Комплексні рішення — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Комплексні рішення

«Нині клієнт потребує кроссекторального підходу, тому пріоритетні позиції в тих, хто має потенціал надати комплексний пакет юрпослуг» — переконаний Сергій Колісник, керуючий партнер АО LES

Завантажити PDF

 

СЕРГІЙ КОЛІСНИК

Народився у 1986 році в місті Донецьку. Закінчив Національну академію прокуратури України (магістр права). Кандидат юридичних наук. Працював в органах прокуратури України та Державної податкової служби України.
З 2016 року — керуючий партнер двох адвокатських об’єднань: LES — «Правова та економічна безпека» та «Екобезпека».
Спеціалізується на захисті бізнесу, податкових спорах, кримінальних провадженнях категорії White-Collar Crime, адміністративних і господарських справах, займається захистом інтересів населення та держави в екологічній сфері. Провадить наукову роботу, бере активну участь у законотворчій діяльності на правах експерта й консультанта.

 

 

 

— Як ваша компанія долає виклики, які постали перед усім українським бізнесом унаслідок повномасштабного вторгнення рф?

— Повномасштабна військова агресія рф докорінно змінила наше життя і погляди на світ. Ми звикли, підводячи підсумки року, говорити про його складність. Однак уже другий рік поспіль ці фрази набули зовсім іншого значення.

Війна не оминула і юридичний ринок, змінила його структуру, сферу надання послуг, змусила швидко адаптуватись до нових реалій і численних змін законодавства.

Чимало юридичних компаній втратили свої кваліфіковані кадри, оскільки багато юристів, переважно жінок, виїхали за кордон. Однак наша команда продовжує працювати в тому самому складі, включно з партнерами, перебуваючи на території України. Таким чином ми змогли зберегти інтелектуальний потенціал об’єднання — головний актив, що зумовлює стабільність наших підходів і принципів та надає конкурентних переваг на ринку, — та зберегти довіру клієнтів.

Війна принесла страшні випробування для нашої країни, людей, всієї світової спільноти. Ми продемонстрували, що вміємо перемагати на полі бою. Однак ще одне важливе для всіх нас завдання — здобути перемогу в економічній сфері. Країна повинна стати привабливою для інвесторів у післявоєнний період, що потребує відкритого діалогу влади й суспільства для забезпечення прозорих правил ведення бізнесу, створення дієвих державних інституцій для гарантії сталого розвитку.

— Що змінилось у розвитку ваших ключових практик?

— Наразі не можна виділити жодної практики, яка б не зазнала впливу війни. Проте, як і в довоєнний період, найбільший попит спостерігається у сфері оподаткування, захисту в кримінальних провадженнях, потребують кваліфікованої юридичної допомоги також представники аграрного сектору економіки щодо різних правових питань та захисту бізнесу від рейдерства.

Клієнти масово звертаються із запитами, пов’язаними з наслідками збройної агресії. Наприклад, щодо належної фіксації пошкоджень майна, завданих збитків, ведення військового обліку на підприємствах.

— Які спеціалізації в українському юридичному бізнесі ви вважаєте найперспективнішими?

— Ринок юридичних послуг надзвичайно різноманітний, кожна компанія має базову спеціалізацію та відповідних клієнтів. Наразі на ринку відбуваються суттєві трансформаційні процеси, які, звісно, дають нові можливості всім його гравцям.

Найкраща ситуація спостерігається в тих компаніях, які мають розгалужену експертизу. Нині клієнт потребує кроссекторального підходу, тому пріоритетні позиції в тих, хто має потенціал надати комплексний пакет юридичних послуг у різних сферах.

Також зниження активності на локальному ринку потребує зосередження потенціалу на міжнародних ринках як із погляду супроводу майбутніх інвестицій в Україну, так і задля допомоги великому українському бізнесу на нових ринках.

Після перемоги в процесі відбудови країни прогнозуємо значний попит і від українських, і від іноземних будівельних компаній на юридичний супровід проєктів.

Також активізація економічної ситуації в Україні (а ми всі на це сподіваємось) буде супроводжуватись увагою з боку органів державного нагляду (контролю) та правоохоронних органів, що приведе до збільшення потреби в юридичному супроводі суб’єктів господарювання під час вирішення спорів з органами контролю з питань оподаткування, захисту довкілля, значно активізуються кримінальна, особ­ливо WCC, та судова практики.

— Чи можна вже зараз оцінити перспективи практики щодо воєнних злочинів та відшкодування шкоди, заподіяної російською агресією? Які є вразливі точки?

— Наразі для України першочерговим питанням є забезпечення належної фіксації порушень прав людини внаслідок військової агресії з боку російської федерації та завданих матеріальних збитків із метою формування єдиного ефективного підходу, який забезпечить відшкодування постраждалим (репарації, судові процеси, списання активів за кордоном) та поновлення майнових прав людей.

Проте наразі такі механізми відсутні, що матиме негативні наслідки для постраждалих і позбавить можливості отримати відшкодування в потрібному розмірі. Адже саме належна фіксація факту руйнації (пошкодження) майна, підтвердження розміру збитків є першим важливим кроком для забезпечення доказової бази та подальшого відшкодування збитків.

За вказаними фактами правоохоронні органи України зареєстрували значну кількість кримінальних проваджень. Однак жодне з розслідувань не встановлює адресно для кожного потерпілого суму завданих збитків.

Держава намагається захистити майнові права українців, гарантуючи їм право на компенсацію або відшкодування шкоди за зруйноване чи пошкоджене майно шляхом застосування національних способів захисту. На практиці, звісно, нам ще далеко до отримання компенсацій, але вже сьогодні ми повинні зробити все, щоб зафіксувати відповідний факт і підготувати необхідні документи. Адже воєнні злочини не мають строку давності, і ми тільки на початку формування практики в цьому напрямі.

Так, прийнято Закон України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України», запроваджено програму «єВідновлення» в електронному застосунку «Дія».

Держава розробила механізм компенсації витрат на проведені ремонтні роботи, однак щонайбільше 200 тис. грн, що в умовах ринку є лише способом підтримати постраждалих, особливо незахищених, однак не є відшкодуванням матеріальних збитків.

Воднораз під час практичного застосування прийнятих нормативно-­правових актів у людей виникають численні запитання, особливо коли їхня ситуація виходить за межі стандартної. Зокрема, це стосується документального підтвердження права власності на пошкоджене/знищене майно (якщо правоустановчі документи оформлено до 1 січня 2013 року та відповідні відомості відсутні в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно), відновлення знищених документів, підтвердження розміру завданих збитків, долучення матеріалів фото-/відеофіксації (у разі відсутності доступу до знищеного/пошкодженого майна) тощо.

Таким чином, вироблення єдиного ефективного підходу й методики щодо належної фіксації збитків, завданих фізичним та юридичним особам унаслідок військової агресії російської федерації, потребує невідкладного вирішення, оскільки саме це є необхідною перед­умовою подальшого забезпечення потерпілим компенсації збитків шляхом репарацій та контрибуцій.

— Який внесок робить сьогодні команда LES у перемогу України?

— Цей рік змусив кожного з нас протистояти небаченим досі викликам. І поки Україна впевнено тримає стрій, команда LES робить свій внесок у наближення нашої перемоги, продовжуючи здійснювати системну юридичну практику в нових реаліях, сплачуючи податки, зберігаючи робочі місця.

Враховуючи воєнні та євроінтеграційні виклики сьогодення, наша команда не стоїть осторонь нагальних проблем держави й громадськості: крім виконання системної адвокатської роботи, активно долучаємось до законодавчих ініціатив задля забезпечення підґрунтя для післявоєнного відновлення України, консолідації потенціалу як державних інституцій, так провідних юристів, науковців.

Також беремо участь в обговореннях нагальної проблематики юридичного ринку, бізнесу, діяльності правоохоронних і судових органів, притягнення агресора до відповідальності та відшкодування завданих збитків громадянам України й державі в цілому як на національних, так і на міжнародних платформах.

З початку повномасштабного вторгнення наша команда на системній та офіційній основі робить вагомий внесок у зміцнення обороноздатності нашої країни та наближення перемоги, але ця інформація не для піару і не для реклами. Добрі справи люблять тишу.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Провідники змін

Інтелектуально-інноваційна інфраструктура

Судова адаптація

Системні підходи

Банкрутство під час війни

Бар’єри у банкрутстві

Бізнес під прицілом

Зовнішній вектор

Усвідомлений вибір

Асоціація з IP

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Адаптаційний період

Вийти на рестарт

Горизонт доказування

ПРОВІДНІ РЕГІОНАЛЬНІ ЮРФІРМИ

Правове убезпечення

ПРОВІДНІ ЮРДЕПАРТАМЕНТИ

НАЙБІЛЬШ ЕФЕКТИВНІ ЮРИСТИ — ДЕРЖАВНІ СЛУЖБОВЦІ ТА ПОЛІТИКИ

Творити добро

Мода і технології

Рішучі наміри

Інноваційний порив

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

НАЙБІЛЬШІ СУДОВІ СПОРИ

50 ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ 2024 РОКУ

Історія рейтингу

ПЕРЕМОЖЦІ РЕЙТИНГУ «50 ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ» У 1998—2024 РОКАХ

Галузі практики

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Кадрове забезпечення

Позитивна енергетика

Управління ризиками

Економічна дефібриляція

НАЙБІЛЬШІ ПУБЛІЧНІ УГОДИ

Кримінальне право та процес

Хіт за хітом

Процесуальна рівність

Контрольна дисфункція

Ефективні справи

Кримінальні впровадження

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Строкові цілі

Методологія

Повне охоплення

Від редакції

Регіональні ринки

Адаптація на місці

Регіональне виділення

Юридичний ринок

Стратегічна координація

Командна першість

Обережно, заміновано!

«БРОНЗОВА ЛІГА» ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ 2024 РОКУ

ПРОВІДНІ МІЖНАРОДНІ ЮРИДИЧНІ ФІРМИ В УКРАЇНІ 2024 РОКУ

Адаптивні нариси

Рейтинг визнання юридичних фірм

Рейтинг визнання за галузями практики

Час зосередитися

Право творчості

Фіксаційний курс

Тенденції юрринку — 2024

Гібридні шляхи

Універсальна функція

Проєктна технологія

Концентрація зусиль

Комплексні рішення

Зміна локації

Санкційні вектори

Нова хвиля

Інші новини

PRAVO.UA