Домен — не доказ — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Домен — не доказ

Рубрика IP REPORTER
ПРОХОРОВА Ганна — радниця Mamunya IP, адвокат, м. Київ

За загальним правилом, якщо торговельна марка (ТМ) не використовується в Україні безперервно протягом п’яти років від дати публікації відомостей про видачу свідоц­тва, будь-­яка особа має право звернутись до суду із заявою про дострокове припинення дії свідоцтва на таку ТМ (частина 4 статті 18 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»).

Коли до суду подається така позовна заява, власник свідоцтва на ТМ, який її не використовував, але намагається зберегти свої монопольні права на охоронюване свідоцтвом позначення, на свій захист може подавати документи про реєстрацію ним доменного імені, тотожного з ТМ. Водночас така реєстрація домену може бути здійснена і протягом п’яти років до дати звернення до суду, що нібито має доводити використання власником свідоцтва оспорюваної марки.

Однак варто зважати на те, що пасивне володіння зареєстрованим доменним іменем, яке відтворює оспорювану ТМ, не доводить факту використання останньої. Іншими словами, якщо домен було делеговано на ім’я власника оспорюваної ТМ, але він веде на веб-сторінку, що є порожньою або coming soon, його реєстрація сама собою не вважатиметься використанням ТМ. Використання ТМ має здійснюватися стосовно товарів та послуг, для яких її зареєстровано. А отже, під відповідним доменним іменем повинен функціонувати веб-сайт із реальним наповненням, на якому пропонуються товари або послуги під оспорюваною ТМ. Так, у рішенні Господарського суду міста Києва від 21 червня 2018 року у справі № 910/1546/18 суд установив, що з огляду на правову сутність торговельної марки умовою належного використання ТМ є її використання власником саме щодо зазначених у свідоцтві товарів і послуг, а не в доменному імені як такому.

Нерідко на сайті під доменним іменем, тотожним оспорюваній ТМ, її власник починає пропонувати товари та послуги вже після подання позову про дострокове припинення дії свідоцтва на ТМ до суду. Задля запобігання такій ситуації радимо позивачу заздалегідь фіксувати зміст веб-сторінки, бажано ретроспективно за попередні роки з моменту реєстрації домену. Тоді він зможе довести, що домен став активним уже після подання позову, тобто за межами п’ятирічного строку до дати звернення до суду. А тому, якщо в матеріалах справи відсутні докази фактичного виробництва товарів і надання послуг, власнику оспорюваної ТМ буде вкрай важко довести факт використання ТМ самою лише наявністю зареєстрованого домену.

 

ПРОХОРОВА Ганна — радниця Mamunya IP, адвокат, м. Київ

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

IP REPORTER

Домен — не доказ

PLS 2021

На вершині PLS 2021

PRо активність

VOX POPULI

Штатні розклади

Актуально

Адвокатський внесок зросте

Бізнес акценти

Акцент

Юрист року — Руслан Стефанчук

Галузі практики

У пошуках збитків

Сім разів відміряй

Проєктні зміни

Ключовий доступ

Дайджест

Військове забезпечення

Держава та юристи

Громадянське питання

Новини юридичних фірм

Asters захистила права АТ «Ощадбанк» у спорі про стягнення заборгованості

ETERNA LAW супроводжувала злиття Perfectial з Avenga

CMS стала юридичним радником NAFTA щодо придбання частки Ужгородського газового родовища

Sayenko Kharenko представила інтереси ТОВ «Аксер груп» і Асоціації «Теплиці України» в антидемпінговому розслідуванні

Aequo вчергове захистила права «Дарниці» на «Цитрамон»

Ганна Прохорова стала партнером Mamunya IP

Підсумки року

Змінна робота

Судова практика

Відмінності в забезпеченні

ТОП-10

Найдіяльніші юристи 2021 року

Тема номера

Позиція захисту

Зворотний рух

Неявне питання

У фокусі: комплаєнс

Позиційна противага

Інші новини

PRAVO.UA