У просторі і в часі — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №2 » У просторі і в часі

У просторі і в часі

Протягом кількох років облаштовувалося нове приміщення Тетіївського районного суду Київської області, просторість якого дала змогу створити гідні умови для здійснення правосуддя

Аліна НАЗАРЧУК
«Судовий вісник»

Наявність нового і просторого приміщення дає змогу забезпечити належні умови для організації роботи суду. У цьому Тетіївському районному суду Київської області пощастило — в 2012 році суд переїхав до нової будівлі, в якій раніше функціонувало відділення банку «Україна». До речі, скористатися бонусом, що полягав у прийомі будівлі збанкрутілого банку, свого часу поталанило не одному українському суду.

Що не очікуєш побачити у віддаленому від столиці суді, так це охорону і чудовий ремонт. Тетіївський суд здивував — тут працює охоронець, який перевіряє документи, а на території суду ведеться відеоспостереження. Щодо ремонту, то складається враження, що приміщення було реставроване зовсім недавно: стіни в коридорі пофарбовані у свіжий зелений колір, на підлозі нова плитка, стеля обладнана протипожежними датчиками, встановлено нові двері та вікна. Аби приміщення було ще комфортнішим для відвідувачів, працівники суду подбали про озеленення, а стіни прикрасили картинами.

Проте залишилося подбати про зручності для осіб з обмеженими фізичними можливостями. Про завдання, які наразі має вирішити суд для забезпечення доступу до правосуддя маломобільних груп населення, розповіла керівник апарату суду Наталія Овчіннікова: «По-перше, необхідно побудувати більш пологий пандус, також є потреба наклеїти спеціальні смужки, щоб пандус був менш слизьким. По-друге, мають бути встановлені кнопки виклику, а також таблички із шрифтом Брайля. Про це повідомляє в своєму листі територіальне управління Державної судової адміністрації України в Київській області (ДСА), за допомогою якого і мають бути виконані відповідні вимоги. Але все ж глобальних проблем з доступом до приміщення суду не виникає: охорона завдяки камерам відеонагляду може вчасно помітити особу на візку і допомогти їй дістатися до суду, всередині приміщення немає порогів, а всі зали судових засідань — на першому поверсі».

Загалом у суді передбачено три зали судових засідань, але наразі фактично функціонує лише два, оскільки облаштування третього залу для проведення засідань у режимі відеоконференції ще не завершене, відзначає керівник апарату. Річ у тім, що в суді передбачено три суддівських посади, але наразі працюють лише двоє служителів Феміди. «Вакантна посада в суді відкрита вже два роки, і весь цей час доводиться працювати в інтенсивному режимі, тому її заповнення наразі є пріоритетним», — своїми побажання поділилася голова суду Тетяна Косович.

Обидва зали обладнано технікою для проведення засідань у режимі відеоконференції. У свою чергу, великий зал судових засідань, призначений для розгляду кримінальних справ, облаштовано згідно з вимогами до утримання підсудних: встановлено загородження із захисного скла, поруч — дві кімнати для конвоювання, а також передбачено окремий туалет.

Наявність простору дає змогу обладнати ще дві окремі кімнати для адвокатів та прокурорів, наразі ж там зберігаються ще не розпаковані меблі і техніка. «Останніх два роки матеріально-технічне забезпечення в суді — на належному рівні. У зв’язку з впровадженням системи «Електронний суд» до суду постійно постачається нова оргтехніка, зокрема сканери та інше обладнання», — підкреслила Наталія Овчіннікова.

На наше запитання, чи готовий Тетіївський районний суд до запуску системи «Електронний суд», яка має запрацювати вже у березні цього року, керівник апарату відповіла, що за сприяння територіального управління ДСА в суді вже проводилась перевірка системи в тестовому режимі. Хоча реєстрація тестових заяв пройшла без проблем, оцінити роботу цієї системи можна буде після надходження реальної справи, стверджує пані Овчіннікова. Окрім цього, в Тетіївському районному суді вже призначено особу, яка відповідатиме за реєстрацію заяв у системі, адже наявність такої посади є обов’язковою в усіх судах, наголосила керівник апарату.

 

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Актуально

Приватний розшук

За кордоном

Євроскептицизм

За лаштунками

З’їзд угору

У просторі і в часі

Системний бій

Привести до Порядку

Обитель правосуддя

Гідний для наслідування

Поза процесом

Хіт-порад: орієнтовний Порадник із комунікації — нова настільна книга для представників Феміди

Прецеденты

Валютні коливання

Судова практика

Припинення судимості анулює всі кримінально-правові 
та загальноправові наслідки засудження 
та призначення покарання

Акцизні накладні слід вважати зареєстрованими 
у день їх фактичного отримання контролюючим органом

Про нюанси застосування арбітражного застереження

Обласне позначення

Щодо особливостей притягнення судді до кримінальної відповідальності

Формативне врегулювання

Надрові рішення

Державний підхід

Щодо доказів на підтвердження факту виконання господарської операції

Інші новини

PRAVO.UA