Регіональне виділення — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Регіональне виділення

У 2023 році регіональний ринок юридичних послуг оговтався від торішніх потрясінь і пристосувався до роботи в умовах воєнного часу. Великі міста відчули різні наслідки, та про досягнення довоєнного рівня поки що не йдеться. Місцеві юридичні фірми зосередились на розвитку своїх основних спеціалізацій, що приносять найбільший дохід. Та головне — бізнес вижив, встояв і продовжує вірити в нашу перемогу!

Завантажити PDF

МАКСИМ СИСОЄНКО

ДНІПРО

У 2023 році ділова активність у Дніпрі продовжила відновлюватися і зараз перебуває в значно кращому стані, ніж у лютому — червні 2022 року. «Так, звісно, тривалий режим воєнного стану та постійні повітряні тривоги не найкращим чином впливають на підприємницьку діяльність у регіоні, але, слава ЗСУ, така діяльність можлива, і вона є. Ця обставина не може не вселяти позитивних думок та бажання працювати на благо регіону», — ділиться оптимізмом адвокат, арбітражний керуючий ЮФ «Ілляшев та Партнери» Олександр Камша.

За його словами, завдяки вмілому керівництву компанії жодних управлінських або кадрових рішень у регіоні приймати не довелося: «Офіс юридичної фірмі в Дніпрі весь час із лютого 2022 року і до сьогодні функціонує в повному обсязі, без змін, за своїм постійним місцем розташування. Така сталість практики завжди потрібна клієнтам фірми, оскільки треба мати адвокатів, які, попри будь-які обставини, можуть у скрутний час оперативно надати кваліфіковану правову допомогу».

За спостереженнями пана Камши, цього року клієнтські запити суттєво не змінилися. Клієнтам, як зазвичай, необхідна допомога у вирішенні питань із контролювальними органами, а ще спорів із різноманітними державними органами. Також доволі сталою є практика кримінального права, актуальна в умовах воєнного стану, незважаючи на обмеження та нюанси.

Практики, пов’язані з податковими та господарськими спорами, а також із кримінальними справами, постійно затребувані клієнтами фірми, і поки що тенденцій до змін не спостерігається.

Олександр Камша висловив сподівання, що і надалі буде можливість надавати клієнтам якісні та своєчасні юридичні послуги, а також буде змога підтримувати клієнтів, враховуючи правові питання, пов’язані з поточною ситуацією в Україні: «Віримо в якнай­швидшу перемогу України та віримо в ЗСУ!»

ЛЬВІВ

Після початку повномасштабного вторгнення рф Захід України не відчув таких жахливих наслідків, як Схід, але ділова активність у регіоні відчутно спала.

Як зазначає керуючий партнер львівського адвокатського об’єднання «Бачинський та Партнери» Максим Дзіковський, упродовж 2022 року в основному переважали B2C-запити, тобто більше звернень було від громадян.

«У 2023 році ми помітили значні зміни: бачимо часткове відновлення бізнес-діяльності та повернення кількості запитів щодо юридичного супроводу практично до показників 2021 року. Можна сказати, що актуальність набору послуг, які ми надавали у 2021 році, майже повністю була відновлена», — констатував пан Дзіковський.

З цікавих тенденцій він відзначив те, що разом із релокацією бізнесу на Львівщину переїхала низка фірм та індивідуальних юристів. Але конкуренція саме в юридичному бізнесі за час повномасштабної війни не зросла, і стійкий попередній досвід роботи місцевих компаній допоміг не втратити позиції.

Львівська область стала другою в Україні за кількістю релокованих ІТ-підприємств. «Враховуючи, що основним фокусом нашої компанії, власне, і є супровід ІТ-бізнесу, наша практика в цій сфері допомогла залучити клієнтів і показати їм нашу перевагу як юридичних радників порівняно з іншими місцевими компаніями або з релокованими юристами», — зауважив керуючий партнер.

Що стосується клієнтських запитів, то в B2C-сегменті з початку повномасштабної війни дуже добре себе проявила практика військового права. Ідеться про юридичний супровід звільнення з військової служби з подальшим отриманням різного роду виплат, відшкодування коштів через поранення і загибель військових.

Також Максим Дзіковський відзначив збільшення запитів у практиці Private Clients на супровід розлучення, позбавлення батьківських прав через виїзд батьків за кордон та їх неповернення згодом.

Багато звернень стосуються допомоги в перетині державного кордону. Проте, як зізнався керуючий партнер АО «Бачинський та Партнери», через стійку позицію компанії вони відмовляються від надання будь-яких консультацій щодо того, як незаконно перетнути державний кордон України.

«До речі, ми, напевно, перша юридична компанія, яка почала на мас­маркет надавати послуги у сфері бронювання та мобілізації. Коли впродовж 2022 року йшла масова міграція юристів, майже ніхто не займався мобілізацією на системному рівні. Тому продукти, які ми створили в рамках мобілізаційної підтримки для різних компаній, досить успішно показали себе на практиці», — розповів Максим Дзіковський.

Популярним запитом стало набуття підприємствами статусу об’єктів критичної інфраструктури, оскільки це було необхідно для подальшого бронювання працівників. Саме бронювання під час повномасштабного вторгнення також стало досить актуальною послугою. Особливо тут допомагає ІТ-спеціалізація, адже саме ІТ-компанії мають додаткову пільгу у вигляді резидентства в «Дія.Сіті» для набуття статусу підприємства критичної інфраструктури.

Повномасштабне вторгнення збіглося із запуском режиму «Дія.Сіті». «І ми стали однією з перших фірм, що масово допомагали місцевим ІТ-компаніям і бізнесам, які релокувалися до Львова, здобути статус резидента «Дія.Сіті», — зауважив пан Дзіковський.

Через велику кількість релокованих підприємств на Заході України для їх підтримки компанія налагодила співпрацю з бізнес-клубами та брала участь у відповідних заходах (зокрема, і за участі органів влади), де обговорювалися питання, які цікавили власників релокованих бізнесів. У рамках супроводу процесів релокації, як самостійної, так і за державною програмою, адвокатське об’єднання надавало послуги з корпоративних і господарських питань: від зміни офіційної адреси, внесення змін до реєстрів і правоустановчих документів до відкриття юридичних осіб та реєстрації чималої кількості ФОПів.

«Безумовно, 24 лютого для всіх було шоком. Ми зібрали весь персонал в онлайні та в офлайні на загальні збори, постійно в листуванні в чаті намагалися надавати всіляку допомогу та підтримку нашим працівникам. Звісно, відбувся відтік кадрів: приблизно 20–25 % команди залишили нас, бо виїхали за кордон. Однак основний кістяк команди, керівники напрямів залишилися з нами — так Максим Дзіковський описує ситуацію, що склалася після початку війни. — Думаю, що підтримка компанією працівників, зокрема вирішення різного роду побутових і фінансових питань, а також відчуття, що вони в безпеці та ними опікуються, теж вплинули на збереження основи команди».

За словами пана Дзіковського, 100 % оплат, які надходили від клієнтів у цей час, було переведено на забезпечення юристів. Юридична компанія протягом певного періоду не отримувала жодних дивідендів чи прибутків, бо всі кошти були розподілені на виплату заробітної плати, щоби працівники почувалися в безпеці. У той час ніхто до кінця не розумів, наскільки це все затягнеться та скільки ще триватиме війна.

Зараз частина прибутку фірми йде на формування резервного фонду, і саме завдяки цьому компанії вдалося втриматися на плаву.

Звісно, перевагу в цей час мав той, хто залишався активним. «Дуже багато юристів і керівників юридичних компаній виїхали з України, залишивши клієнтів і робочі місця. Натомість наша компанія зайняла проактивну позицію. По-перше, ми залучали нових клієнтів, які залишилися без юридичного ­супроводу через виїзд їхніх радників за кордон. По-друге, ми почали хантити та запрошувати до нас юристів, які не відчували достатньої підтримки з боку керівництва юрфірм, де вони працювали. Такі юристи приходили до нас не з пустими руками, а приносили із собою портфоліо власних клієнтів», — зазначив Максим Дзіковський.

У 2024 році він очікує продовження тенденцій 2023 року та більшої активності від бізнесу, адже економіку потрібно ставити на військові рейки: «А ми як юридичні компанії повинні цьому сприяти: сплачувати податки та здійснювати супровід бізнесу. Також ми поки що не очікуємо на повернення клієнтів, які виїхали за кордон. Нині наша молодь, особливо на Львівщині, є активною, кількість стартапів збільшується, і це не пов’язано з фактичною кількістю людей у регіоні. Ідей для запуску бізнес-проєктів вистачає, і зараз у нас є достатньо людей, які можуть їх успішно реалізувати».

Водночас на Заході країни очікують активного входження інвестицій, адже Львів є та продовжить бути своєрідними воротами України для інвестиційних компаній. «Варто зазначити, що ми є першою юридичною компанією у Львові, яка має досвід державно-приватного партнерства та взаємодії зі Львівською міською радою. Очікуємо, що значна частина таких інвестицій буде заходити у форматі саме державно-приватного партнерства, через концесійні договори. Вважаю, що це єдиний правильний і чіткий алгоритм для інвестора, який дає йому змогу здійснювати капітало­вкладення прозоро й передбачувано», — підсумував Максим Дзіковський.

ХАРКІВ

Серед українських міст-мільйонників Харків зазнав найбільших руйнувань від початку російської агресії. «Ділова активність є, але її масштаб зовсім не той, що був раніше. Війна, виїзд великої кількості людей, обстріли Харкова та близьке розташування до ворожої країни негативно впливають на економіку регіону», — зазначив Андрій Литвин, адвокат, арбітражний керуючий, керівник Харківського офісу ЮФ ­«Ілляшев та Партнери». Він додає, що наразі одним із головних питань є те, як повернути в Харків бізнес і людей, які виїхали в інші міста України або за кордон через війну. За два роки вони встигли осісти в нових містах, що є великою втратою ділового потенціалу для Харківського регіону.

У Харкові можна виділити і позитивну тенденцію до реєстрації нового малого бізнесу, що створюється переважно переселенцями. «Але це повною мірою не може покрити того, що було втрачено. Великий бізнес та інвестори чекають на поразку країни-агресора, що стане сигналом для відбудови. Але поки що великі проєкти стоять на паузі», — пояснив пан Литвин.

Від самого початку активних бойових дій компанія продовжувала працювати, перейшовши на дистанційну роботу. Здебільшого підтримувалися проєкти, які були розпочаті до війни. «Намагались особисто брати участь у судових засіданнях, якщо був доступ до приміщень судів. Згодом ми повернулись до роботи в офісі, вирішили господарські питання, щоб налагодити роботу в умовах відключення електроенергії та інтернету через блекаути, тож харківський офіс ЮФ «Ілляшев та Партнери» функціонує в повному обсязі і ми залишаємось на своїх місцях», — акцентує Андрій Литвин.

Цього року особливо актуальними були запити з питань мобілізації, несення військової служби, бронювання військовозобов’язаних та підстав для їх виїзду за кордон. Громадяни, які виїхали, звертались із запитами з питань сімейного права та оформлення повноважень на розпоряджання майном, а також щодо отримання компенсацій за пошкоджене майно.

А найбільш актуальними та затребуваними наразі є галузі військового, сімейного та податкового права. Свою актуальність зберегли і практики щодо стягнення заборгованості та банкрутства.

Керівник харківського офісу ЮФ «Ілляшев та Партнери» також поділився очікуваннями стосовно наступного року: «Вважаю, що завдяки захисникам нашої країни юридичний бізнес гідно впорався з викликами 2023 року. Очікуємо від 2024 року не меншого та продовжуємо вірити в Збройні сили й перемогу України».

ОДЕСА

У Південному регіоні України ділова активність значною мірою пов’язана з діяльністю портів. У юридичному бізнесі це також помітно, адже місцеві великі юрфірми, як правило, надають юридичний супровід компаніям, що працюють у сфері морегосподарського комплексу, судноплавства та логістики. «Безумовно, період після початку повномасштабного вторгнення став викликом, і не в останню чергу внаслідок блокади українських морських портів. Була зупинена не лише діяльність компаній, безпосередньо задіяних у сфері торговельного мореплавства, а й тих, які займалися експортом української сировинної продукції, передусім аграрної, — зауважив адвокат, радник, керівник одеського офісу ЮФ «Ілляшев та Партнери» Сергій Неділько. — За час роботи «зернової ініціативи» більшість портових терміналів та суміжних бізнесів частково зуміли відновити операційну діяльність, проте після виходу агресора із «зернової угоди» в цій сфері знову відчувалася стагнація. Тому оголошення в серпні цього року тимчасових коридорів для суден, якими можна перевозити фактично будь-яку номенклатуру товарів, має вкрай позитивний вплив на економіку регіону і значно пожвавило діяльність багатьох компаній».

Після майже двох років роботи в нових реаліях бізнеси здебільшого змогли адаптувати свою діяльність до нинішніх умов і докладають максимум зусиль, щоби підтримувати рівень ділової активності в ці складні часи.

Водночас, попри негативний вплив російської агресії, юридичний бізнес адаптується до нових викликів. Як зазначив Сергій Неділько, торік юридичні фірми регіону намагалися оптимізувати витрати, деякі вимушено скоротили штат працівників або ж навіть призупинили діяльність регіональних офісів. Для кожної юридичної фірми основним ресурсом та цінністю залишається злагоджена команда професіоналів з унікальною експертизою: «Однак цьогоріч ми можемо спостерігати зворотну ситуацію — повернення на регіональний ринок старих гравців із київським корінням, створення нових фірм та активний пошук кваліфікованих кадрів для фірм, що вже працюють. Проте юридичний бізнес, як і багато інших, вимушений зіштовхнутися з кадровим голодом, відтоком спеціалістів за кордон та міграцією до інших сфер діяльності».

За його спостереженнями, сучасні умови змушують регіональні юридичні фірми розширювати свій спектр практик. Проте великі одеські «морські» юрфірми зуміли зберегти свою вузьку спеціалізацію та унікальну експертизу. Відтак, із поступовим відновленням ділової активності повернеться і рівень попиту на юридичні послуги.

Експерт зауважив, що цього року, як і минулого, запити клієнтів часто стосувалися питань, пов’язаних із воєнним станом. Правової допомоги потребували клієнти, в яких примусово відчужували майно, які зазнали збитків унаслідок військової агресії та прагнули задокументувати це належним чином, у яких проводили перевірки ведення військового обліку та бронювань. Іноді клієнти зверталися стосовно наявності правових підстав для звільнення від відповідальності у зв’язку з неможливістю виконувати свої договірні зобов’язання внаслідок війни. Через нестабільне функціонування «зернового коридору» значну частину робочого процесу займало вирішення спорів між судноплавними компаніями і страховими асоціаціями з одного боку та фрахтувальниками і вантажовласниками — з іншого. Після оголошення про відкриття тимчасових коридорів судновласники почали звертатися за роз’ясненням умов та порядку проходження ними суден, а також порядку компенсації збитків у зв’язку зі збройною агресією. Порівняно з минулим роком кількість клієнтських запитів, не пов’язаних із війною та воєнним станом, дещо збільшилася.

Природно, що для Одеси як до повномасштабного вторгнення, так і зараз найбільш актуальною є морська юридична практика. «Та діяльність юридичних фірм нашого регіону цим не обмежується. Затребуваними є також практика зовнішньоекономічної діяльності, митне та фінансове право, інвестиції, супровід операцій з нерухомістю», — уточнив пан Неділько

«За підсумками 2023 року можу сказати, що ми звикаємо жити і працювати в умовах війни. Здебільшого бізнес уже адаптувався до нових викликів, наскільки це наразі можливо, інші, ймовірно, вже не зможуть це зробити. Як і наприкінці минулого року, ми разом з усіма українцями очікуємо подальшого звільнення наших територій, повноцінної стабільної роботи портів Великої Одеси і Дунайського кластера, відновлення логістичних ланцюгів, а також мінімізації загроз постійних атак на портову інфраструктуру, що є життєво важливою для економіки південних областей України», — поділився очікуваннями Сергій Неділько. Він висловив упевненість, що запорукою відновлення роботи місцевих юрфірм стане закінчення війни та залучення інвестицій, відновлення повноцінної роботи ­бізнесів.

«Та найближчі цілі для нас — залишитися на плаву, зберегти професійну команду, і звісно, допомагати нашим клієнтам долати складнощі та виклики воєнного періоду і разом з усією країною працювати на відновлення нашої економіки», — запевнив пан Неділько.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Провідники змін

Інтелектуально-інноваційна інфраструктура

Судова адаптація

Системні підходи

Банкрутство під час війни

Бар’єри у банкрутстві

Бізнес під прицілом

Зовнішній вектор

Усвідомлений вибір

Асоціація з IP

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Адаптаційний період

Вийти на рестарт

Горизонт доказування

ПРОВІДНІ РЕГІОНАЛЬНІ ЮРФІРМИ

Правове убезпечення

ПРОВІДНІ ЮРДЕПАРТАМЕНТИ

НАЙБІЛЬШ ЕФЕКТИВНІ ЮРИСТИ — ДЕРЖАВНІ СЛУЖБОВЦІ ТА ПОЛІТИКИ

Творити добро

Мода і технології

Рішучі наміри

Інноваційний порив

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

НАЙБІЛЬШІ СУДОВІ СПОРИ

50 ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ 2024 РОКУ

Історія рейтингу

ПЕРЕМОЖЦІ РЕЙТИНГУ «50 ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ» У 1998—2024 РОКАХ

Галузі практики

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Кадрове забезпечення

Позитивна енергетика

Управління ризиками

Економічна дефібриляція

НАЙБІЛЬШІ ПУБЛІЧНІ УГОДИ

Кримінальне право та процес

Хіт за хітом

Процесуальна рівність

Контрольна дисфункція

Ефективні справи

Кримінальні впровадження

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Строкові цілі

Методологія

Повне охоплення

Від редакції

Регіональні ринки

Адаптація на місці

Регіональне виділення

Юридичний ринок

Стратегічна координація

Командна першість

Обережно, заміновано!

«БРОНЗОВА ЛІГА» ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ 2024 РОКУ

ПРОВІДНІ МІЖНАРОДНІ ЮРИДИЧНІ ФІРМИ В УКРАЇНІ 2024 РОКУ

Адаптивні нариси

Рейтинг визнання юридичних фірм

Рейтинг визнання за галузями практики

Час зосередитися

Право творчості

Фіксаційний курс

Тенденції юрринку — 2024

Гібридні шляхи

Універсальна функція

Проєктна технологія

Концентрація зусиль

Комплексні рішення

Зміна локації

Санкційні вектори

Нова хвиля

Інші новини

PRAVO.UA