. Всеволод Князєв набуде повноважень Голови ВС
Пленум Верховного Суду визначився з очільником «головного» суду держави на майбутні чотири роки — з 1 грудня ц.р. Всеволод Князєв набуде повноважень Голови ВС

Уперше в історії найвищого судового органу України — Верховного Суду (ВС), як зі словом «України» в його назві, так і без нього, — обрання нового Голови відбулося ще до закінчення каденції чинного очільника.

Зокрема, 22 жовтня 2021 року Пленум Верховного Суду обрав новим Головою ВС із 1 грудня ц.р. Всеволода Князєва. До зазначеної дати пан Князєв продовжить обіймати посаду секретаря Великої Палати ВС.

Варто зазначити, що обрати нового очільника ВС раніше запропонувала Голова Верховного Суду Валентина Данішевська. За її словами, такий формат обрання відповідає найкращим європейським традиціям, зокрема Європейський суд з прав людини обрав собі голову за пів року до того, як сплинуть повноваження чинного очільника. Це дає змогу без поспіху передати всі повноваження новообраному голові суду.

Проте не всі судді підтримували такий формат, у зв’язку з чим між ними відбулася дискусія з цього приводу, яка розпочалася перед виборами в медійній площині та продовжилася безпосередньо на самому засіданні Пленуму ВС. Зокрема, суддя Великої Палати ВС Олександр Прокопенко пропонував не затверджувати порядок денний, оскільки за положеннями Закону України «Про судоустрій та статус суддів» і Регламенту Пленуму ВС на момент обрання нового Голови ВС вказана посада повинна бути вакантною. Опонентами пана Прокопенка стали заступник Голови ВС — голова Касаційного господарського суду у складі ВС Богдан Львов та секретар Пленуму ВС Дмитро Луспеник, які вказали на відсутність законодавчих заборон щодо такого обрання. Врешті більшістю голосів суддів Пленум ВС затвердив порядок денний.

За результатами таємного голосування кандидатуру Всеволода Князєва підтримали 98 суддів (щоб бути обраним, необхідно було набрати 90 голосів + 1). Суддя Касаційного господарського суду у складі ВС Володимир Погребняк отримав підтримку в 49 голосів, а за кандидатуру судді Касаційного цивільного суду у складі ВС Олега Ткачука проголосували 7 суддів.

У своїй промові Всеволод Князєв зауважив: «Головою Верховного Суду насамперед повинен бути менеджер судової системи. Його робочий день має починатися зі списку нагальних проблем цієї системи».

Також у разі свого обрання пан Князєв серед іншого обіцяв налагодити регулярні зустрічі з колективами всіх касаційних судів щодо визначення напрямів розвитку Верховного Суду та посилити роль секретарів судових палат у питанні комунікації, оптимізувати роботу пресслужби.

Окрім цього, за словами Всеволода Князєва, Верховному Суду необхідно надати підтримку Державній судовій адміністрації України та Вищій раді правосуддя у вирішенні питання неналежного фінансування судів першої та апеляційної інстанцій та подолання кадрового голоду в судовій
системі.

«Ми маємо відповідний інструментарій і владу, надану законом для того, щоб підняти судову гілку влади. І це основне питання, яке я ставлю перед собою і зроблю все від мене залежне», — підкреслив пан Князєв.

Вирішити питання забезпечення суддів службовим житлом, на переконання Всеволода Князєва, можна за допомогою інституту спільного інвестування. Проте житлом повинні бути забезпечені не тільки судді, а й працівники апарату суду.

Також на засіданні Пленуму Верховного Суду Всеволод Князєв склав присягу члена Вищої ради правосуддя.

Анатолій ГВОЗДЕЦЬКИЙ «Юридична практика»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

VOX POPULI

Податки стосуються всіх

Актуально

Усе піде за планом

Акцент

Головний вибір

Галузі практики

Агробізнес на трансфері

Оплата за статусом

Вийти за межі

Зупинка на вимогу

Віртуальна реальність

Поставити на контроль

Дайджест

Фальш — старт

Держава та юристи

Небо на долоні

Мова вдосконалює

Новини

IP REPORTER

Новини юридичних фірм

Новини Євросуду

Внутрішньо переміщеним особам треба було надати право голосу на місцевих виборах

Репортаж

Ринковий огляд

АТмосферний тиск

Судова практика

Обмежені можливості

Нерухомі докази

Наказне впровадження

Судові рішення

Формальне врахування часу завершення роботи закладу не може братися за основу при кваліфікації дій як хуліганства

Тема номера

Робіть висновки

Врахувати зобов’язані

Природна реакція

Зелений ривок

Об’єднавча сила

Юридичний форум

Електронна недопустимість

Бути в гармонії

Інші новини

PRAVO.UA