Правове убезпечення — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Правове убезпечення

Напрацювання ковідного періоду — запровадження дистанційних форматів роботи та широке впровадження ІТ-продуктів для вирішення більшості повсякденних завдань — дали змогу юридичним службам українських компаній досить швидко адаптуватись до роботи в умовах війни. Новими фокусами уваги стали супровід численних волонтерських і гуманітарних ініціатив бізнесу, фіксація збитків, завданих агресією рф, та пошук шляхів отримання відшкодування

Завантажити PDF

ОЛЕКСІЙ НАСАДЮК

Дані, одержані під час дослідження «Провідні юридичні департаменти України 2023 року», свідчать, що рівень застосування програмних рішень і цифровізації для вирішення більшості повсякденних завдань юрслужб значно зріс, це дає змогу більш ефективно використовувати наявні ресурси, дотримуватись безпекових вимог та реалізовувати масштабні проєкти силами досить компактних юридичних департаментів. Що цікаво, доволі часто саме юристи стають піонерами legal tech, ініціюючи розробку програмного забезпечення, адаптованого під потреби бізнесу їхніх компаній, та беручи в ній активну участь.

КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ

Методологія дослідження «50 провідних юридичних департаментів України» заснована на оцінюванні в балах діяльності кожної юридичної служби за кількома якісними та кількісними показниками (основними напрямами (практиками) діяльності юридичної служби та обсягом виконаних нею завдань за рік; кількістю юристів і рівнем диджиталізації юрслужби; ефективністю використання наявних ресурсів). Дані, надані учасниками дослідження під час анкетування, доповнювались інформацією, отриманою дослідницькою групою з відкритих джерел. Усі показники зводилися воєдино за допомогою зважених коефіцієнтів, які застосовувалися до всіх юридичних служб однаково, і в цьому сенсі всі учасники дослідження перебували в рівному становищі. Істотний вплив на розташування юридичних департаментів у підсумковій таблиці мало визнання їх заслуг колегами — юрисконсультами та представниками юридичних фірм: учасники дослідження, заповнюючи анкети, відзначали найкращі, на їхню думку, юрдепартаменти та найкращих інхаус-­юристів в окремих сферах господарювання і напрямах юридичної практики, а також найкращих керівників юридичних департаментів. Аналогічні питання було адресовано юридичним фірмам — учасникам дослідження «50 провідних юридичних фірм України».

Місце юридичної служби компанії в підсумковій таблиці «Провідні юридичні департаменти України» відповідає кількості балів, які ця служба одержала згідно із застосованою методикою.

Окремою частиною дослідження стало визначення рейтингу найбільш ефективних юристів — державних службовців та політиків.

ФАКТИЧНІ ПОКАЗНИКИ

Усю багатогранність роботи інхаус-­юристів, тим паче в такому непростому році, безумовно, не можна звести до сухих рядків статистики. В активі, мабуть, кожної команди знайдуться унікальні кейси та нетривіальні рішення, але саме оцінка за узагальнювальними показниками дає змогу виявити тенденції, що склалися у сфері правової підтримки бізнесу. Незважаючи на те що спектр і кількість питань, вирішуваних інхаусами власними силами або переданих на аутсорсинг зовнішнім юридичним радникам, варіюються в дуже широкому діапазоні, цього року абсолютно всі учасники заявили про ведення роботи з договорами та супровід судових справ. Крім класичних господарських спорів, багато справ пов’язані з оскарженням рішень податкових та інших контролювальних органів. Трендом воєнного часу стало вирішення численних мобілізаційних питань і бронювання персоналу. На жаль, чимало респондентів повідомило про значні обсяги руйнувать і втрат бізнесу на непідконтрольних територіях. Відповідно, юристи працюють над фіксацією пошкоджень і завданих збитків, формують доказову базу, ініціюють позови до українських судів та міжнародних юрисдикційних органів. Багато завдань пов’язано з комплаєнсом, причому фокус дедалі більше зміщується на питання санкційного комплаєнсу. Крім юридичної підтримки бізнес-процесів, інхаус-­юристи надають юридичні послуги співробітникам своєї компанії, а також консультують зовнішніх клієнтів. В абсолютних показниках великі обсяги роботи задекларували найбільші за кількістю юристів юрдепартаменти. Але водночас індивідуальне навантаження вище у співробітників невеликих юрслужб.

Якщо говорити про кількісний склад юрдепартаменту, зберігається відсутність стійкого зв’язку між масштабом бізнесу і кількістю штатних юристів у компанії. Також поширеною практикою можна назвати наявність юристів у різних структурних підрозділах компанії, крім власне юрслужби. Іноді кількість таких юристів значно перевищує штат основного юрдепартаменту, що характерно для великих компаній з багатьма представництвами, дочірніми структурами й територіальними відділеннями.

ДЕРЖАВНИЙ СЕКТОР

Наші респонденти — представники провідних юридичних фірм та юридичних департаментів України також мали можливість назвати найбільш ефективних юристів — політиків і державних службовців (враховувалося голосування за осіб, які перебували на посаді на момент проведення дослідження). Цей рейтинг дає змогу виявити низку цікавих тенденцій. Очолив топ ефективних державних діячів Генпрокурор Андрій Костін, діяльність якого зосереджена на забезпеченні притягнення до відповідальності всіх винних у злочині агресії та воєнних злочинах в Україні. У цьому йому допомагає Андрій Гайченко, заступник міністра юстиції, який координує діяльність науково-дослідних установ судових експертиз Мін’юсту, зокрема щодо фіксації доказів пошкоджень, спричинених війною. Потужний «міжнародний блок» юристів, які ефективно представляють Україну на міжнародній арені, включає профільних урядовців Ольгу Стефанішину та Дмитра Кулебу, спікера парламенту Руслана Стефанчука, Генпрокурора Андрія Костіна та профільну заступницю міністра юстиції України Ірину Мудру. Пані Мудра, крім захисту інтересів держави в міжнародних судах та арбітражах, активно працює над створенням міжнародного компенсаційного механізму, який має забезпечити виплати постраждалим від війни особам. Вона також відграє одну з ключових ролей в процесі реалізації українських санкцій у вигляді стягнення в дохід держави активів підсанкційних осіб. Очікувано високу підтримку здобув публічний та креативний очільник Мін’юсту Денис Малюська. А 10-те місце Руслана Сидоровича, заступника голови ВККС, схоже, є відображенням запиту професійної спільноти на наведення ладу в судовій системі.

На основі отриманих під час опитування даних було визначено посадовців-юристів, які є лідерами в окремих пріоритетних сферах реалізації державної політики.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Провідники змін

Інтелектуально-інноваційна інфраструктура

Судова адаптація

Системні підходи

Банкрутство під час війни

Бар’єри у банкрутстві

Бізнес під прицілом

Зовнішній вектор

Усвідомлений вибір

Асоціація з IP

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Адаптаційний період

Вийти на рестарт

Горизонт доказування

ПРОВІДНІ РЕГІОНАЛЬНІ ЮРФІРМИ

Правове убезпечення

ПРОВІДНІ ЮРДЕПАРТАМЕНТИ

НАЙБІЛЬШ ЕФЕКТИВНІ ЮРИСТИ — ДЕРЖАВНІ СЛУЖБОВЦІ ТА ПОЛІТИКИ

Творити добро

Мода і технології

Рішучі наміри

Інноваційний порив

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

НАЙБІЛЬШІ СУДОВІ СПОРИ

50 ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ 2024 РОКУ

Історія рейтингу

ПЕРЕМОЖЦІ РЕЙТИНГУ «50 ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ» У 1998—2024 РОКАХ

Галузі практики

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Кадрове забезпечення

Позитивна енергетика

Управління ризиками

Економічна дефібриляція

НАЙБІЛЬШІ ПУБЛІЧНІ УГОДИ

Кримінальне право та процес

Хіт за хітом

Процесуальна рівність

Контрольна дисфункція

Ефективні справи

Кримінальні впровадження

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Строкові цілі

Методологія

Повне охоплення

Від редакції

Регіональні ринки

Адаптація на місці

Регіональне виділення

Юридичний ринок

Стратегічна координація

Командна першість

Обережно, заміновано!

«БРОНЗОВА ЛІГА» ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ 2024 РОКУ

ПРОВІДНІ МІЖНАРОДНІ ЮРИДИЧНІ ФІРМИ В УКРАЇНІ 2024 РОКУ

Адаптивні нариси

Рейтинг визнання юридичних фірм

Рейтинг визнання за галузями практики

Час зосередитися

Право творчості

Фіксаційний курс

Тенденції юрринку — 2024

Гібридні шляхи

Універсальна функція

Проєктна технологія

Концентрація зусиль

Комплексні рішення

Зміна локації

Санкційні вектори

Нова хвиля

Інші новини

PRAVO.UA