Пошук відповіді — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Пошук відповіді

Рубрика Актуально

Наталія ПЛЯС

заступник керівника апарату — керівник секретаріату Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

— Питання дистанційної участі сторін справи у судовому засіданні врегульоване процесуальним законодавством. Завдання суду — організувати так свою роботу, щоб учасники справи могли належним чином скористатися своїм правом на участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Наразі особливо гостро відчуваються недо­ліки системи відеоконференц­зв’язку через події, спричинені пандемією та, відповідно, різким зростанням кількості охочих взяти участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Основні проблеми, які постають під час організації відеоконференцій, — це технічні проблеми. Застарілі технічні засоби відеоконференцзв’язку, встановлені в судах, не завжди дозволяють забезпечити належну якість зв’язку, зображення чи звуку, швидкість роботи системи. Окрім того, дається взнаки недосконалість, незлагодженість програмного забезпечення системи відеоконференцзв’язку, що також негативно впливає на якість організації відповідної роботи, комунікацію організаторів відеоконференцій та їхніх учасників. Проте, незважаючи на труднощі, ми робимо все можливе, аби учасникам справи не довелося нести ризики технічної неможливості участі в судовому засіданні у режимі відеоконференцзв’язку з вини суду.

 

Тетяна ДРАЧУК

суддя­спікер Сьомого апеляційного адміністративного суду

— Наразі для організації відеоконференцій розроблене програмне забезпечення «EasyCon». Для коректного користування цією системою важливо враховувати її технічні особливості.

Так, електронні пристрої, які використовують учасники, мають відповідати мінімальним технічним вимогам. Якщо устаткування технічно слабше, засідання не відбудеться або будуть спотворені звук чи якість зображення, що ускладнить процес слухання справи. Також у разі низької швидкості інтернету можливі затримки із надходженням документів від сторін. Тобто технічний бік проведення засідання залежить не лише від суду, а й від учасників справи, що в результаті не гарантує безперервність слухання та дотримання чіткого графіка проведення судових засідань, яких зазвичай чимало.

Крім того, кожен суд має власний графік слухань та визначає дні для проведення дистанційних судових засідань з іншими судами. Тому організація засідання — бронювання майданчика для проведення відеоконференції — потребує узгодження графіка роботи обох судів.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA