Рішучі наміри — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Рішучі наміри

«Ми плануємо і надалі впроваджувати передові технології та сучасні рішення, щоб залишатися лідерами в енергетиці» — наголошує Аліна Геза, директор із правового забезпечення «ДТЕК ЕНЕРГО»

Завантажити PDF

 

 

АЛІНА ГЕЗА

Юридичну освіту здобула в Донецькому національному університеті в 2003 році. У 2014 році завершила навчання за програмою корпоративного МВА «Енергія знань» за спільною програмою KMBS (Україна) та Академії ДТЕК. У 2017 році завершила навчання за програмою INSEAD — DTEK Executive Development Programme «Energy of Leader».
Трудовий шлях розпочала в 1997–2001 роках фахівцем юридичного відділу в консалтинговій компанії «Правокепітал», Центрі маркетингових досліджень. У 2001–2004 роках керувала юридичним відділом у компанії «Вугілля-Південь». Із 2004 до 2007 року обіймала посаду заступника генерального директора з правових питань Донбаського збагачувального комбінату, а потім — компанії «Украктив». З лютого 2006 року обіймала посаду заступника директора ТОВ «Перший радник». З червня 2008 року очолила департамент із правового забезпечення дирекції з правового забезпечення ДТЕК. З лютого 2012 року — заступник директора з правового забезпечення.
У серпні 2014 року призначена директором із правового забезпечення «ДТЕК Енерго».

 

— Що стало основним викликом для юристів «ДТЕК Енерго» за час повномасштабної війни?

— Як і для всієї нашої країни, основним викликом для юристів «ДТЕК Енерго» стала агресія проти України, що триває з 2014 року і набула повномасштабного характеру 24 лютого минулого року.

Наразі перед юристами «ДТЕК Енерго», як і перед усім бізнесом, постало завдання не лише вистояти, але й допомогти вистояти нашій країні, партнерам та колегам. Наші працівники на підприємствах роблять усе можливе, щоб забезпечити надійну роботу енергосистеми України: в режимі 24/7 виготовляють машинобудівне обладнання для шахт, видобувають вугілля для теплоелектростанцій, виробляють електроенергію. А головною метою для всіх юристів є максимальна допомога і захист інтересів компанії. У цей важкий час кожен працівник взяв на себе додаткові обов’язки та відповідальність, демонструючи незламність духу й відданість справі.

— У чому ви стали сильнішими за цей час?

— Юридична команда «ДТЕК Енерго» не надто численна, і на мій погляд, ключова перевага та сила нашої команди полягає в різноманітті, професіоналізмі кожного, відданості своїй професії та справі, яку ми робимо. Завдяки такій різноплановості навичок і досвіду забезпечується висока результативність роботи юридичної дирекції в цілому.

Складні обставини не лише випробували нашу стійкість, але й зміцнили командний дух. Спільні виклики згуртували нас, навчили цінувати те, що в нас є, і ще раз підтвердили важливість єдності та підтримки одне одного в такі часи. Ми стали більш гнучкими. І все це дає змогу швидко реагувати на зміни та впевнено приймати рішення.

Усі ці фактори в сукупності сприяють зростанню нашої ефективності, перетворюючи нас на сильну згуртовану команду, здатну вирішувати найскладніші завдання.

— Енергоінфраструктура — пріоритетна ціль для рашистів. Можете оцінити масштаби руйнувань, вартість і часові межі відновлення, перспективи фактичного отримання відшкодувань із рф?

— Ворог систематично вдається до терористичних атак на цивільні та енергетичні об’єкти в Україні, зокрема на теплоелектростанції «ДТЕК Енерго». Минулого опалювального сезону теплова генерація постраждала чи не найбільше.

Для розуміння: минулої осені та зими агресор випустив по енергооб’єктах України понад півтори тисячі ракет і дронів-камікадзе. Тоді росія здійснила 15 масованих хвиль ракетних обстрілів енергетики та 18 безпілотних атак.

З початком цього опалювального сезону російські війська продовжують обстріли. 27 листопада вкотре атакували одну з прифронтових ТЕС «ДТЕК Енерго». Уже вп’яте за останній місяць.

За розрахунками KSE, на початок вересня цього року загальна сума збитків, завданих інфраструктурі України внаслідок повномасштабного вторгнення росії, становить понад 151 млрд доларів. З них збитки, завдані енергетиці, зросли до 8,8 млрд доларів.

Відновлено багато, але не все, адже наслідки пошкоджень і руйнувань безпрецедентні, тож на відновлення всіх потужностей потрібен час.

Ми, зі свого боку, робимо все можливе, щоб відремонтувати та відновити обладнання. Цьогоріч наші інвестиції в планову ремонтну кампанію на тепло­електростанціях ДТЕК збільшено майже вдвічі — до 4 млрд гривень. Усі роботи, які наразі були виконані з ремонтування та відновлення, робимо власним коштом.

Також ми суттєво збільшили інвестиції в наші вуглевидобувні підприємства. Наприклад, інвестиційна програма щодо вугільних шахт, щоб забезпечити електростанції необхідними обсягами вугілля, цьогоріч обходиться нам у 7,4 млрд гривень. Це вдвічі більше, ніж минулого року.

Усього «ДТЕК Енерго» інвестує близько 11 млрд гривень у підготовку та проходження осінньо-зимового періоду (ОЗП). Компанія інвестувала 1,3 млрд гривень у формування запасу обладнання на випадок нових обстрілів та забезпечила свої ТЕС і шахти резервними джерелами живлення. Було придбано понад 200 потужних генераторів.

Попри всі виклики, ми зуміли забезпечити 100-відсоткову готовність до опалювального сезону, успішно завершивши всі планові ремонти до старту ОЗП. На сьогодні відновлено після обстрілів 8 енергоблоків ТЕС, на 21 енергоблоку проведено планові ремонті роботи.

Що стосується перспектив фактичного отримання відшкодувань із рф, то поки що відсутні дієві механізми реалізації таких кейсів як у національному законодавстві, так і в правових системах європейських держав, у зв’язку з чим тривалість проєкту отримання відшкодування з рф орієнтовно може становити від 3 до 10 років.

З 2022 року в компанії за безпосередньої участі юристів стартував проєкт щодо стягнення з рф шкоди, заподіяної внаслідок військових дій, та організовано робочі групи з фіксації збитків. Ведеться робота з виявлення та реєстрації випадків заподіяння такої шкоди, оформлення і збирання документів для фіксації руйнувань/пошкоджень, яких зазнало майно підприємств унаслідок бойових дій.

Кейс у частині компенсації збитків — це кейс викликів, креативності та комунікативності, що вимагає детального й фундаментального опрацювання кожного питання та окремої ситуації.

Однак наші енергетики, шахтарі та машинобудівники продовжують робити все можливе, щоби підтримувати надійну роботу енергосистеми в умовах похолодання, негоди та обстрілів, забезпечуючи світло і тепло в оселях українців. А ми робимо все можливе для забезпечення ефективної роботи юридичного напряму «ДТЕК Енерго».

— Що ви цінуєте у своїй команді? Яка має бути команда юристів у такій великій компанії? 

— Ціную в моїй команді різноманітність думок, відданість роботі та високий професіоналізм. Для мене важливо, щоб кожен член команди мав можливості для розвитку та забезпечення свого внеску в спільний успіх.

Команда юристів у такій великій компанії, як «ДТЕК Енерго», має бути висококваліфікованою і швидко реагувати на зміни законодавства та ринкові виклики. У команді повинні бути експерти з глибокими знаннями в різних галузях права, особ­ливо в енергетичному секторі. Здатність працювати в команді, ефективно спілкуватися з іншими підрозділами компанії та бути готовими до непередбачуваних ситуацій є ключовою для нашої успішної роботи.

Окрім цього, в контексті нинішніх викликів, що стоять перед Україною, наша спільна робота набуває ще більшого значення. Ми прагнемо, щоб наша щоденна діяльність та правова підтримка не лише сприяли успіху компанії, але й робили вагомий внесок у зміцнення економіки та енергетичної незалежності України.

— Як ви оцінюєте поточний стан взаємодії бізнесу та держави в цілому?

— Взаємодія «ДТЕК Енерго» з державою підкреслює значущість бізнесу в розвитку економіки та енергетичної політики України. Наша співпраця в реформуванні сектору та внесок у національну стратегію енергетичної безпеки відображають відданість компанії ідеї прозорого майбутнього країни.

Ми також працюємо над створенням комфортних і прозорих умов для бізнесу, підвищуючи інвестиційну привабливість та міжнародну конкурентоспроможність. Ця єдність зусиль веде нас до спільної мети — нашої перемоги.

— Якими є довгострокові плани компанії? Якою ви бачите енергетику майбутнього?

— У 2020 році «ДТЕК Енерго» поставила перед собою стратегічну ціль — максимальне виробництво електроенергії з вугілля власного видобутку в умовах конкурентного ринку. І визначила для цього стратегічні завдання. Це вертикальна інтеграція на ринку вугілля і теплової генерації та лідерство на конкурентному ринку електроенергії.

Війна хоч і внесла свої корективи, але «ДТЕК Енерго» залишається послідовною в реалізації своєї стратегії. Ми плануємо і надалі впроваджувати передові технології та сучасні рішення, щоб залишатися лідерами в енергетиці та впевнено дивитися вперед.

Енергетики, шахтарі та машинобудівники «ДТЕК Енерго» стали одними з головних героїв із початку повномасштабної агресії рф проти України, адже вони тримають енергетичний фронт нашої країни. І роблять усе можливе, щоб енергетична система України працювала стабільно.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Провідники змін

Інтелектуально-інноваційна інфраструктура

Судова адаптація

Системні підходи

Банкрутство під час війни

Бар’єри у банкрутстві

Бізнес під прицілом

Зовнішній вектор

Усвідомлений вибір

Асоціація з IP

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Адаптаційний період

Вийти на рестарт

Горизонт доказування

ПРОВІДНІ РЕГІОНАЛЬНІ ЮРФІРМИ

Правове убезпечення

ПРОВІДНІ ЮРДЕПАРТАМЕНТИ

НАЙБІЛЬШ ЕФЕКТИВНІ ЮРИСТИ — ДЕРЖАВНІ СЛУЖБОВЦІ ТА ПОЛІТИКИ

Творити добро

Мода і технології

Рішучі наміри

Інноваційний порив

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

НАЙБІЛЬШІ СУДОВІ СПОРИ

50 ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ 2024 РОКУ

Історія рейтингу

ПЕРЕМОЖЦІ РЕЙТИНГУ «50 ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ» У 1998—2024 РОКАХ

Галузі практики

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Кадрове забезпечення

Позитивна енергетика

Управління ризиками

Економічна дефібриляція

НАЙБІЛЬШІ ПУБЛІЧНІ УГОДИ

Кримінальне право та процес

Хіт за хітом

Процесуальна рівність

Контрольна дисфункція

Ефективні справи

Кримінальні впровадження

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Строкові цілі

Методологія

Повне охоплення

Від редакції

Регіональні ринки

Адаптація на місці

Регіональне виділення

Юридичний ринок

Стратегічна координація

Командна першість

Обережно, заміновано!

«БРОНЗОВА ЛІГА» ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ 2024 РОКУ

ПРОВІДНІ МІЖНАРОДНІ ЮРИДИЧНІ ФІРМИ В УКРАЇНІ 2024 РОКУ

Адаптивні нариси

Рейтинг визнання юридичних фірм

Рейтинг визнання за галузями практики

Час зосередитися

Право творчості

Фіксаційний курс

Тенденції юрринку — 2024

Гібридні шляхи

Універсальна функція

Проєктна технологія

Концентрація зусиль

Комплексні рішення

Зміна локації

Санкційні вектори

Нова хвиля

Інші новини

PRAVO.UA