Найдіяльніші юристи 2021 року — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Юридична практика № 51-52 (1252-1253) » Найдіяльніші юристи 2021 року

Найдіяльніші юристи 2021 року

Рубрика ТОП-10
Юристи, які були найбільш помітні в суспільно­політичному житті в 2021 році
Гвоздій Валентин, заступник голови Ради адвокатів України

Докладає значних зусиль для побудови в Україні адвокатури європейського рівня, зокрема багато уваги приділяв у 2021 році питанням диджиталізації та технічного оснащення — покращенню функціоналу Єдиного реєстру адвокатів України та електронного кабінету адвоката. Наразі розглядаються технічні питання інтеграції особистого кабінету адвоката на сайті НААУ з Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою.


 

Гетманцев Данило, народний депутат України, голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики

Ідеолог та основний драйвер змін у сфері оподаткування. У 2021 році став автором та співавтором більш ніж 80 законодавчих ініціатив. Серед основних його здобутків цього року — прийняття Законів України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», «Про фінансові послуги та фінансові компанії», а також запуск податкової амністії.


 

Головатий Сергій, заступник Голови Конституційного Суду України

Послідовно обстоює принципи верховенства права, захисту прав людини й утвердження конституційного правосуддя на національному та міжнародному рівнях. Зумів організувати роботу КСУ в умовах конституційної кризи: за 2021 рік ухвалено 10 рішень. Наприкінці року був обраний до складу Бюро Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційська комісія), яке є її головним керівним органом.


 

Данішевська Валентина, Голова Верховного Суду у відставці

В останній рік своєї каденції на посаді Голови Верховного Суду (до 30 листопада 2021 року) Валентина Данішевська активно долучалась до роботи над реалізацією реформ у сфері правосуддя, послідовно обстоюючи незалежність судових органів і суддів та наголошуючи, що в процесі цих реформ судова система не повинна втратити суб’єктність, а держава не може існувати без судової влади.


 

Ізовітова Лідія, голова Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України

Серед основних здобутків очільниці НААУ — налагодження комунікації з державними інституціями, що опікуються реалізацією правових реформ, включаючи реформування інституту адвокатури. Зокрема, ініціювала звернення до Комісії з питань правової реформи при Президентові України щодо усунення дискримінаційних умов оподаткування адвокатської діяльності. Також сприяла підвищенню авторитету української адвокатури на міжнародному рівні.


 

Львов Богдан, голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

Системна робота Богдана Львова з утвердження незалежності та авторитету судової влади в цілому та господарської юрисдикції зокрема втілилася в безальтернативне переобрання його головою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду на наступні чотири роки. Упродовж року займав досить виважену позицію, наголошуючи на недоцільності перманентного реформування судової системи, адже змінювати слід лише те, що працює неефективно.


 

Маловацький Олексій, заступник голови Вищої ради правосуддя

Із березня 2021 року Олексій Маловацький де-факто очолює Вищу раду правосуддя. Основні вектори його уваги: незалежність суддів, кадрове наповнення судів та запуск роботи ВККСУ, диджиталізація судочинства та впровадження ЄСІТС, вирішення проблем фінансування судової системи. Критикував ухвалення Закону України № 1635-IX, наголошуючи на тому, що він суперечить Конституції України та блокує дисциплінарну функцію ВРП.


 

Моніч Богдан, голова Ради суддів України

У 2021 році Богдан Моніч запам’ятався принциповою позицією щодо нагальних питань функціонування судової системи: від кадрового наповнення та матеріального забезпечення до незалежності суддів і авторитету правосуддя. Головував на черговому, XVIII з’їзді суддів України в березні 2021 року, на якому було ухвалено низку кадрових рішень. Одноголосно переобраний головою РСУ на новий строк.


 

Огренчук Анна, президентка Асоціації правників України

Очоливши в липні цього року Асоціацію правників України, Анна Огренчук зосередила свою увагу на посиленні ролі професійної юридичної спільноти в житті держави. Серед її пріоритетів — підвищення рівня експертності, поглиблення напряму GR (вибудовування та налагодження відносин із державними органами) та співпраця з міжнародними інституціями.


 

Резніков Олексій, міністр оборони України

Упродовж року Олексій Резніков зосереджував свою увагу на найбільш гострих питаннях територіальної цілісності та безпеки держави — спочатку в статусі віце-прем’єр-міністра — міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, а з листопада 2021 року — міністра оборони України. У новому амплуа активно долучився до вирішення проблем української армії: матеріального забезпечення, закупівлі зброї, налагодження співпраці із західними партнерами.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

IP REPORTER

Домен — не доказ

PLS 2021

На вершині PLS 2021

PRо активність

VOX POPULI

Штатні розклади

Актуально

Адвокатський внесок зросте

Бізнес акценти

Акцент

Юрист року — Руслан Стефанчук

Галузі практики

У пошуках збитків

Сім разів відміряй

Проєктні зміни

Ключовий доступ

Дайджест

Військове забезпечення

Держава та юристи

Громадянське питання

Новини юридичних фірм

Asters захистила права АТ «Ощадбанк» у спорі про стягнення заборгованості

ETERNA LAW супроводжувала злиття Perfectial з Avenga

CMS стала юридичним радником NAFTA щодо придбання частки Ужгородського газового родовища

Sayenko Kharenko представила інтереси ТОВ «Аксер груп» і Асоціації «Теплиці України» в антидемпінговому розслідуванні

Aequo вчергове захистила права «Дарниці» на «Цитрамон»

Ганна Прохорова стала партнером Mamunya IP

Підсумки року

Змінна робота

Судова практика

Відмінності в забезпеченні

ТОП-10

Найдіяльніші юристи 2021 року

Тема номера

Позиція захисту

Зворотний рух

Неявне питання

У фокусі: комплаєнс

Позиційна противага

Інші новини

PRAVO.UA