Адаптивні нариси — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Адаптивні нариси

Тенденція, що почалась іще в середині минулого року, — адаптація до роботи в умовах війни та поступове відновлення ділової активності — стала визначальною характеристикою розвитку українського ринку юридичних послуг у 2023-му. Про повне відновлення, а тим паче зростання говорити, безумовно, передчасно, проте юрринок вистояв, дещо переформатувався і готовий надолужувати втрачене

Завантажити PDF

ОЛЕКСІЙ НАСАДЮК

Пристосування юридичного ринку до нових реалій відбувалося й триває в кількох площинах, залежно від обраних стратегій діяльності в умовах воєнного стану. Олег Маліневський, керуючий партнер EQUITY, наголошує на ключовій заслузі ЗСУ в стабілізації та адаптації юрринку до війни: вони зробили життя в Києві відносно безпечним, оскільки саме столиця є локомотивом ділової активності держави.

«Ринок юридичних послуг загалом здійснив усі необхідні кроки для оптимізації та змінив підходи до управління, став більш гнучким», — вважає Олег Мальський, партнер ETERNA LAW.

За спостереженнями Олексія Дідковського, співкеруючого партнера Asters, хоча у 2023 році ситуація не сильно змінилась і досі нестабільна, бізнес намагається перейти до довгострокового планування.

Ернест Грамацький, президент АФ «Грамацький і Партнери», також зауважує, що юридичні фірми поступово пристосовуються до нових реалій воєнного часу. «Однак наразі зарано говорити про повне відновлення та повернення до показників, які були до початку вторгнення. Процес ревіталізації ринку юридичних послуг нині повністю корелюється з рівнем зростання економіки України», — зазначає він.

На думку Михайла Ілляшева, керуючого партнера ЮФ «Ілляшев та Партнери», фактично ті тенденції, які були закладені в 2022 році, продовжились і в 2023-му: «На жаль, ще більше юристів виїхали за межі України, натомість масового повернення не спостерігається. Також не спостерігається масової мобілізації юристів, проте цього варто очікувати, якщо війна буде тривати».

«Якщо протягом 2022 року більшість юридичних фірм поводили себе обережно та стримано, то зараз вони більш активні в пошуку нових талантів, у маркетингу та BD. У нас в Asters основний фокус був на збереженні команди, портфеля клієнтів та відбудові бізнес-процесів у новій реальності. На сьогодні можу сказати, що нам це вдалося. Запас міцності й гнучкість — це те, що допомогло нам як бізнесу впоратись із викликами воєнного стану. А головне, допоміг фундамент, який вибудовувався роками: репутація, команда, цінності, довіра клієнтів, адаптивність до нової реальності, поглиблення та розширення експертизи й продуктів фірми, нові підходи до управління бізнесом», — коментує Олексій Дідковський.

«Однозначно, є низка бізнесів як на юридичному ринку, так і в реальному секторі, які радикально скоротили витрати, однак усі розуміють, що є важлива мета — працювати для перемоги України у війні проти агресора. Зберегти бізнес в активному стані та головне — забезпечити всім необхідним свою команду», — зазначає Олег Мальський.

Ольга Просянюк, керуючий партнер АО AVER LEX, виділяє, зокрема, такі загальні тенденції: скорочення чи переформатування штату, релокацію, зміну управлінської структури, гнучкий підхід до організації роботи, появу нових гравців, фокусування на прибуткових практиках тощо.

Олексій Кот, старший партнер ЮФ «Антіка», директор НДІ правотворчості та науково-правових експертиз ­НАПрН України, звертає увагу, що в цілому досвід 2023 року засвідчує високу стресостійкість ринку юридичних послуг та його значні резерви для адаптації до роботи під час воєнного стану. Це стосується насамперед тих компаній, яким вдалося зберегти основних клієнтів і ключових працівників. Водночас, за словами пана Кота, підтвердилася необхідність зміни підходів юридичних фірм щодо планування своєї діяльності: «Перехід від стратегічної до тактичної оцінки власних перспектив і короткострокове прогнозування результатів стають властивими багатьом учасникам ринку».

ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ

Сукупний дохід 50 провідних юридичних фірм України за 12 календарних місяців (IV квартал 2022 року та I–III квартали 2023 року) становив 5,26 млрд грн. Це більше, ніж роком раніше, але враховуючи девальвацію національної валюти, підстав для оптимізму немає — в доларовому еквіваленті зростання ринку не досягає й 1,5 %. Нагадаємо, за оновленим макропрогнозом НБУ, попри війну, реальний ВВП України цього року зросте приблизно на 5 %.

У рамках дослідження «50 провідних юридичних фірм України 2021 року» учасникам було запропоновано відзначити основні спеціалізації, які займають найбільшу частку у формуванні доходів їхньої юридичної фірми. На підставі отриманих даних можна визначити як найпоширеніші, так і найбільш прибуткові практики (виділивши частку, яку займає окрема практика в загальній прибутковості). Також досліджувалося, клієнти з яких галузей господарювання сприяли наповненню бюджетів юридичних фірм, що практикують в Україні.

Отже, згідно з отриманими даними, найбільше роботи було у сфері вирішення спорів — судова практика згенерувала 17,3 % бюджетних надходжень юрфірм, відновивши втрачені у 2022 році позиції через нестабільну роботу судів у перші місяці війни. Супровід проєктів у сфері міжнародного арбітражу приніс юрринку 6,2 % сукупного доходу, процедур банкрутства — 3,8 %.

Суттєво скоротилася дохідність практики корпоративного права — лише 7,9 %. Натомість з очевидних причин зросли обсяги в податковій та особливо кримінально-правовій практиці — 11,9 % і 10,4 % відповідно. Практика захисту бізнесу в досліджуваному періоді принесла юрфірмам 3,6 % їхніх доходів.

Дещо змінилася й структура клієнтського портфоліо провідних юрфірм. Основним роботодавцем залишається банківський сектор, хоча його частка продовжує зменшуватися. На другій позиції закріпилась ІТ-сфера з показником 10,1 %, ще 6,6 % доходів юрфірмам забезпечила e-commerce, у п’ятірці лідерів — енергетика (8,1 %) та сфера нерухомості й будівництва (6,8 %), а також аграрна галузь із досить скромним показником 6,7 %. Нагадаємо, що за підсумками 2021 року агрокомпанії забезпечували 10,3 % фінансових надходжень юрринку, поступаючись за цим показником лише банківському сектору.

ЗМІЩЕННЯ АКЦЕНТІВ

Олег Маліневський найбільш визначальною тенденцією ринку називає різке та надмірне зростання впливу держави. «По-перше, держава внаслідок різного роду санкцій, націоналізацій, банкопадів стає монополістом у багатьох секторах економіки: фінансах, енергетиці, ВПК тощо, — а отже, і найбільш привабливим клієнтом. По-друге, здійснювана державою політика перерозподілу власності та зміни еліт часто супроводжується грубим втручанням у право особи на мирне володіння майном та особисту свободу і недоторканність, — пояснює Олег Маліневський. — Це додає роботи юристам, формуючи нові сталі ніші практик. Оскільки національні суди далеко не завжди спроможні захистити особу від інших державних інституцій, клієнти, захищаючи свої права, виходять на міжнародний рівень — це ЄСПЛ, інвестиційний арбітраж, іноземний політикум. Таким чином ринок розширюється завдяки залученню нових міжнародних гравців з інших юрисдикцій та навіть квазіюридичних професій (визнаних міжнародних експертів, лобістів тощо). До речі, останнє притаманне також і практиці компенсації воєнних збитків.

Я пишаюся тим, що команді EQUITY вдалося зберегти колектив і навіть отримати цінні кадрові надбання. Так, до нас доєдналася Ганна Юдківська, колишня суддя ЄСПЛ, людина з унікальними знаннями та досвідом у захисті прав людини».

«Набрала обертів робота в тих напрямах, які стали особливо актуальними з початком повномасштабної війни проти нашої держави. Ідеться про фіксацію та відшкодування збитків, завданих збройною агресією рф; окремі аспекти трудових відносин, пов’язані з мобілізацією та бронюванням працівників; питання поставки в Україну та державних закупівель товарів військового призначення й подвійного використання.

Гарну динаміку порівняно з попереднім роком демонструє практика вирішення спорів. Як важливу позитивну тенденцію слід виокремити й повноцінне відновлення роботи над міжнародними проєктами, які були тимчасово зупинені після 24 лютого 2022 року», — коментує Олексій Кот.

«Порівняно з попереднім роком збільшилась кількість клієнтських запитів та дещо змінилася їх специфіка. Стало більше запитів, що стосуються питань військового права та ведення бізнесу в умовах воєнного стану. Найбільш завантаженими залишаються судова, кримінальна й арбітражна практики. Окрема частина роботи — консультації pro bono та благодійні ініціативи. У 2022 році Asters надала понад 4000 годин безоплатної правової допомоги. Цей рік не став винятком — ми продовжуємо допомагати благодійним фондам і державі, — зазначає пан Дідковський. — Стало більше офлайн-зустрічей, заходів за ініціативи профільних та бізнес-організацій, державних установ. Людині потрібна людина і живе спілкування. Ми це добре відчули, коли наприкінці листопада в рамках проєкту ArtAsters провели першу з початку повномасштабної війни виставку українських художників, яка зібрала в офісі фірми понад 80 гостей».

Аналізуючи структуру попиту на юридичні послуги, Ернест Грамацький серед останніх тенденцій називає суттєве зменшення попиту на юридичні послуги у сфері важкого промислового виробництва та агропромислового комплексу, які найбільше постраждали з початку війни. Водночас стабільно затребуваними залишаються практики нерухомості, будівництва та інформаційних технологій.

«Також серед тенденцій необхідно виділити високий рівень соціальної відповідальності, який продемонстрував юридичний ринок протягом останнього року. Кожна юридична компанія в міру своїх можливостей допомагає Збройним силам України послугами pro bono, волонтерською активністю та донатами. АФ «Грамацький і Партнери» також не залишається осторонь: активно допомагає волонтерським фондам, власним коштом купує захисникам транспортні засоби й надає підтримку в іншій формі», — додає пан Грамацький.

Олег Мальський звертає увагу на євроінтеграційній вектор ділової активності: «Уже сьогодні зрозуміло, що Україна буде рухатись у напрямку ЄС, а це дає розуміння того, що будуть розвиватись, як мінімум, два великі напрями послуг: перший — це напрям, пов’язаний із залученням інвестицій у відбудову та приходом іноземних інвесторів; другий напрям стосується технічної допомоги ЄС та інших міжнародних інституцій».

«Якщо вважати головним завданням 2023 року для українського юридичного ринку вижити і витримати, то з цим завданням ринок упорався. Однак наступного року для розвитку бізнесу юридичним фірмам треба зберегти кадри та максимально якісно підготувати молодих спеціалістів — це головне в наш час, на мою думку. Інвестиції в людей сьогодні важливі, як ніколи», — резюмує Михайло Ілляшев.

_________________

_________________

КОМЕНТАРІ ЕКСПЕРТІВ

 

ВОЛОДИМИР САЄНКО,
партнер Sayenko Kharenko

 

Практики, пов’язані із задоволенням нагальних потреб в умовах воєнного стану, залишаться затребуваними до завершення бойових дій. Це, зокрема, консультування з питань мобілізації, зовнішньоекономічної діяльності у зв’язку з імпортом озброєння та товарів, які потрібні для ведення бойових дій, підтримки діяльності громадських і благодійних організацій.

Окремим перспективним напрямом є юридичний супровід проєктів із міжнародної технічної допомоги та розробки законодавства, що фінансуються донорами. Навіть якщо ці сфери поступаються за прибутковістю традиційному преміумсегменту, попит тут випереджає пропозицію.

Позитивний досвід деяких юрфірм, які вчасно переорієнтувалися на практики з підвищеним попитом, показує, що навіть на ринку, що падає, можна непогано заробляти. Успішні приклади ми можемо побачити серед фірм, які спеціалізуються на супроводі кримінальних справ. Тут на прибутковість впливає платоспроможність клієнтів, що характерно, наприклад, для осіб, яких звинувачують у корупційних правопорушеннях.

Стабільний попит спостерігається також у сферах комплаєнсу, особливо в частині санкцій, ІТ-права та в практиках, які традиційно працюють з іноземними клієнтами.

Проте найбільш цікавим видається державний сектор з огляду на масштабність проєктів у найрізноманітніших сферах, від корпоративного управління до міжнародних спорів. Утім, робота з держорганами несе істотні репутаційні ризики через високу політизацію та можливі зловживання під час тендерів.  

__________________

 

ЕРНЕСТ ГРАМАЦЬКИЙ,
президент АФ «Грамацький і Партнери»

 

Безперечно, наступного року продовжить зростати клієнтський запит на надання консультаційних послуг щодо правового регулювання штучного інтелекту, вір­туальних активів і технологій у сфері безпеки та оборони. Цьому сприяють як загальносвітові тренди, так і численні державні й приватні ініціативи, спрямовані на стимулювання розвитку Web3, AI та Defense Tech.

Також найближчим часом однією з найбільш затребуваних буде практика захисту бізнесу. По-перше, з огляду на звернення наших клієнтів протягом останніх декількох місяців ми відстежуємо посилення тиску правоохоронних органів на бізнес. По-друге, збільшенню такого тиску сприятиме скасування мораторію на проведення податкових перевірок.

Враховуючи підвішену ситуацію з міжнародною підтримкою України, дуже ймовірним є варіант активного використання податкових та митних методів впливу на суб’єктів господарювання з метою збільшення бюджетних надходжень. Уже зараз спостерігається практика ухвалення безпідставних рішень про коригування митної вартості товарів, яка інтенсивно використовується митними органами як спосіб швидкого отримання митних платежів у завищених розмірах, на черзі повернення податкових перевірок.

У середньостроковій перспективі однією з найбільш затребуваних юридичних послуг вважаємо практику відшкодування збитків, завданих війною рф проти України. Уже зараз ми отримуємо десятки запитів клієнтів щодо правового супроводу фіксації таких збитків та подальшого стягнення відшкодування з агресора. Надалі попит на ці послуги лише зростатиме.

__________________

 

ОЛЕКСІЙ ДІДКОВСЬКИЙ,
співкеруючий партнер Asters

 

Юридичний бізнес залежить від реального сектору економіки. Тому важлива постійна комунікація з клієнтами та проактивна реакція на законодавчі зміни, на потреби та болі клієнтів.

Ключова тема — це відновлення країни, що буде актуальним у довгостроковій перспективі. Активно обговорюється вихід на український ринок міжнародних гравців, можливі варіанти співпраці з іноземними інвесторами та інвестиційні можливості в Україні. На жаль, ніхто не знає, коли почнеться активна фаза, але саме юристи можуть стати deal makers і промоутерами України завдяки потужній експертизі та команді.

Ще одна дуже актуальна для бізнесу тема, яка буде найбільш затребуваною в довгостроковій перспективі, — це компенсація збитків. Окремо треба зауважити, що наразі відсутній дієвий механізм відшкодування збитків Україні, її громадянам та бізнесу. Його треба створювати фактично з нуля. Це титанічна робота, яка розпочалась іще у травні 2022 року; її результатом стало створення Міжнародного реєстру збитків, який, за попередньою інформацією, повноцінно має запрацювати приблизно в квітні-травні 2024 року. Наступний крок — створення міжнародного компенсаційного механізму. Юристи також мають стежити за розвитком цієї практики, щоб у майбутньому бути готовими оброб­ляти запити клієнтів щодо відшкодування.

Інший важливий та актуальний напрям — це ESG. Уже зараз екологічні, соціальні та управлінські показники компаній відіграють важливу роль під час ухвалення рішень щодо інвестицій, партнерств, роботи з під­рядниками тощо. Тому українським фірмам, з одного боку, варто бути готовими відповідати міжнародним ESG-вимогам, а з іншого — напрацьовувати експертизу для супроводу клієнтів із цих питань. У 2022 році Asters стала учасником Мережі Глобального договору ООН в Україні, яка допомагає українському бізнесу інтегрувати принципи сталого розвитку у свою діяльність. Ми також активно інтегруємо ESG в наші продукти та послуги.

__________________

 

МИХАЙЛО ІЛЛЯШЕВ,
керуючий партнер ЮФ «Ілляшев та Партнери»

 

Попри анонсований владою потік іноземних інвестицій, їх зовсім не спостерігаємо. Головним локомотивом ринку юридичних послуг наразі залишаються правоохоронні органи, активність яких останнім часом стала настільки потужною, що новини мають вигляд кримінальної хроніки. Отже, саме практика кримінального права забезпечує зайнятість юридичних компаній на високому рівні. Натомість цілі галузі залишаються майже без роботи. Продовжує скорочуватись банківський сектор. Знову виведено з ринку декілька банків. Знищується портова інфраструктура, порти заблоковані, що зумовлює відчутне скорочення роботи в цій галузі.

Перспективи залежать виключно від ситуації на полі бою. Вважаю обговорення навіть середньострокової перспективи спекулятивним заняттям. Так, можна тримати під рукою та напрацьовувати різні сценарії, але це не є головним. Треба відчувати саме нагальні фактори та сьогоднішній попит на ті чи інші послуги і якнайшвидше реагувати.

__________________

 

ОЛЕГ МАЛЬСЬКИЙ,
партнер ETERNA LAW

 

Цікавою тенденцією ринку юридичних послуг в Україні та світі є зростання попиту на комплексні послуги із супроводу проєктів не лише у правовій, але й в аудиторській та навіть в управлінській площині. Сьогодні клієнти вимагають від юридичних консультантів, окрім послуг з окремих галузей права (корпоративного, податкового, цивільного тощо), ще й виконання поточного менеджменту, а інколи навіть прийняття ключових управлінських рішень. Юридичні фірми поступово перетворюються з вузькопрофільних постачальників правових послуг на системні консалтингові компанії з широким спектром продуктів.

Інформаційні технології дедалі глибше інтегруються в юридичний ринок в аспекті як розвитку практик, так і клієнтського сервісу. Якщо кілька років тому legal tech був більше декларативним, ніж реальним інструментом, то зараз ситуація істотно змінилася, цифрова адаптація ринку юридичних послуг — це навіть не майбутнє, а сьогодення.

__________________

 

ОЛЬГА ПРОСЯНЮК,
керуючий партнер АО AVER LEX

 

Наразі кримінальна практика залишається однією з найбільш затребуваних. Зокрема, стрімка динаміка її розвитку підтверджується формуванням розгалуженої системи підпрактик. Суттєвий обсяг клієнтських запитів надходить від напрямів White-Collar Crime, Business Crime та антикорупційної підпрактики. Останнє пов’язано з обраним зовнішнім курсом України, який передбачає виконання вимог для вступу в ЄС та НАТО, а відповідно, активізацію діяльності антикорупційних органів. В окремих провадженнях судді ВАКС планують судові засідання на пів року.

Водночас у рамках кримінальної практики активізувались напрями, пов’язані з війною. Зокрема, вагому частину звернень за правничою допомогою становлять запити військовослужбовців, військовополонених та членів їхніх сімей, більшість з яких стосуються захисту інтересів у розпочатих проти них кримінальних провадженнях. Їх кількість зростає, і цей напрям буде особливо актуальним у довгостроковій перспективі. Окрім того, адвокати з кримінальних справ залучені до представництва інтересів українських громадян у процесі оскарження санкцій та стягнення активів у дохід держави, під час розгляду яких, крім іншого, досліджуються матеріали наявних кримінальних проваджень.

Враховуючи формування нових практик, пов’язаних із повномасштабною війною, та зростання попиту у вже затребуваних практиках, зокрема і кримінальній, актуальним залишається забезпечення надання якісної правничої допомоги в умовах збільшення обсягу робіт та застосування нових процесуальних механізмів.

__________________

 

ОЛЕКСІЙ КОТ,
керуючий партнер ЮФ «Антіка», директор НДІ правотворчості та науковоправових експертиз НАПрН України

 

Особливості змін у гонорарній та зарплатний політиці юридичних фірм зумовлені насамперед їх спроможністю зберегти клієнтську базу. Ті учасники ринку, які значною мірою продовжують обслуговувати своїх провідних клієнтів, як правило, знаходять необхідний баланс у відносинах із працівниками щодо визначення розміру заробітної плати, зважаючи на загальну тенденцію до стабілізації ринку та важливість кадрового потенціалу. Для таких представників юридичного бізнесу цілком досяжним є також збереження або повернення до довоєнного статус-кво в гонорарній політиці. Водночас фірми, в яких повністю або частково скоротилася клієнтська база, часто змінюють рівень винагороди співробітників, а також ідуть назустріч новим клієнтам, погоджуючи менший розмір гонорару. Суттєвим фактором для перегляду гонорарної та зарплатної політики в разі відсутності прив’язки відповідних виплат до іноземних валют є також зростання курсу останніх.

__________________

 

ОЛЕГ МАЛІНЕВСЬКИЙ,
керуючий партнер EQUITY

 

Що стосується гонорарів, то бачу загальний тренд: через обумовлену війною кризу відбувається зменшення ліквідності клієнтів, тому отримання стабільного фінансового результату вимагає більших зусиль. З іншого боку, клієнти стали більше цінувати якість та за можливості обирати лише найкращих, саме це обумовлює певну сталість позицій лідерів ринку.

У питаннях зарплатної політики, за моїми спостереженнями, ринок варто розділити на дві категорії залежно від кадрових стратегій, особливо на першому етапі війни. Перша — стабільні гравці, які не оптимізували штат, не різали по живому, звільняючи співробітників, а навпаки, намагалися виконувати зобов’язання на довоєнному рівні. Інша — адаптивні фірми, які динамічно і часом гостро реагували на ситуацію на ринку. Останні зараз активніше виходять на кадровий ринок, намагаючись хантити юристів і підігріваючи таким чином ринок зарплат.

__________________

 

ВОЛОДИМИР САЄНКО,
партнер Sayenko Kharenko

 

Кадрова ситуація на українському юридичному ринку надзвичайно нестабільна через низку чинників. Спостерігається дисбаланс попиту і пропозиції. Ринок став менш прозорим, і ситуація окремих юридичних фірм відрізняється від загальних трендів.

Також ми бачимо значне зниження попиту на юридичні послуги і відповідне скорочення обсягу ринку, що виражається у зменшенні задекларованих юридичними фірмами доходів. Якщо ринок M&A-трансакцій, за дослідженням Київської школи економіки, у 2022 році становив 0,3 % від показника 2013 року, то юристи, які спеціалізуються на таких угодах, не можуть бути перевантажені. Якщо на ринку міжнародних запозичень залишилися лише суверенні трансакції, то і в цій сфері юристи будуть без роботи. Нові спеціалізації, пов’язані з військовим правом, не можуть завантажити значну кількість юристів. Тому ми бачимо звільнення незайнятих юристів, скорочення або принаймні замороження заробітних плат й інші тривожні симптоми.

Водночас зарплати на ринку підтримує конкуренція з боку інхаус-сегмента. В умовах скорочення бюджетів, нечуваних раніше зовнішніх і внутрішніх ризиків грамотні корпоративні юристи стають для компанії на вагу золота.

Значну кількість фахівців мобілізовано до ЗСУ. Інша частина покинула країну через бойові дії. Кваліфіковані фахівці зі знанням іноземних мов і закордонною освітою досить легко знаходять собі роботу в інших країнах. У 2022 році іноземні юридичні фірми масово робили пропозиції українським юристам пройти стажування у їхніх європейських офісах, і чимало юристів залишились там працювати.

Усе це призводить до дефіциту кваліфікованих кадрів та посилення конкурентної боротьби між юридичними фірмами. Щоб утримати персонал, доводиться йти на зниження прибутковості бізнесу. Однак це необхідно для збереження ринкових позицій та ділової репутації.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Провідники змін

Інтелектуально-інноваційна інфраструктура

Судова адаптація

Системні підходи

Банкрутство під час війни

Бар’єри у банкрутстві

Бізнес під прицілом

Зовнішній вектор

Усвідомлений вибір

Асоціація з IP

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Адаптаційний період

Вийти на рестарт

Горизонт доказування

ПРОВІДНІ РЕГІОНАЛЬНІ ЮРФІРМИ

Правове убезпечення

ПРОВІДНІ ЮРДЕПАРТАМЕНТИ

НАЙБІЛЬШ ЕФЕКТИВНІ ЮРИСТИ — ДЕРЖАВНІ СЛУЖБОВЦІ ТА ПОЛІТИКИ

Творити добро

Мода і технології

Рішучі наміри

Інноваційний порив

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

НАЙБІЛЬШІ СУДОВІ СПОРИ

50 ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ 2024 РОКУ

Історія рейтингу

ПЕРЕМОЖЦІ РЕЙТИНГУ «50 ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ» У 1998—2024 РОКАХ

Галузі практики

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Кадрове забезпечення

Позитивна енергетика

Управління ризиками

Економічна дефібриляція

НАЙБІЛЬШІ ПУБЛІЧНІ УГОДИ

Кримінальне право та процес

Хіт за хітом

Процесуальна рівність

Контрольна дисфункція

Ефективні справи

Кримінальні впровадження

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Строкові цілі

Методологія

Повне охоплення

Від редакції

Регіональні ринки

Адаптація на місці

Регіональне виділення

Юридичний ринок

Стратегічна координація

Командна першість

Обережно, заміновано!

«БРОНЗОВА ЛІГА» ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ 2024 РОКУ

ПРОВІДНІ МІЖНАРОДНІ ЮРИДИЧНІ ФІРМИ В УКРАЇНІ 2024 РОКУ

Адаптивні нариси

Рейтинг визнання юридичних фірм

Рейтинг визнання за галузями практики

Час зосередитися

Право творчості

Фіксаційний курс

Тенденції юрринку — 2024

Гібридні шляхи

Універсальна функція

Проєктна технологія

Концентрація зусиль

Комплексні рішення

Зміна локації

Санкційні вектори

Нова хвиля

Інші новини

PRAVO.UA