Приватний розшук — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №2 » Приватний розшук

Приватний розшук

Рубрика Актуально

«У більшості країн світу приватна детективна (розшукова) діяльність визнана на державному рівні, врегульована законами й оптимально використовується задля збільшення можливості громадян та юридичних осіб у захисті своїх законних прав та інтересів» — зазначається у пояснювальній записці до чергового проекту Закону України №10024 «Про приватну детективну (розшукову) діяльність».

Нагадаємо, що останні спроби прийняти цей нормативний акт виявились невдалими, оскільки після накладення президентського вето парламентарії не змогли ані подолати його, ані внести відповідні зміни.

Групою народних депутатів зроблено чергову спробу на законодавчому рівні закріпити інститут приватної детективної діяльності. Відповідно до інформації, яка міститься у пояснювальній записці, за неофіційними даними, зараз у всіх регіонах України працює декілька тисяч приватних детекти-
вів та приватних детективних агентств.

Документом запропоновано визначити, крім загальних положень, види та правовий статус суб’єктів приватної детективної (розшукової) діяльності; процедуру видачі свідоцтв про право на зайняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю; види детективних послуг, що можуть надаватися суб’єктами приватної детективної (розшукової) діяльності, права та обов’язки цих суб’єктів; питання підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, які здійснюють приватну детективну (розшукову) діяльність; здійснення контролю за діяльністю суб’єктів приватної детективної (розшукової) діяльності.

Так, передбачається, що приватні детективні (розшукові) послуги можуть надаватися лише суб’єктами приватної детективної (розшукової) діяльності у порядку та на умовах, визначених цим законопроектом. На суб’єктів приватної детективної (розшукової) діяльності не поширюватиметься дія законів, що регулюють правовий статус працівників правоохоронних органів.

Свідоцтво про право на зайняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю видаватиметься центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах забезпечення охорони прав і свобод людини, інтересів суспільства і держави, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку, а також надання поліцейських послуг, з урахуванням вимог, встановлених цим законопроектом.

Передбачено, що приватна детективна (розшукова) діяльність здійснюватиметься з метою пошуку, збирання та фіксації інформації, розшуку предметів, майна, людей і тварин, встановлення фактів та з’ясування різних обставин на замовлення клієнта та згідно з договором про надання приватних детективних (розшукових) послуг.

Для досягнення цієї мети суб’єкти приватної детективної (розшукової) діяльності надають приватні детективні (розшукові) послуги із застосуванням засобів та методів, не заборонених законом. Передбачено перелік видів послуг, які дозволено надавати приватним детективам.

На думку авторів, прийняття Закону України «Про приватну детективну (розшукову) діяльність» дасть змогу легалізувати діяльність цього виду та вивести її з тіні, поставивши під належний контроль держави, а також значно розширить можливості сторони захисту щодо збору доказової бази, яка на противагу стороні обвинувачення має набагато менше можливостей для збирання відповідних доказів.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Актуально

Приватний розшук

За кордоном

Євроскептицизм

За лаштунками

З’їзд угору

У просторі і в часі

Системний бій

Привести до Порядку

Обитель правосуддя

Гідний для наслідування

Поза процесом

Хіт-порад: орієнтовний Порадник із комунікації — нова настільна книга для представників Феміди

Прецеденты

Валютні коливання

Судова практика

Припинення судимості анулює всі кримінально-правові 
та загальноправові наслідки засудження 
та призначення покарання

Акцизні накладні слід вважати зареєстрованими 
у день їх фактичного отримання контролюючим органом

Про нюанси застосування арбітражного застереження

Обласне позначення

Щодо особливостей притягнення судді до кримінальної відповідальності

Формативне врегулювання

Надрові рішення

Державний підхід

Щодо доказів на підтвердження факту виконання господарської операції

Інші новини

PRAVO.UA