Право творчості — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Право творчості

«Закон «Про правотворчу діяльність» — це своєрідний дороговказ для учасників правотворчого процесу в Україні» — наголошує Олексій Кот, старший партнер ЮФ «АНТІКА», директор НДІ правотворчості та науково-правових експертиз НАПРН України

Завантажити PDF

 

 

ОЛЕКСІЙ КОТ

Народився у 1977 році в Києві. У 1999 році закінчив юридичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Доктор юридичних наук, професор. Член-кореспондент Національної академії правових наук України, заслужений юрист України. Юридичною практикою займається з 1996 року. Старший партнер ЮФ «Антіка».
У 2021 році очолив Київський регіональний центр Національної академії правових наук України, з 2023 року — директор ­Науково-дослідного інституту правотворчості та науково-правових експертиз НАПрН України.
Спеціалізація: судові спори й арбітраж, експертна діяльність, контрактне право, корпоративне право, антимонопольне право, енергетика та природні ресурси. Член науково-консультативної ради при Голові Верховної Ради України. Член науково-консультативної ради при Верховному Суді. Заступник голови робочої групи з підготовки законопроєкту з рекодифікації (оновлення) цивільного законодавства України.
Рекомендований юрист згідно з Chambers Global, Chambers Europe, The Legal 500 EMEA, IFLR1000. Юрист року у сфері судової практики за версією міжнародного рейтингового агентства Best Lawyers у 2019 році. Переможець у номінації «Найкращий юрист із конкурентного права» за версією Юридичної премії 2015 року (газета «Юридична практика»). У 2017 році ­Асоціація адвокатів України в рамках конкурсу «Адвокат року» назвала Олексія Кота найкращим науковим діячем серед адвокатів.

 

— 24 серпня 2023 року Верховна Рада України ухвалила довгоочікуваний Закон «Про правотворчу діяльність» (Закон). Чому цьому Закону приділено так багато уваги?

— Процитую твіт Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, який він розмістив одразу після голосування: «Україна вперше за 32 роки отримала «закон про закони». Сподіваюсь, що врешті-решт ми отримали шанс навести лад у системі нормативно-правових актів».

— У чому важливість Закону?

— Цей Закон — своєрідний дороговказ для всіх учасників правотворчого процесу. Він прийнятий з метою впорядкування правотворчої діяльності в Україні, посилення взаємодії між її учасниками в процесі підготовки нормативно-правових актів, а також контролю за їх реалізацією, забезпечення участі громадянського суспільства в правотворчій діяльності та якості законодавства України.

Закон визначає правові та організаційні засади правотворчої діяльності, принципи і порядок її провадження, учасників правотворчої діяльності, правила техніки нормопроєктування, порядок здійснення обліку нормативно-правових актів, а також правила дії нормативно-правових актів, усунення прогалин, подолання колізій у цих актах та здійснення контролю за їх реалізацією.

За своєю сутністю це процедурний акт, такий собі «процесуальний кодекс» правотворчого процесу в Україні.

— Які саме аспекти правотворчості він врегульовує?

 Предмет Закону визначено достатньо широко: починаючи від планування правотворчої діяльності, розроблення проєктів нормативно-правових актів, їх прийняття (видання), доведення до відома населення, набрання чинності нормативно-правовими актами, ведення їх обліку, дії таких актів, усунення прогалин, подолання колізій у нормативно-правових актах і завершуючи здійсненням контролю за їх реалізацією (правовим моніторингом).

У Законі визначено принципи правотворчої діяльності, учасників цього процесу, описано систему нормативно-правових актів України, включаючи їх ієрархію, регламентовано стадії правотворчої діяльності та роль учасників цих процесів на кожному з етапів.

Особливу увагу приділено саме процесу підготовки нормативно-правових актів.

 Яку роль у правотворчих процесах ­Закон відводить науковцям?

— Із неприхованим задоволенням можу відповідально стверджувати, що роль науковців у правотворчих процесах за ухваленим Законом дуже важлива, якщо не сказати визначальна. Дві концептуальні функції Закон покладає безпосередньо на Національну академію наук України: підготовку наукової концепції розвитку законодавства України (частина 4 статті 22 Закону) та виконання функцій головної експертної установи з проведення юридичної (правової) експертизи проєктів законів (частина 3 статті 44 Закону).

Попри те що законодавець відтермінував введення в дію Закону «Про правотворчу діяльність» (Закон набрав чинності 20 вересня 2023 року, але вводиться в дію через один рік із дня припинення або скасування воєнного стану в Україні, за винятком окремих його статей), вже сьогодні ведеться активна підготовча робота на виконання його положень.

Варто зауважити, що первісно (на етапі підготовки проєкту Закону, прийнятого за основу в першому читанні) функції головної експертної установи покладалися на галузеву академію — Національну академію правових наук. Але під час доопрацювання, враховуючи важливість питання, депутатський корпус ухвалив рішення покласти відповідні функції на Національну академію наук України.

— Як ухвалення Закону відобразиться на діяльності Інституту правотворчості та науково-правових експертиз?

— Прийняття Закону «Про правотворчу діяльність» уже вплинуло на наш інститут, який від моменту його створення в статусі наукової установи сфокусувався на проблемах правотворчості та науково-правових експертиз. 20 жовтня 2023 року постановою Кабінету Міністрів України на виконання положень Закону НДІ правотворчості та науково-правових експертиз НАПрН України передано у відання Національної академії наук України. Тож ми сподіваємося, що наші знання й досвід у цій сфері стануть у пригоді для виконання Національною академією наук України функцій, покладених на неї Законом.

Це передусім робота над науковою концепцією розвитку законодавства України — документом, в якому на теоретико-емпіричній основі здійснюється системне прогнозування розвитку законодавства України, його окремих сфер, галузей та напрямів. У нас уже є досвід підготовки таких документів: наприкінці 2020 року ми разом з іншими колегами-цивілістами завершили роботу над Концепцією оновлення Цивільного кодексу України, яка широко обговорювалася в юридичних колах науковців, юристів-практиків, суддів, адвокатів, нотаріусів. За результатами обговорення цієї концепції було підготовлено законопроєкт № 6013 (більше відомий як законопроєкт про скасування Господарського кодексу), оновлено текст книги І Цивільного кодексу, працюємо над іншими книгами.

Ба більше, саме фахівці нашого інституту брали участь у підготовці концепції Закону України «Про правотворчу діяльність», концепції Закону «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо вдосконалення порядку подання альтернативних законопроєктів», працювали над текстами відповідних законопроєктів.

— Які ще напрями охоплює діяльність НДІ правотворчості та науково-правових експертиз?

— З початку 2021 року наукові співробітники нашого Інституту підготували понад 100 законопроєктів, експертних висновків на проєкти законів та інших нормативно-правових актів. І це не враховуючи висновків на запити органів судової влади, міністерств та інших державних інституцій, місцевих громад!

У цьому контексті ми уважно відстежуємо законопроєкти, якими планують врегулювати процес лобіювання в Україні, адже наш інститут, по суті, забезпечує повний цикл розробки законів — від ідеї законопроєкту, яка втілюється у відповідну концепцію, підготовки та узгодження його тексту до моніторингу ефективності застосування прийнятого закону с точку зору досягнення його мети.

Окремим рядком ідуть у діяльності нашого інституту так звані комерційні висновки, тобто висновки з питань правозастосування на запит юридичних осіб, підприємців, адвокатів та адвокатських об’єднань, юристів-практиків тощо — найчастіше адвокати їх використовують у суді для обґрунтування позиції або для її підсилення.

Попит на такі висновки зумовлений багатьма факторами. Насамперед тим, що в нашому інституті працюють фахівці з усіх без винятку галузей права: цивільного права (договірного права, підприємницьких відносин, корпоративного права тощо), цивільного процесу, кримінального права і кримінального процесу, теорії права, конституційного, земельного, міжнародного права та інших. Усі вони є визнаними фахівцями у своїй сфері, входять до науково-консультативних рад при Голові Верховної Ради, Конституційному Суді, Верховному Суді, працюють позаштатними радниками та консультантами в різноманітних органах державної влади, національних агентствах, комітетах Верховної Ради України.

Ще одна важлива обставина. Ми дуже відповідально ставимося до свого реноме фахівців у галузі права і відповідаємо за всі наші наукові висновки власним іменем і авторитетом, на які науковець працює все життя. І сподіваюся, ми ще попрацюємо — заради науки, заради нашої держави, заради всіма нами ом­ріяної Перемоги.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Провідники змін

Інтелектуально-інноваційна інфраструктура

Судова адаптація

Системні підходи

Банкрутство під час війни

Бар’єри у банкрутстві

Бізнес під прицілом

Зовнішній вектор

Усвідомлений вибір

Асоціація з IP

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Адаптаційний період

Вийти на рестарт

Горизонт доказування

ПРОВІДНІ РЕГІОНАЛЬНІ ЮРФІРМИ

Правове убезпечення

ПРОВІДНІ ЮРДЕПАРТАМЕНТИ

НАЙБІЛЬШ ЕФЕКТИВНІ ЮРИСТИ — ДЕРЖАВНІ СЛУЖБОВЦІ ТА ПОЛІТИКИ

Творити добро

Мода і технології

Рішучі наміри

Інноваційний порив

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

НАЙБІЛЬШІ СУДОВІ СПОРИ

50 ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ 2024 РОКУ

Історія рейтингу

ПЕРЕМОЖЦІ РЕЙТИНГУ «50 ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ» У 1998—2024 РОКАХ

Галузі практики

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Кадрове забезпечення

Позитивна енергетика

Управління ризиками

Економічна дефібриляція

НАЙБІЛЬШІ ПУБЛІЧНІ УГОДИ

Кримінальне право та процес

Хіт за хітом

Процесуальна рівність

Контрольна дисфункція

Ефективні справи

Кримінальні впровадження

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Строкові цілі

Методологія

Повне охоплення

Від редакції

Регіональні ринки

Адаптація на місці

Регіональне виділення

Юридичний ринок

Стратегічна координація

Командна першість

Обережно, заміновано!

«БРОНЗОВА ЛІГА» ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ 2024 РОКУ

ПРОВІДНІ МІЖНАРОДНІ ЮРИДИЧНІ ФІРМИ В УКРАЇНІ 2024 РОКУ

Адаптивні нариси

Рейтинг визнання юридичних фірм

Рейтинг визнання за галузями практики

Час зосередитися

Право творчості

Фіксаційний курс

Тенденції юрринку — 2024

Гібридні шляхи

Універсальна функція

Проєктна технологія

Концентрація зусиль

Комплексні рішення

Зміна локації

Санкційні вектори

Нова хвиля

Інші новини

PRAVO.UA