Повне охоплення — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Повне охоплення

Рубрика Методологія
«50 провідних юридичних фірм України»: методологія заснована на комплексному аналізі діяльності всіх учасників ринку юридичних послуг, адаптованому до викликів сьогодення

Завантажити PDF

Дослідження «50 провідних юридичних фірм України» проводиться «Юридичною практикою» з 1997 року. Його ключовою особливістю є всебічна оцінка діяльності учасників ринку юридичних послуг як за кількісними, так і за якісними критеріями: кількістю юристів, дохідністю, складністю угод і судових спорів, які вони супроводжують, фінансовою ефективністю. До уваги береться репутація компанії — її оцінка колегами по юрринку. Місце юридичної фірми в підсумкових таблицях «50 провідних юридичних фірм України», «Бронзова ліга» та регіональному лістингу визначається її рейтингом, розрахованим на основі наведених вище показників із застосуванням зважених коефіцієнтів.

Дослідження «50 провідних юридичних фірм України» охоплює всіх учасників українського ринку юридичних послуг. Тож у нього включено компанії, що не подали анкет, але про діяльність яких є достатньо публічної інформації (з публікацій у ЗМІ, сайтів цих юрфірм, публічних реєстрів і баз даних), що дає змогу оцінити їхні показники відповідно до застосовуваної методики. Юридичні фірми, щодо яких відсутня достатня кількість релевантної інформації в відкритих джерелах, були виключені з дослідження за відповідним параметром.

Під час підготовки дослідження «50 провідних юридичних фірм України» також використовувалися дані комплексної аналітичної системи відкритих даних для перевірки контрагентів в Україні YouControl та системи для пошуку клієнтів/партнерів та аналізу ринку YC.Market.

Досліджуваний період охоплює 12 кален­дарних місяців: I–III квартали поточного року та IV квартал минулого. Аналітична група залишає за собою право вибірково перевіряти відомості, надані під час анкетування.

Усі дані зводяться воєдино за допомогою зважених коефіцієнтів, значення яких належить до комерційної інформації та не розголошується. Співвідношення коефіцієнтів підібрано таким чином, щоб найбільш природно інтегрувати в підсумковій таблиці всі досліджувані показники, при цьому жоден із критеріїв не має вирішального значення. Під час оцінювання роботи юридичних фірм до всіх застосовувався єдиний підхід.

Під доходом юридичної фірми з метою дослідження маємо на увазі дохід, отриманий від юридичних послуг. У разі якщо послуги надаються кількома юридичними особами різної організаційно-правової форми, але під спільним «брендом», або залучаються юристи, зареєстровані як приватні підприємці, дохід юридичної фірми визначається як сума доходів цих юридичних осіб та/або приватних підприємців. Відповідно, дохід української юридичної фірми, яка має кілька офісів, зокрема в інших країнах, визначається за допомогою підсумовування доходів, одержаних кожним офісом. У тому випадку, коли юридична фірма не надала інформації про доходи, дані беруться з відкритих джерел: публічних баз даних, інтерв’ю представників юридичної фірми в засобах масової інформації, останнього доступного публічного звіту юридичної фірми (за його наявності; якщо показники відрізняються, береться найбільше значення).

За відсутності даних про дохід у вказаних джерелах застосовувалася методика відновлення доходу. Вона ґрунтується на припущенні, що юридичні фірми, які мають формально однаковий профіль, отримують приблизно однаковий дохід у розрахунку на одного юриста, водночас враховуються лише штатні юристи (включаючи партнерів). Застосування цієї методики також дало змогу відновити показник кількості юристів у юридичних фірмах, які утрималися від подання анкет і щодо кількості юристів у яких відсутня інформація в відкритих джерелах: на сайтах цих юридичних фірм, у публікаціях про кількість юристів у юридичній фірмі в спеціалізованих виданнях (якщо показники відрізняються, береться найбільше значення).

Одним із ключових факторів під час формування підсумкової таблиці «50 провідних юридичних фірм України» є репутація компанії. Відсутність балів «визнання» знижує підсумкове місце фірми незалежно від розміру доходу та кількості юристів, що працюють у ній. Оцінюється загальний рівень визнання юридичної фірми та її репутація в окремих практиках. Опитування проводилося як серед юридичних фірм, так і серед представників юридичних департаментів українських компаній.

Ми дотримуємося вимог конфіденційності та не розголошуємо відомостей, наданих виключно з метою проведення розрахунків. Однак ми вважаємо за можливе розкрити відомості, наприклад, про кількість юристів юридичної фірми, або отримані з відкритих джерел. Правила конфіденційності поширюються також на практичний зріз діяльності юрфірм — до переліків найбільших угод і судових/арбітражних справ, які юрфірми супроводжували в досліджуваному періоді, включаються лише публічні проєкти.

Новацією цього року стало виділення в окрему групу офісів міжнародних юридичних фірм, які практикують в Україні, — передовсім через більшу інформаційну закритість цього сегмента ринку юридичних послуг. Також в окремих випадках застосовано групування юридичних фірм, результати яких виявилися майже ідентичними.

Навіть у цей непростий час удосконалена за багато років методологія проведення дослідження «50 провідних юридичних фірм України» дає впевненість у тому, що місце кожного учасника загалом відповідає його реальним позиціям на ринку. А отримані результати стануть у пригоді всім учасникам ринку юридичних послуг: юридичним фірмам і користувачам їхніх послуг.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Провідники змін

Інтелектуально-інноваційна інфраструктура

Судова адаптація

Системні підходи

Банкрутство під час війни

Бар’єри у банкрутстві

Бізнес під прицілом

Зовнішній вектор

Усвідомлений вибір

Асоціація з IP

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Адаптаційний період

Вийти на рестарт

Горизонт доказування

ПРОВІДНІ РЕГІОНАЛЬНІ ЮРФІРМИ

Правове убезпечення

ПРОВІДНІ ЮРДЕПАРТАМЕНТИ

НАЙБІЛЬШ ЕФЕКТИВНІ ЮРИСТИ — ДЕРЖАВНІ СЛУЖБОВЦІ ТА ПОЛІТИКИ

Творити добро

Мода і технології

Рішучі наміри

Інноваційний порив

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

НАЙБІЛЬШІ СУДОВІ СПОРИ

50 ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ 2024 РОКУ

Історія рейтингу

ПЕРЕМОЖЦІ РЕЙТИНГУ «50 ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ» У 1998—2024 РОКАХ

Галузі практики

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Кадрове забезпечення

Позитивна енергетика

Управління ризиками

Економічна дефібриляція

НАЙБІЛЬШІ ПУБЛІЧНІ УГОДИ

Кримінальне право та процес

Хіт за хітом

Процесуальна рівність

Контрольна дисфункція

Ефективні справи

Кримінальні впровадження

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Строкові цілі

Методологія

Повне охоплення

Від редакції

Регіональні ринки

Адаптація на місці

Регіональне виділення

Юридичний ринок

Стратегічна координація

Командна першість

Обережно, заміновано!

«БРОНЗОВА ЛІГА» ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ 2024 РОКУ

ПРОВІДНІ МІЖНАРОДНІ ЮРИДИЧНІ ФІРМИ В УКРАЇНІ 2024 РОКУ

Адаптивні нариси

Рейтинг визнання юридичних фірм

Рейтинг визнання за галузями практики

Час зосередитися

Право творчості

Фіксаційний курс

Тенденції юрринку — 2024

Гібридні шляхи

Універсальна функція

Проєктна технологія

Концентрація зусиль

Комплексні рішення

Зміна локації

Санкційні вектори

Нова хвиля

Інші новини

PRAVO.UA