Мова вдосконалює — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Мова вдосконалює

Особи, які претендують на зайняття вакантних посад державної служби, повинні скласти іспит, щоб підтвердити рівень знань із державної мови, та отримати відповідний сертифікат
Тестові питання не є надто складними, але вони вимагають уважності, сконцентрованості, а також попередньої підготовки

З набранням чинності Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» претенденти за зайняття вакантних посад державної служби зобов’язані підтвердити відповідний рівень володіння державною мовою. З цією метою вони повинні скласти іспит та отримати державний сертифікат, який видає Національна комісія зі стандартів державної мови.

Порядок перевірки рівня володіння державною мовою, єдині вимоги до процедури проведення іспитів та критерії оцінювання затверджено рішенням Національної комісії зі стандартів державної мови від 13 травня 2021 року № 20. Класифікацію рівнів володіння державною мовою затверджено рішенням Національної комісії зі стандартів державної мови від 24 червня 2021 року № 31.

Порядок отримання сертифікатів на власному прикладі досліджувала наша журналістка.

 

Порядок реєстрації

Насамперед вам необхідно мати електронний цифровий підпис або використати свій обліковий запис у системі банкінгу, щоб пройти процедуру реєстрації в іспитовій системі.

Наступним вашим кроком є онлайн­реєстрація в Іспитовій системі для визначення рівня володіння державною мовою, що можна зробити на офіційному вебсайті Національної комісії зі стандартів державної мови.

Перейшовши на відповідну сторінку, ви повинні натиснути чорну кнопку «Авторизуватися через id.gov.ua», розташовану вгорі сторінки.

На наступній сторінці із запропонованих іспитів вам треба обрати «Іспит на визначення рівня володіння державною мовою 2.0 (для виконання службових обов’язків)», а після цього натиснути на кнопку «Подати заяву на іспит».

Далі система запропонує вам обрати область, у якій ви плануєте складати іспит, і відповідний центр. Обираючи дату складання іспиту, слід ураховувати, що система пропонує лише ті дати, на які залишилися вільні місця в зазначеному центрі.

Тому, якщо ви обрали центр, але жодна з дат не активна, спробуйте змінити центр для складання іспиту та/або місто/область його складання.

Оптимально обрати дату протягом місяця, оскільки це дасть вам змогу не тільки визначити зручні для вас дату і час складання іспиту, але й підготуватися до нього належним чином.

Якщо вам потрібні спеціальні умови для складання іспиту, то є можливість зробити відповідну позначку. Такі позначки призначені тільки для людей з інвалідністю. Ці заяви буде перевірено окремо й у разі, якщо їх подано безпідставно, їх скасують без права подати нову раніше ніж через 4 місяці.

Після перевірки правильності запов­нення всіх полів натисніть кнопку «Подати заяву». Після цього вгорі в меню «Заяви на іспити» ви побачите подану заяву.

Радимо обов’язково сфотографувати її або записати собі дані щодо часу й місця складання іспиту, адже в разі неявки на іспит його можна буде скласти лише через 4 місяці.

 

Складання іспиту

В обраний вами під час реєстрації час необхідно прибути до іспитового центру. Радимо приходити заздалегідь, щоб не поспішаючи знайти відповідну будівлю, аудиторію тощо.

При собі ви обов’язково повинні мати документ, що посвідчує особу, а також негативний результат тестування на COVID­19 методом ПЛР або експрес­тесту на визначення антигена коронавірусу SARS­CoV­2, проведеного не раніше ніж за 72 години до складання іспиту, або документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, міжнародний, внутрішній чи іноземний сертифікат, який підтверджує вакцинацію від COVID­19 однією дозою однодозної вакцини або двома дозами дводозної вакцини («зелені» сертифікати), яку внесено Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, чи одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджено за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного застосунку «Дія».

Наявність у вас відповідних документів перевіряє інструктор у центрі.

Після перевірки документів вам запропонують обрати будь­який персональний комп’ютер, з якого ви маєте авторизуватися в системі (увійти в систему) в такий самий спосіб, як і під час подання заяви на проходження іспиту.

Інструктори, які стежать за дотриманням правил тестування, проводять короткий інструктаж щодо проходження іспиту, після чого ви натискаєте кнопку «Розпочати іспит».

Якщо у вас виникають технічні питання, інструктори вам допоможуть, тому краще одразу звернутися до них, а не гаяти час.

До речі, про час. На весь іспит відведено 30 хвилин, із них 20 хвилин на тестові питання (їх 29) і 10 хвилин на монолог.

Тестові питання розраховані на перевірку ваших знань щодо побудови синонімічних рядів (або антонімічних, або знаходження відповідників іноземних слів), відмінювання числівників, правильної граматичної чи лексичної побудови речень тощо.

Також кожен варіант тестових завдань містить запитання на розуміння змісту тексту, тобто, відповідаючи на них, ви повинні спочатку прочитати запропонований текст, а потім дати відповіді на запитання, пов’язані з його змістом. Також є питання, в яких ви повинні із запропонованих відповідей обрати слова або речення і вставити їх замість пропусків у тексті.

Загалом тестові питання не є надто складними, але вони вимагають уважності, сконцентрованості, а також попередньої підготовки, адже на вас «тиснутиме» фактор часу. За умови попередньої підготовки часу достатньо.

Зразки питань можна знайти на сайті Національної комісії зі стандартів державної мови. Також у Play Market або Apple Store можна знайти програму, яка допоможе підготуватися до тестування, наприклад «Тест із держмови». Вона має як безкоштовний функціонал (обмежене коло питань), так і платний — понад 1600 питань.

Після завершення тестової частини іспиту ви переходите до другої частини — монологу. Система вам запропонує дві теми, з яких ви маєте обрати одну, підготуватися, а потім записати на камеру відповідний монолог. На місці для проведення тестування є навушники, які ви маєте одягнути, щоб не відволікатися на промови інших претендентів. Ви також можете попросити аркуш паперу і ручку, щоб занотувати основні моменти своєї доповіді або скласти її план.

Зверніть увагу, що ваша доповідь не має бути тривалою — до 5 хвилин, оптимально 2–4 хвилини. Читати не можна, адже 90 % свого часу ви повинні дивитися в камеру. Оскільки для більшості людей розмовляти з монітором не є звичним процесом, то радимо потренуватися проголошувати монолог на камеру вдома. З  цією метою можна скористатися будь­якою програмою для запису відео з вебкамери.

За результатами тестування у вашому особистому кабінеті ви зможете побачити свій «прогрес». Відсоток правильних відповідей на тестові питання ви побачите одразу, а оцінка за монолог з’явиться згодом — після перевірки вашого запису членами комісії.

З метою підтвердження рівня знань, достатнього для виконання службових обов’язків, ви повинні набрати від 70 % правильних відповідей, тобто фактично можна відповісти помилково на кожне четверте запитання тесту, головне записати монолог без порушень правил його проголошення, щоб не отримати за нього 0 балів.

 

Без перешкод

Таким чином, якщо ви маєте бажання пройти конкурс на зайняття вакантної посади державної служби, то відсутність сертифіката про рівень володіння державною мовою не має бути перешкодою для цього, адже отримати такий сертифікат досить легко, головне завчасно зареєструватися для складання іспиту і докласти певних зусиль під час підготовки до нього.

 

Дар’я ГОВОРУН «Юридична практика»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

VOX POPULI

Податки стосуються всіх

Актуально

Усе піде за планом

Акцент

Головний вибір

Галузі практики

Агробізнес на трансфері

Оплата за статусом

Вийти за межі

Зупинка на вимогу

Віртуальна реальність

Поставити на контроль

Дайджест

Фальш — старт

Держава та юристи

Небо на долоні

Мова вдосконалює

Новини

IP REPORTER

Новини юридичних фірм

Новини Євросуду

Внутрішньо переміщеним особам треба було надати право голосу на місцевих виборах

Репортаж

Ринковий огляд

АТмосферний тиск

Судова практика

Обмежені можливості

Нерухомі докази

Наказне впровадження

Судові рішення

Формальне врахування часу завершення роботи закладу не може братися за основу при кваліфікації дій як хуліганства

Тема номера

Робіть висновки

Врахувати зобов’язані

Природна реакція

Зелений ривок

Об’єднавча сила

Юридичний форум

Електронна недопустимість

Бути в гармонії

Інші новини

PRAVO.UA