Покарання за злочин проти працівника правоохоронного органу — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №2 від 28.02.2020 » Покарання за злочин проти працівника правоохоронного органу

Покарання за злочин проти працівника правоохоронного органу

Вчинення злочину проти працівника правоохоронного органу може викликати у нього почуття тривоги, страху і занепокоєння за своє життя, здоров’я і майно, що може завадити йому успішно виконувати службові обов’язки

Поза увагою апеляційного суду залишилася і суспільна небезпечність вчиненого злочину, яка полягає в тому, що його вчиненням порушується нормальна робота правоохоронного органу, створюються перешкоди для виконання працівниками зазначених органів своїх службових обов’язків, підривається їх авторитет, заподіюється шкода їх здоров’ю

Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду, розглянувши 30 січня 2020 року у судовому засіданні кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) за  * за обвинуваченням грна Р., який народився в мРогатині Рогатинського району ІваноФранківської області, проживаючого за адресою *, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 345 Кримінального кодексу (КК) України, за касаційною скаргою прокурора на ухвалу ІваноФранківського апеляційного суду від 20 серпня 2019 року щодо грна Р., встановив таке.

Зміст оскаржених судових рішень і встановлені судами першої та апеляційної інстанцій обставини

Вироком Рогатинського районного суду ІваноФранківської області від 21 червня 2019 року грна Р. засуджено за частиною 2 статті 345 КК України на один рік і шість місяців позбавлення волі.

На підставі статті 75 КК України грна Р. звільнено від відбування призначеного покарання з випробуванням, встановлено іспитовий строк — один рік та покладено обовязки, передбачені статтею 76 КК України.

Вирішене питання про речові докази у провадженні.

Ухвалою ІваноФранківського апеляційного суду від 20 серпня 2019 року цей вирок залишено без зміни.

За вироком суду грн Р. визнаний винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 345 КК України, а саме — в умисному заподіянні працівникові правоохоронного органу легких тілесних ушкоджень у звязку з виконанням цим працівником службових обовязків. Злочин вчинено за таких обставин.

Так, 27 липня 2018 року приблизно о 23 год. 50 хв. під час виконання службових обовязків працівниками поліції грном М. та грном С. було зупинено мопед під керуванням водія грна Р., який порушив вимоги пункту 2.3 Правил дорожнього руху.
Після зупинки грн Р. спровокував словесну суперечку, висловлювався нецензурною лайкою в бік працівників правоохоронного органу та умисно завдав двох ударів ногою поліцейському С. у грудну клітку та передню черевну стінку, чим спричинив потерпілому легкі тілесні ушкодження.

Вимоги касаційної скарги і узагальнені доводи особи, яка її подала

У касаційній скарзі прокурор порушує питання про скасування ухвали апеляційного суду, призначення нового розгляду в суді апеляційної інстанції, посилаючись на мякість призначеного покарання та неправильне застосування статті 75 КК України. Зазначає, що ухвала апеляційного суду не відповідає вимогам статті 419 Кримінального процесуального кодексу (КПК) України, оскільки апеляційний суд не перевірив належним чином доводи апеляції прокурора. Вважає, що апеляційним судом викладено в іншій формі висновок досудової доповіді органу пробації. Стверджує, що грн О. офіційно не працює, схильний до вчинення насильницьких дій та хуліганських проступків, зловживає спиртними напоями, а тому його виправлення та перевиховання неможливе без ізоляції від суспільства. Наголошує, що суд безпідставно визнав обставинами, що помякшують покарання — визнання вини, сприяння слідству, розкаяння у вчиненому, оскільки грн Р. вину визнав частково, зазначив, що тілесні ушкодження спричинив необережно. Призначене покарання вважає невиправдано мяким.

У надісланих запереченнях засуджений грн Р. вважає судові рішення законними, обґрунтованими та справедливими, просить їх залишити без зміни, а касаційну скаргу прокурора — без задоволення.

Позиції учасників судового провадження

Прокурор підтримав касаційну скаргу та просив її задовольнити.

Мотиви Суду

Висновки суду про доведеність винуватості грна Р. у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення, кваліфікація його дій за частиною 2 статті 345 КК України, у касаційному порядку не оспорюються.

Що стосується доводів прокурора про мякість призначеного покарання та неправильне застосування кримінального закону, а саме — статті 75 КК України, то суд дійшов такого висновку.

Відповідно до статті 372 КПК України невідповідним ступеню тяжкості злочину та особі засудженого визнається таке покарання, яке хоч і не виходить за межі, встановлені відповідною статтею КК України, але за своїм видом чи розміром є явно несправедливим як унаслідок мякості, так і суворості.

Відповідно до вимог статті 65 КК України, суд при призначенні покарання повинен урахувати ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного, обставини, що обтяжують та помякшують покарання, а згідно з частиною 2 статті 50 КК України покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засудженого. Особі, яка вчинила злочин, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів.

Призначаючи покарання грну Р., суд врахував ступінь тяжкості вчиненого злочину, дані про особу винного та не встановив обставини, що помякшують і обтяжують покарання.

Разом із тим місцевий суд не звернув уваги на точні положення закону, а саме — статті 75 КК України, яка застосовується лише у тому разі, коли для цього є умови і підстави, на які слід послатися у вироку. При вирішенні зазначених питань суд має належним чином досліджувати і оцінювати всі обставини, які мають значення для справи.

Звільняючи грна Р. від відбування призначеного покарання з випробуванням, суд належним чином не вмотивував, які саме обставини справи та дані про особу засудженого дають підстави для висновку про можливість його виправлення та перевиховання без ізоляції від суспільства.

Як убачається з вироку, суд не навів переконливих мотивів щодо можливості виправлення засудженого без реального відбування покарання.

Апеляційний суд, переглядаючи справу в апеляційному поряду, не звернув уваги на ці упущення, не спростував належним чином доводів прокурора про неправильне застосування кримінального закону, а саме — безпідставне застосування статті 75 КК України.

Так, в апеляційній скарзі прокурора порушувалося питання, зокрема, про скасування вироку у звязку з мякістю призначеного покарання та неправильним застосуванням закону України про кримінальну відповідальність, а саме — статті 75 КК України.

Прокурор вказував, що покарання, призначене грну Р., не відповідає ступеню тяжкості вчиненого злочину та особі засудженого. Стверджував, що судом не враховані ступінь тяжкості вчиненого злочину, конкретні обставини справи, дані про особу винного. Наголошував, що призначене основне покарання мяке і відсутні підстави для застосування статті 75 КК України.

Тобто на обґрунтування своїх апеляційних вимог прокурор навів конкретні доводи, які мали бути ретельно перевірені апеляційним судом.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що суд апеляційної інстанції при розгляді апеляційної скарги зазначив суть апеляційних доводів, проте їх з достатньою повнотою не перевірив, відповіді на них не дав.

Залишаючи без зміни вирок районного суду, апеляційний суд не звернув уваги, що, звільняючи грна Р. від відбування призначеного покарання з випробуванням, районний суд належним чином не вмотивував, які саме обставини справи та дані про особу засудженого дали підстави для висновку про можливість його виправлення та перевиховання без ізоляції від суспільства.

Поза увагою апеляційного суду залишилася і суспільна небезпечність вчиненого злочину, яка полягає в тому, що його вчиненням порушується нормальна робота правоохоронного органу, створюються перешкоди для виконання працівниками зазначених органів своїх службових обовязків, підривається їх авторитет, заподіюється шкода їх здоровю. Вчинення цього злочину може викликати у працівника правоохоронного органу почуття тривоги, страху і занепокоєння за своє життя, здоровя і майно, що може завадити йому успішно виконувати службові обовязки.

З урахуванням зазначеного доводи прокурора, викладені у касаційній скарзі, про невідповідність ухвали апеляційного суду вимогам статті 419 КПК України та неправильне застосування кримінального закону, а саме — застосуванням статті 75 КК України, є слушними.

З огляду на викладене ухвала апеляційного суду підлягає скасуванню з призначенням нового розгляду в суді апеляційної інстанції, під час якого необхідно врахувати наведене та прийняти рішення, яке буде відповідати вимогам закону.

Керуючись статтями 434, 436, 438 КПК України, суд ухвалив:

— касаційну скаргу прокурора задовольнити частково;

ухвалу ІваноФранківського апеляційного суду від 20 серпня 2019 року щодо грна Р. скасувати і призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Постанова є остаточною і оскарженню не підлягає.

(Постанова Верховного Суду від 30 січня 2020 року. Справа № 349/1481/18. Головуючий — Кравченко С.І. Судді — Ємець О.П., Остапук В.І.)

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

За кордоном

Фармфактори

Кадри

Блок-тема

Новини

Обличчя місяця

Законотворчість

Набули чинності

Поза процесом

Як сьогодні ви оцінюєте діяльність третейських судів в Україні?

Міна назви

Судорозвантаження

Судова практика

Знайти площу

Захист шляхом нападу

Проти України

Ліквідаційна маска

Чи очікуваним для вас було рішення КСУ у справі за поданням Пленуму ВСУ?

Судове рішення

Щодо нарахування та сплати податку на прибуток та реєстрації платником податку на додану вартість

Про нюанси визнання нещасного випадку таким, що пов’язаний із виробництвом

Щодо обов’язку надання АМКУ інформації, яка становить банківську таємницю

Покарання за злочин проти працівника правоохоронного органу

Визначення відповідачем у справі державного реєстратора як суб’єкта владних повноважень автоматично не робить спір публічно-правовим

Про нюанси встановлення факту батьківства

Інформаційна пріоритетність

Інші новини

PRAVO.UA