Досудове вирішення — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Досудове вирішення

Рубрика VOX POPULI

Цього року остання судова реформа «святкує своє п’ятиріччя». І хоча наразі ще не всі її етапи реалізовано, вже в перший рік свого президентства Президент України Володимир Зеленський ініціював проведення нової судової реформи. Над її розробкою нині працює Національна рада реформ та, зокрема, Комісія з питань правової реформи. І за останні роки від політиків і високопосадовців неодноразово лунали пропозиції щодо необхідності створення нових судів.

Тож на що орієнтуватися судовій владі: на повну спеціалізацію чи вдосконалення наявної системи судоустрою? Про це ми запитали українських правників, які здебільшого схиляються до останнього варіанту.


КОМЕНТАР ЕКСПЕРТА

Микола ОНІЩУК, ректор Національної школи суддів України

Однією з основних проблем у правосудді є перевантаженість суддів. Українське суспільство з огляду на наявний стан і розвиток правової культури характеризується високим рівнем конфліктності.

Вирішення цієї проблеми лише шляхом збільшення чисельності суддівського корпусу чи утворення нових судів малопродуктивне. Не кажучи вже про те, що можливості уряду України належно забезпечити фінансування судової системи близькі до вичерпання.

Вихід в активному розвитку досудових та позасудових механізмів вирішення спорів. Важливо не тільки домогтися законодавчого врегулювання медіації та запровадження адміністративних апеляцій, а й впровадити інститут мирового судочинства.

Саме через розгляд мировими суддями (в порядку обов’язкового досудового врегулювання) малозначних спорів можна було б суттєво зменшити навантаження на окружні місцеві суди та судову систему в цілому. Підстава — частина 4 статті 124 Конституції України, яка передбачає можливість запровадження обов’язкового досудового врегулювання спорів.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA