НАБУти статус — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

НАБУти статус

Рубрика Актуально
КСУ встановив тримісячний строк для внесення змін до закону про НАБУ

16 вересня ц.р. Велика Палата Конституційного Суду України (КСУ) ухвалила рішення № 11­р/2020 у справі за конституційним поданням 50 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України окремих положень Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» від 14 жовтня 2014 року № 1698­VII зі змінами (Закон). Окремі положення цього Закону визнано такими, що не відповідають Конституції України, а саме — щодо наділення Президента України повноваженнями утворювати Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), призначати на посаду та звільняти з посади директора Національного антикорупційного бюро України, визначати трьох осіб до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора Національного антикорупційного бюро України, визначати одного члена комісії зовнішнього контролю для проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро України, його операційної та інституційної незалежності і затверджувати Положення про Раду громадського контролю та про порядок її формування.

КСУ вирішив, що наведені повноваження не належать до визначеного Основ­ним Законом України вичерпного переліку повноважень Президента України. «Отже, Верховна Рада України … розширила повноваження глави держави і в такий спосіб вийшла за межі визначених Конституцією України повноважень» — зазначено у рішенні.

У мотивувальній частині рішення № 11­р/2020 КСУ посилається на своє попереднє рішення № 6­рп/2016, відповідно до якого законами України та іншими нормативно­правовими актами можна лише розвивати конституційні норми, а не змінювати їх зміст. Стосовно запровадження законодавчого регулювання, яким Президента України та парламент наділено компетенцією вирішувати питання з формування державних органів, КСУ цитує своє рішення № 5­р/2019: «Верховна Рада України і Президент України при вирішенні питань утворення, формування органів державної влади та унормування їхньої діяльності згідно з частиною 2 статті 19 Основного Закону України зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України». На думку КСУ, приписи Конституції України, які визначають обсяг і зміст повноважень Президента України та Верховної Ради  України, можуть бути деталізовані лише на рівні законів України. Проте така деталізація не може призводити до викривлення приписів Конституції України або виходити за її межі. А наділення на законодавчому рівні глави держави та парламенту іншими повноваженнями, ніж ті, що передбачені Основним Законом України, є допустимим винятково після внесення відповідних змін до Конституції України.

Разом із тим КСУ вирішив відтермінувати втрату чинності положеннями Закону, які визнані неконституційними (на три місяці з дня ухвалення рішення КСУ) з огляду на потребу забезпечення належного функціонування НАБУ — за цей час Верховна Рада України має привести положення законодавства України у відповідність до рішення КСУ.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA