Чи очікуваним для вас було рішення КСУ у справі за поданням Пленуму ВСУ? — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №2 від 28.02.2020 » Чи очікуваним для вас було рішення КСУ у справі за поданням Пленуму ВСУ?

Чи очікуваним для вас було рішення КСУ у справі за поданням Пленуму ВСУ?

Руслан СИДОРОВИЧ

народний депутат України VIII скликання

— Значною мірою таке рішення є передбачуваним. Якщо говорити про судову реформу зразка 2016 року, то в частині її конституційності, дійсно, є багато запитань. Очевидно, що при вирішенні відповідного питання КСУ мав зважати не тільки на норми Основного Закону, а й розуміти подальші суспільноправові наслідки. Особисто в мене була низка застережень щодо конституційних змін у частині правосуддя, ухвалених три з половиною року тому, зокрема і в питанні фактичної ліквідації конституційного органу — Верховного Суду України. Власне, на це питання і звернув особливу увагу КСУ. Та мені, як правнику, хотілося би бачити у таких рішеннях КСУ, окрім визначення щодо конституційності чи неконституційності окремих законодавчих положень, вказівку на правовий шлях розв’язання проблеми, наявність якої було констатовано. Наразі вирішення цього питання потребує відповідної реакції з боку законодавчого органу влади — якою вона буде, який механізм передбачать парламентарії, прогнозувати поки що складно.

Андрій КОЗЛОВ

член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з жовтня 2016-го по червень 2019 року

— Це рішення КСУ є досить прогнозованим, за винятком хіба що визнання неконституційним пункту 25 прикінцевих і перехідних положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 2 червня 2016 року. Таку позицію особисто я не поділяю. Можливо, рішення КСУ стосовно конкретних персоналій видається не досить приємним, але воно може суттєво посилити інстутуційну спроможність Верховного Суду, адже КСУ вказує на те, що не можна ліквідувати конституційний орган — найвищий суд у системі судоустрою, аби не повторилася всім відома історія, що трапилася свого часу в Угорщині. Якщо говорити про те, як можна врегулювати ситуацію щодо подальшої професійної долі суддів ВСУ, то це досить складне питання, і готової відповіді на нього в мене немає. На перший погляд цілком логічним кроком була б пряма кооптація суддів ВСУ до ВС, але конституційні положення на випадок реорганізації суду (власне, такий процес, за логікою КСУ, схоже, і відбувся з ВСУ) передбачають, що ці судді мають право подати заяву про відставку або заяву про участь у конкурсі на іншу посаду судді. Можливо, для вирішення цього питання таки доведеться передбачити якусь процедуру ad-hoc.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

За кордоном

Фармфактори

Кадри

Блок-тема

Новини

Обличчя місяця

Законотворчість

Набули чинності

Поза процесом

Як сьогодні ви оцінюєте діяльність третейських судів в Україні?

Міна назви

Судорозвантаження

Судова практика

Знайти площу

Захист шляхом нападу

Проти України

Ліквідаційна маска

Чи очікуваним для вас було рішення КСУ у справі за поданням Пленуму ВСУ?

Судове рішення

Щодо нарахування та сплати податку на прибуток та реєстрації платником податку на додану вартість

Про нюанси визнання нещасного випадку таким, що пов’язаний із виробництвом

Щодо обов’язку надання АМКУ інформації, яка становить банківську таємницю

Покарання за злочин проти працівника правоохоронного органу

Визначення відповідачем у справі державного реєстратора як суб’єкта владних повноважень автоматично не робить спір публічно-правовим

Про нюанси встановлення факту батьківства

Інформаційна пріоритетність

Інші новини

PRAVO.UA