Законотворчість — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник № 8-9 (172-173) » Законотворчість

Законотворчість

Рубрика Актуально

Україна імплементує норми міжнародного кримінального та гуманітарного права щодо переслідування за міжнародні злочини

Прийнято за основу проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права» (реєстраційний № 2689). Законопроектом, зокрема, передбачається забезпечити повноту імплементації положень міжнародного кримінального і гуманітарного права щодо кримінально­правового переслідування за міжнародні злочини (геноцид, злочин агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини). Так, статтю 8 Кримінального кодексу (КК) України пропонується доповнити новою частиною 2, якою запровадити принцип універсальної юрисдикції щодо агресії, геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів. Фактично, в новій редакції буде викладено розділ ХХ «Кримінальні правопорушення проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку» Особливої частини КК України. Також пропонується внести зміни до статті 44 («Правові підстави та порядок звільнення від кримінальної відповідальності»), статті 49 («Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності»), статті 68 («Призначення покарання за незакінчений злочин та за злочин, вчинений у співучасті»), статті 69 («Призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом»), статті 74 («Звільнення від покарання та його відбування»), статті 80 («Звільнення від відбування покарання у зв’язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку») КК України для встановлення норм про особ­ливості кримінальної відповідальності за агресію, геноцид, злочини проти людяності та воєнні злочини.

Продовжено дію мораторію на стягнення майна, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті

Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» з урахуванням пропозицій Президента України.

У прийнятому в новій редакції Законі враховані пропозиції глави держави щодо відтермінування втрати чинності Законом України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті», а також уточнення формулювань окремих пунктів Закону щодо умов, за яких не може бути примусово звернене стягнення (відчужено без згоди власника) на майно (майнові права) відповідно до кредитного договору.

 

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA