Що стане головним викликом для ВАКС? — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №9 » Що стане головним викликом для ВАКС?

Що стане головним викликом для ВАКС?

Рубрика Кадри

Олексій КОТ, керуючий партнер ЮФ «Антіка», доцент кафедри цивільного права КНУ ім. Тараса Шев ченка, д.ю.н.

— Створення ВАКС у сукупності з функціонуючими НАБУ та САП, по суті, завершує побудову «три кутника», основним завданням якого є протидія корупційним злочинам, що вчиняються найвищи – ми посадовими особами, — передусім, це кримінальні провадження, розслідування яких віднесене до компетенції НАБУ. Більшість із них сьогодні покрива ються пилом у перевантажених дрібними справами місцевих загальних судах.

Головною проблемою, яка може звалитися на плечі новостворе ного ВАКС, є величезне навантаження кожного із суддів (розгляд справ, надання санкцій на проведення слідчих дій у кримінальних провадженнях тощо). За різними дани – ми, сьогодні у судах перебуває понад три тисячі кримінальних проваджень, що підлягають передачі для розгляду у ВАКС. Це справи за так званими корупційними злочинами (ті, що вчинені внаслідок зловживання службовим становищем, пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі тощо), а також злочини, розслідування яких віднесене до компетенції НАБУ (нецільове використання коштів, декларування недостовірної інформації тощо).

Цю небезпечну ситуацію має вирішити президентський закон щодо обмеження кіль кості справ, які потенційно можуть бути пере дані до ВАКС з інших судів. Якщо ж цю проблему не бу – де розв’язано на законодавчому рівні, є знач ні ризики того, що робота ново створеного ВАКС буде забло кована, а перші його вироки у гуч – них справах топ-корупціонерів суспільство побачить у найкращому випадку в середині наступного року.

______________________________________________________________________________________________________

Віра МИХАЙЛЕНКО, суддя ВАКС

— Основний виклик, як і для всіх судів України, — це формування довіри до суду. Адже, враховуючи певну специфіку при здійсненні правосуддя, необхідним є органічне поєднання між «чутливими» даними (інформації щодо негласних слідчих (розшукових) дій, у певних випадках — заходів забезпечення) і максимальною прозорістю діяльності суду. Йдеться не лише про довіру суспільства, а й про довіру безпосередніх учасників процесів. Кожен адвокат, наприклад, має знати і відчувати, що, незважаючи на суспільні очікування, ВАКС здійснює правосуддя відповідно до вимог закону. І щоб кожен детектив або прокурор, отримуючи відмову в задоволенні клопотання, не вбачав одразу «корупційної складової» при винесенні рішення, а враховував допущені недоліки в майбутніх зверненнях. Кожен обвинувачений повинен довіряти колегії суддів, що здійснює судовий розгляд. Формування довіри — це щоденна кропітка праця, якої не помітно, але результати такої роботи впливають на всю правову систему.

Також викликом є велика кількість справ, які надходять до ВАКС. У першу чергу це стосується слідчих суддів, які на сьогодні мають 13—14-годинний робочий день. Оскільки відповідно до законодавства суд першої інстанції не може самостійно вирішувати питання підсудності, тому переважна більшість таких матеріалів направляються до апеляційної палати.

______________________________________________________________________________________________________

Богдан СЛОБОДЯН, старший юрист ЮК EQUITY

— Одним із найбільших викликів для діяльності Вищого антикорупційного суду буде дотримання принципів неупередженості та презумпції невинуватості. Суддям буде досить складно витримати баланс між суспільним запитом на покарання корупціонерів та об’єктивним розглядом кримінальних справ, адже в медійному просторі створення ВАКС позиціонувалось як останній крок до реальних обвинувальних вироків у кримінальних провадженнях, які здійснювались НАБУ. Разом із тим, очевидно, що велика кількість матеріалів не є ідеальною з процесуальної точки зору. У деяких справах адвокатам вдасться вибудувати аргументовану позицію захисту та спростувати обвинувачення. Водночас існування виправдувальних вироків може бути негативно сприйняте широким загалом і призведе до спроб дискредитації суду. Тому судді повинні уникнути ризику перетворення ВАКС на суд обвинувачення.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

За кордоном

Гіперцитування

За лаштунками

Із перших вуст

Перша перемога

Кадри

Реакційна політика

Непередбачувані наслідки

Що стане головним викликом для ВАКС?

Коментарі експертів

Обличчя місяця

Новини

Законотворчість

Набули чинності

Бізнес-зиск

Поза процесом

Принциповий захист

Прецедент

Викриваюча реальність

Судова практика

Невільний графік

Налагодити контракт

Довіряй, але перевіряй

Балансова вартість

Судове рішення

Суд зобов’язаний оцінити рівень адвокатських витрат — чи були такі витрати понесені фактично та чи була їх сума обґрунтованою

Рішення щодо відмови в продовженні строку тимчасового переведення судді не підлягає судовому оскарженню

Придбання автомобіля на торгах, організованих державним підприємством, не гарантує його державну реєстрацію

Облаштування заправника газом на АЗС є будівельними роботами

Інші новини

PRAVO.UA