Юрист нашого часу — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Юрист нашого часу

Молодий спеціаліст зі знанням англійської та досвідом супроводження договірної роботи: яких юристів сьогодні шукають роботодавці?

Працевлаштування — двосторонній процес, і якщо хтось шукає собі роботу, то, відповідно, є і хтось, хто перебуває в пошуках працівників. І очевидно, що для того, щоб знайти роботу, треба знати, кого саме, тобто юристів із якими спеціалізаціями, навичками та професійним рівнем хочуть бачити роботодавці у своїй компанії. Незалежно від того, йдеться про юридичну фірму чи бізнес із реального сектору економіки. Для цього проаналізуємо оголошення роботодавців щодо вакансій для юристів на ресурсі GRC.ua.

Портрет роботодавця

Насамперед варто зауважити, що юристів на сайтах вакансій шукають нечасто. Всього їх було трохи більш ніж 1 % від загальної кількості вакансій, розміщених на сайті GRC.ua. Специфіка діяльності така, що роботодавець найчастіше залучає персонал через власний сайт або взагалі за особистими рекомендаціями. Проте є і роботодавці, готові знайти юриста за оголошенням.

Здебільшого за оголошеннями юристів шукають неюридичні компанії. У квітні їх відсоток сягав 69 % від загальної кількості оголошень про вакансії для юристів. Відповідно, найчастіше (19 % від усіх вакансій) шукають юриста в штат. Вільний графік роботи юристам пропонують вкрай рідко.

Зважаючи на основних роботодавців, закономірно, що найчастіше шукають юрисконсультів (19 % від усіх запитів). Водночас лише в 1,3 % випадків роботодавці запитують про наявність права на заняття адвокатською діяльністю.

Роботу спеціалістам без досвіду, зокрема на посадах помічників, пропонують у 5 % вакансій.

Спеціалізація

Найперше юристи потрібні роботодавцям для роботи з договорами (від підготовки проєктів до вирішення спорів щодо виконання) — 13 %; зі знанням корпоративного права — 11 %; трудового права —9 %. Чималий попит є на знання сфери реєстрації юридичних осіб — 7 %. Власне, це закономірно з огляду на те, що основними роботодавцями є не юридичні фірми, а бізнес, якому треба інхауси. Усі наведені компетенції охоплюються, як правило, внутрішніми юристами компанії.

Сфери профільних знань, у яких потрібні нині юристи, дуже різняться і визначаються сектором економіки, в якому провадить свою виробничу діяльність роботодавець.

Водночас найчастіше роботодавців цікавлять знання законодавства та супроводу проєктів, пов’язаних із нерухомістю (5 %), цінними паперами та ринками капіталів (4 %), земельним та податковим правом (по 3 %). По 2 % вакансій містили вимоги щодо наявності знань і досвіду в питаннях арбітражу, міжнародного права, комплаєнса та банківського права. Решта галузей юридичних знань вимагалися менш ніж у 2 % вакансій, а саме: антимонопольне право, злиття та поглинання, інтелектуальна власність, морське та сімейне право. Менш ніж 1 % становили вакансії, в яких потрібен був юрист, що знається на питаннях надрокористування та авторського права.

Уміння

Окрім фахових знань, роботодавці висувають вимоги і до супутніх компетенцій та софт скілс. Зокрема, у 81 % вакансій була вимога знати англійську мову на тому чи іншому рівні. Ця вимога зустрічалася частіше, ніж наявність повної вищої юридичної освіти (75 %) та знання національного законодавства (41 %).

Здавалось би, що загальна комп’ютерна грамотність сьогодні має бути притаманна сучасній людині апріорі, проте деякі роботодавці окремо вказували на необхідність упевненого володіння ПК та знання програм MS Office (44 %), MS Ехсеl (34 %), MS PowerPoint (25 %) и навіть 1С (13 %) та Skype (3 %).

Рейтинг софт скілз, сформований на основі побажань роботодавців, очолює вимога «уміння працювати в команд» (34 %). За ним із невеликим відставанням слідують ділова комунікація, відповідальність та організованість (усі по 31 %). Також роботодавці вимагають від юристів уважності (28 %), стресостійкості (25 %), комунікабельності (19 %) та грамотної мови (16 %).

Вимоги щодо наявності досвіду в певних сферах стосувалися переважно складання договорів (38 %) та договірної роботи (22 %). Також актуальним є досвід аналізу даних, претензійної роботи, антикорупційної та санкційної перевірки контрагентів (13 %), проведення аудиту, участі в судових провадженнях тощо.

Із нетипових вимог можна відзначити надання юридичних консультацій та правової допомоги з питань щодо CAPEX (капітальні вкладення), досвід запровадження програми комплаєнса, кодексу поведінки чи антикорупційної політики, контроль виконання банком законодавства у сфері платіжних систем.

Винагорода

У середньому роботодавці готові платити юристам 22 748 грн на місяць. Водночас у 47 % випадків, коли було вказано рівень зарплатні, вона була від 14 100 до 22 400 грн. Лише в 6 % вакансій роботодавець був готовий платити юристові понад 47 200 грн.

Крім винагороди певного рівня, роботодавці обіцяють юристам медичне страхування (28 % вакансій), участь у воркшопах і тренінгах у компанії (13 %), оздоровлення, безкоштовні квитки на відпочинок двічі на рік (9 %), участь у корпоративному фонді взаємодопомоги в екстрених ситуаціях, абонемент у мережу спортзалів та доступ до корпоративної бібліотеки (усі зустрічалися в 3 % описів вакансій). Показово, що так само часто компанії пропонували за потреби скористатися й програмою підтримки молодих батьків.

Тож, найбільше шансів сьогодні знайти роботу за юридичним фахом тим, хто готовий стати частиною корпорації та працювати інхаусом. Для цього треба володіти знаннями договірного права, включаючи складання договорів, а також корпоративного права.

У той же час найбільше пропозицій для співробітників із мінімальним досвідом роботи (47 %), юристів з досвідом від 3 до 6 років (31 %), або навіть без досвіду роботи (20 %). Лише 2 % пропозицій для експертів із досвідом роботи в юридичній сфері від шести років.

Ірина ГОНЧАР «Юридична практика»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA