Рішення щодо відмови в продовженні строку тимчасового переведення судді не підлягає судовому оскарженню — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №9 » Рішення щодо відмови в продовженні строку тимчасового переведення судді не підлягає судовому оскарженню

Рішення щодо відмови в продовженні строку тимчасового переведення судді не підлягає судовому оскарженню

Законом України «Про Вищу раду правосуддя» визначене право судді оскаржити рішення ВРП про його переведення, 
при цьому можливість оскарження рішення ВРП про відмову в продовженні строку відрядження як тимчасового переведення судді цим Законом не передбачена.

Велика Палата Верховного Суду розглянула 29 серпня 2019 року у порядку письмового провадження справу за позовом грна О. до Вищої ради правосуддя — про визнання протиправним та скасування рішення, зобовязання вчинити певні дії, за апеляційною скаргою грна О. на ухвалу судді Касаційного адміністративного суду від 31 січня 2019 року у складі Верховного Суду, встановила таке.

Короткий зміст позовних вимог та їх обґрунтування

1. У січні 2019 року грн О. звернувся до Великої Палати Верховного Суду зі скаргою (позовною заявою), в якій просив:

— поновити строк на оскарження рішення Вищої ради правосуддя (ВРП) від 20 листопада 2018 року  3536/0/15-18 «Про відмову в продовженні строку відрядження як тимчасового переведення судді Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області
грна О. до Соломянського районного суду мКиєва для здійснення правосуддя на шість місяців у межах загального річного строку»;

— визнати протиправним та нечинним рішення ВРП від 20 листопада 2018 року  3536/0/15-18 «Про відмову в продовженні строку відрядження як тимчасового переведення судді Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області грна О. до Соломянського районного суду міста Києва для здійснення правосуддя на шість місяців у межах загального річного строку»;

— зобовязати відповідача внести до порядку денного засідання ВРП та розглянути повторно питання щодо продовження строку відрядження як тимчасового переведення судді Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області грна О. до Соломянського районного суду мКиєва для здійснення правосуддя на шість місяців у межах загального річного строку.

2. У позові грн О. зазначає про незаконність і протиправність оскаржуваного рішення ВРП, посилаючись на порушення відповідачем його прав, закріплених у статтях 24, 43 Конституції України.

Короткий зміст рішень судів у справі

3. Велика Палата Верховного Суду ухвалою від 22 січня 2019 року позовну заяву грна О. передала за належністю до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду.

4. Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду ухвалою від 31 січня 2019 року відмовив у відкритті провадження на підставі пункту 1 частини 1 статті 170 Кодексу адміністративного судочинства (КАС) України, оскільки цей позов не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

Короткий зміст та обґрунтування вимог апеляційної скарги

5. В апеляційній скарзі позивач, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм процесуального права, просить скасувати ухвалу судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 31 січня 2019 року та направити справу до суду першої інстанції для вирішення питання про відкриття провадження у справі.

Позиція інших учасників справи стосовно апеляційної скарги

6. Від відповідача надійшов письмовий відзив на апеляційну скаргу, в якому, посилаючись на законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції, він просить апеляційну скаргу залишити без задоволення, а оскаржувану ухвалу — без змін.

Рух апеляційної скарги

7. Велика Палата Верховного Суду ухвалою відберезня 2019 року апеляційну скаргу грна О. на ухвалу судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 31 січня 2019 року залишила без руху, а ухвалою відквітня 2019 року відкрила апеляційне провадження та призначила справу до розгляду в порядку письмового провадження.

ПОЗИЦІЯ ВЕЛИКОЇ ПАЛАТИ ВЕРХОВНОГО СУДУ

Установлені обставини справи, оцінка висновків суду, рішення якого переглядається, та аргументів учасників справи

8. Судом першої інстанції встановлено та з матеріалів справи вбачається, що ВРП за результатами розгляду подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) від 10 листопада 2017 року та доданих до нього матеріалів 28 листопада 2017 року прийняла рішення  3815/0/15-17 про внесення Президентові України подання про відрядження в порядку тимчасового переведення судді Мелітопольського районного суду Запорізької області грна О. до Соломянського районного суду мКиєва на строк шість місяців.

9. Указом Президента України від 29 грудня 2017 року  443/2017 позивача переведено шляхом відрядження строком до шести місяців до Соломянського районного суду мКиєва.

10. ВРП за результатами розгляду подання ВККС від 20 червня 2018 року  21-3194/18 3 липня 2018 року прийняла рішення  2097/0/15-18 про внесення Президентові України подання про продовження строку відрядження як тимчасового переведення до Соломянського районного суду мКиєва на шість місяців для здійснення правосуддя судді Мелітопольського районного суду Запорізької області грна О. у межах загального річного строку.

11. Адміністрація Президента України листом від 22 жовтня 2018 року повернула подання ВРП із зазначенням того, що повноваження Президента України на переведення суддів закінчились 30 вересня 2018 року із набранням чинності Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)».

12. ВРП 20 листопада 2018 року прийняла рішення  3536/0/15-1, яким відмовила позивачу у продовженні строку відрядження як тимчасового переведення судді до Соломянського районного суду мКиєва для здійснення правосуддя на шість місяців у межах загального річного строку. Своє рішення відповідач обґрунтував тим, що з урахуванням інформації, наданої Державною судовою адміністрацією України, про надмірне навантаження в обох судах відрядження позивача до іншого суду вплине на здійснення правосуддя у Мелітопольському міськрайонному суді Запорізької області. Крім того, зазначено, що продовженням строку відрядження позивача не буде досягнуто врегулювання навантаження в Соломянському районному суді мКиєва, оскільки загальний річний строк відрядження закінчується у
грна О. наприкінці грудня 2018 року.

13. Вважаючи таке рішення відповідача протиправним та нечинним, позивач звернувся до суду з цим позовом.

14. Відмовляючи у відкритті провадження, Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду послався на пункт 1 частини 1 статті 170 КАС України, зазначивши, що цей спір не підлягає судовому розгляду, оскільки Законом України «Про Вищу раду правосуддя» не передбачена можливість оскарження рішення ВРП про відмову у продовженні строку відрядження судді.

15. Велика Палата Верховного Суду погоджується з таким висновком суду першої інстанції з огляду на таке.

16. Положеннями статті 55 Конституції України визначено, що кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Кожен має право будьякими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

17. Відповідно до частини 1 статті 5 КАС України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю субєкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист шляхом: визнання протиправним та нечинним нормативноправового акта чи окремих його положень; визнання протиправним та скасування індивідуального акта чи окремих його положень; визнання дій субєкта владних повноважень протиправними та зобовязання утриматися від вчинення певних дій; визнання бездіяльності субєкта владних повноважень протиправною та зобовязання вчинити певні дії; встановлення наявності чи відсутності компетенції (повноважень) субєкта владних повноважень; прийняття судом одного з рішень, зазначених у пунктах 1—4 цієї частини, та стягнення з відповідача — субєкта владних повноважень коштів на відшкодування шкоди, заподіяної його протиправними рішеннями, дією або бездіяльністю.

18. Конституційний Суд України у рішенні відгрудня 2004 року  18-рп/2004 визначив, що поняття «охоронюваний законом інтерес» означає правовий феномен, який: авиходить за межі змісту субєктивного права; бє самостійним обєктом судового захисту та інших засобів правової охорони; вмає на меті задоволення усвідомлених індивідуальних і колективних потреб; гне може суперечити Конституції і законам України, суспільним інтересам, загальновизнаним принципам права; дозначає прагнення (не юридичну можливість) до користування у межах правового регулювання конкретним матеріальним та/або нематеріальним благом; єрозглядається як простий легітимний дозвіл, тобто такий, що не заборонений законом. Охоронюваний законом інтерес регулює ту сферу відносин, заглиблення в яку для субєктивного права законодавець вважає неможливим або недоцільним.

19. Згідно з частиною 4 статті 22 КАС України Верховному Суду як суду першої інстанції підсудні справи, зокрема, щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності ВРП.

20. Особливості провадження у справах щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності ВРП визначені у статті 266 КАС України, правила якої поширюються, зокрема, на розгляд адміністративних справ щодо законності актів, дій чи бездіяльності ВРП.

21. Разом із тим положеннями частин 1 та 2 статті 35 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» визначено, що рішення ВРП може бути оскаржене до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня його ухвалення. Порядок та підстави оскарження рішення ВРП визначаються законом. Підстави оскарження окремих рішень ВРП визначаються цим Законом.

22. Відповідно до статті 70 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» переведення судді з одного суду до іншого здійснюється ВРП, зокрема, на підставі та в межах рекомендації ВККС і доданих до неї матеріалів. Відрядження як тимчасове переведення судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації здійснюється у порядку, затвердженому ВРП за поданням ВККС, погодженим з Державною судовою адміністрацією України.

23. Положеннями частини 4 статті 71 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» визначено, що за результатами розгляду питання про переведення судді з одного суду до іншого ВРП ухвалює вмотивоване рішення.

24. Згідно зі статтею 72 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» рішення ВРП про переведення судді може бути оскаржене та скасоване виключно з таких підстав: склад ВРП, який ухвалив відповідне рішення, не мав повноважень його ухвалювати; рішення не підписане будьким із складу членів ВРП, які брали участь у його ухваленні; рішення не містить посилань на визначені законом підстави для переведення судді та мотивів, з яких ВРП дійшла відповідних висновків.

25. Процедура відрядження судді як тимчасового переведення до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя установлена Порядком відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затвердженим рішенням ВРП від 24 січня 2017 року  54/0/15-17 (Порядок).

26. Відповідно до пункту 6 розділу IV Порядку за результатами розгляду подання ВККС ВРП ухвалює рішення про відрядження судді. Якщо рішення щодо відрядження судді не набрало необхідної кількості голосів членів Ради, вважається, що ухвалено рішення про відмову у відрядженні судді.

27. Згідно з пунктом 7 розділу IV Порядку у разі відмови у відрядженні судді ВРП ухвалює вмотивоване рішення.

28. Положеннями пункту 5 розділу V Порядку визначено, що рішенням ВРП за поданням ВККС строк відрядження судді може бути продовжено в межах загального річного строку.

29. Виходячи з наведеного, Законом України «Про Вищу раду правосуддя» визначено право судді оскаржити рішення ВРП про його переведення, при цьому можливість оскарження рішення ВРП про відмову у продовженні строку відрядження як тимчасового переведення судді цим Законом не передбачена.

30. Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 170 КАС України суддя відмовляє у відкритті провадження в адміністративній справі, якщо позов не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

31. Велика Палата Верховного Суду погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що поняття «спір, який не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства» слід тлумачити в більш широкому значенні, тобто як поняття, що стосується тих спорів, які не підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства, і тих, які взагалі не підлягають судовому розгляду. А тому суд першої інстанції правильно не зазначив суду, до юрисдикції якого мав би належати розгляд цієї справи.

32. Виходячи з наведеного, відмовляючи у відкритті провадження у справі, суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Висновки за результатами розгляду апеляційної скарги

33. Згідно зі статтею 316 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення або ухвалу суду — без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

34. Велика Палата Верховного Суду вважає, що ухвалу суду першої інстанції постановлено з дотриманням норм процесуального права, наведені в апеляційній скарзі доводи не спростовують правильних висновків Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, а тому підстав для її скасування немає.

Висновки щодо розподілу судових витрат

35. Відповідно до частини 6 статті 139 КАС України, якщо суд апеляційної чи касаційної інстанції, не повертаючи адміністративної справи на новий розгляд, змінить судове рішення або ухвалить нове, він відповідно змінює розподіл судових витрат.

36. Оскільки Велика Палата Верховного Суду не змінює судове рішення та не ухвалює нове, розподіл судових витрат не здійснюється.

Керуючись статтями 312, 316, 322 КАС України, Велика Палата Верховного Суду постановила:

1. Апеляційну скаргу грна О. залишити без задоволення.

2. Ухвалу судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 31 січня 2019 року залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття та оскарженню не підлягає.

(Постанова Верховного Суду від 29 серпня 2019 року. Справа № 9901/56/19. Суддя-доповідач — Князєв В.С. Судді — Анцупова Т.О., Бакуліна С.В., Британчук В.В., Власов Ю.Л., Гриців М.І., Гудима Д.А., Єленіна Ж.М., Кібенко О.Р., Лященко Н.П., Прокопенко О.Б., Пророк В.В., Рогач Л.І., Ткачук О.С., Уркевич В.Ю.)

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

За кордоном

Гіперцитування

За лаштунками

Із перших вуст

Перша перемога

Кадри

Реакційна політика

Непередбачувані наслідки

Що стане головним викликом для ВАКС?

Коментарі експертів

Обличчя місяця

Новини

Законотворчість

Набули чинності

Бізнес-зиск

Поза процесом

Принциповий захист

Прецедент

Викриваюча реальність

Судова практика

Невільний графік

Налагодити контракт

Довіряй, але перевіряй

Балансова вартість

Судове рішення

Суд зобов’язаний оцінити рівень адвокатських витрат — чи були такі витрати понесені фактично та чи була їх сума обґрунтованою

Рішення щодо відмови в продовженні строку тимчасового переведення судді не підлягає судовому оскарженню

Придбання автомобіля на торгах, організованих державним підприємством, не гарантує його державну реєстрацію

Облаштування заправника газом на АЗС є будівельними роботами

Інші новини

PRAVO.UA