Системний бій — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №2 » Системний бій

Системний бій

Суддівський корпус має низку зауважень щодо повноцінного запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи

Світлана ТАРАСОВА
«Судовий вісник»

Запуск Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) наразі є однією з головних тем у суддівських колах. Нагадаємо, що змінами до процесуальних кодексів та інших законів у частині судового процесу передбачено, що функціонування ЄСІТС починається з 1 січня 2019 року у тестовому режимі. Повноцінна ж експлуатація має розпочатись уже 1 березня 2019 року.

Радою суддів України (РСУ) 5 лютого ц.р. апеляційним судам було надіслано проект Положення про ЄСІТС для ознайомлення і пропозицій. «Рада суддів України планує вивчити та узагальнити пропозиції, які надійдуть, і обговорити питання надання консультативного висновку щодо відповідних документів на засіданні Ради, що заплановане на 1 березня 2019 року» — йдеться у повідомленні на офіційному сайті Ради.

Який стан запуску системи та які труднощі виникають у представників суддівського корпусу, ми спробували дізнатися у різних судових інстанціях, зокрема надіславши 20 запитів до районних та міськрайонних загальних судів, господарських першої та апеляційної інстанцій, а також до адміністративних судів. Натомість отримали лише сім відповідей, і тільки чотири з них — повноцінні.

Наприклад, в Іршавському районному суді Закарпатської області підготовлено технічну базу для повноцінного запуску підсистеми «Електронний суд».

«Під час тестової експлуатації підсистеми в працівників суду виникали певні труднощі через збільшення об’єму роботи та впровадження нових підсистем, які потрібні для експлуатації даної підсистеми.

Зокрема, виникали певні труднощі під час переведення справ та матеріалів справ в електронний формат. Наразі між працівниками поділені обов’язки таким чином, щоб була змога своєчасно здійснювати сканування справ та матеріалів справи для завантаження їх в комп’ютерну програму Д-3, що в свою чергу забезпечить доступ через електронний кабінет користувача підсистеми «Електронний суд» до матеріалів справи в електронній формі», — розповіла спеціаліст сектора управління персоналом суду Марина Урста.

Як нам повідомили у Тернопільському міськрайонному суді Тернопільської області, технічна база не готова до повноцінного запуску системи, проте готова до часткового її використання. Більше того, робиться наголос на відсутності методик та рекомендацій її застосування. У зв’язку з чим відповідно до тексту офіційної відповіді, підписаної головою суду, в суді рекомендують відстрочити застосування системи з метою розроблення єдиної методики її використання та спрощення етапів її застосування.

«Система «Електронний суд» як програмне забезпечення розробником ДП «Інформаційні судові системи» в Окружний адміністративний суд міста Києва не поставлялась. Де вона тестується, нам не відомо. Окружний адмінсуд міста Києва в тестовому режимі отримує та обробляє електронні процесуальні документи за допомогою раніше встановленого програмного забезпечення, зокрема, КП «Діловодство спеціалізованого суду». Крім того, за дорученням Державної судової адміністрації України (ДСА) здійснюється вибіркове переведення в електронну форму паперових процесуальних документів.

Проект Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, який надісланий ДСА судам для обговорення, описує програмне забезпечення, якого ніхто з працівників суду не бачив. Для вирішення вищенаведених завдань необхідна наявність високошвидкісних сканерів, якими на сьогодні суд забезпечений лише на 20 %, а також обладнання робочих місць суддів, помічників, секретарів та працівників канцелярії додатковими комп’ютерами чи ноутбуками. Також йдеться про забезпечення відповідною технікою залів судового засідання. Адже відмова від паперового документообігу передбачає роботу судді з комп’ютерною технікою на всіх етапах розгляду справи, у тому числі і під час судового засідання. На сьогодні жоден зал суду повноцінно не обладнаний для такої роботи.

Під час впровадження системи можуть виникнути потреби в додатковій техніці та обладнанні (розширення локальної мережі, збільшення потужностей вхідних електричних ліній та серверів тощо)», — розповів суддя Окружного адміністративного суду м. Києва Руслан Арсірій.

За його словами, тестування програмного забезпечення недопустимо проводити до повного його створення, включаючи також розробку інструкції для користувачів. Більше того, залучення працівників до роботи з електронними документами передбачає значне розширення їхніх обов’язків та збільшення навантаження. Працівники суду, яких буде залучено до роботи з електронними документами, не мають відповідної кваліфікації для їх обробки. «Не було також передбачено ні системного навчання суддів і працівників апарату суду щодо роботи з цією підсистемою, ні ввідного інструктажу», — робить наголос суддя.

При цьому пан Арсірій зауважує, що при введенні в експлуатацію системи «Електронний суд» необхідно було врахувати питання методичного, матеріально-технічного та кадрового забезпечення в судах, а також завершити унормування низки процедур функціонування новоствореної системи, закріпивши його у відповідних регламентах та посадових інструкціях. «Зокрема, на сьогодні не затверджено вимоги до робочого місця судді при роботі в підсистемі «Електронний суд» ЄСІТС, не приведено нормативні документи щодо умов праці суддів та працівників апарату судів у відповідність до вимог безпеки та захисту здоров’я під час роботи з екранними пристроями (візуальними дисплейними терміналами) та відповідними нормами трудового законодавства», — пояснює суддя.

Оптимістичніше до запуску системи ставляться в апеляційній інстанції. Зокрема, як розповідає прес-служба П’ятого апеляційного адміністративного суду, суд запроваджує всі можливі механізми, надані ДСА, та вживає послідовних заходів для початку експлуатації ЄСІТС. Так, наприкінці 2018 року розпочалось переведення всіх судових документів, які надходили до суду, в електронний формат. «Це стало першочерговим кроком, який, беззаперечно, сприятиме оптимізації та прискоренню обміну інформацією як між учасниками судового процесу, так і судовими установами, що особливо важливо під час розгляду окремих категорій термінових справ, у тому числі виборчих. На цей час можна сказати, що процес сканування справ у суді поступово відпрацьований, а сама судова установа в достатній мірі забезпечена сканерами», — зазначається у відповіді на наш лист.

Крім того, працівники апарату суду у зв’язку з численними питаннями щотижня проходять заняття, організовані ДСА, в «Учбовому центрі» на порталі «Феміда». Також у суді активно опрацьовуються зауваження на проект Положення про ЄСІТС. «Документ уже зараз викликає безліч питань і розбіжностей з нормами Кодексу адміністративного судочинства України», — акцентує увагу прес-служба суду.

У Центральному апеляційному господарському суді (ЦАГС) нам повідомили, що суд оснащений актуальними автоматизованими робочими місцями, ліцензійним програмним забезпеченням, обладнанням для сканування справ та інших документів, резервним каналом для безперебійної передачі даних.

«Є питання, що стосуються роботи програмного забезпечення та модулів електронного суду, але для цього і був виділений період тестування ЕСІТС.

Відповідальна особа за впровадження тестового режиму експлуатації підсистеми «Електронний суд» у ЦАГС визначена наказом керівника апарату суду, працівники суду відстежують роботу модулів електронного суду, фіксують питання, що виникають у процесі роботи, комунікують зі службою технічної підтримки та направляють свої рекомендації розробникам системи.

У свою чергу, служба підтримки та розробники враховують наші питання і вносять відповідні корективи», — розповіла прес-секретар ЦАГС Наталія Пшенічнікова.

Відповідні зауваження до проекту Порядку про ЄСІТС має і Вища рада правосуддя. Як зазначається на порталі Ради, документ потребує подальшого вдосконалення. Зокрема, пов’язано це з відсутністю єдиного програмного забезпечення у судах, відсутністю належного технічного оснащення судів, впровадженням комплексної системи захисту інформації, впровадженням суддівського досьє та належної ідентифікації користувачів ЄСІТС, стислими строками впровадження модулів тощо.

Нагадаємо, що відповідно до вимог Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему затверджується Вищою радою правосуддя після консультацій з Радою суддів України.

Отже, з урахуванням того, що РСУ тільки 1 березня розглядатиме проект Положення про ЄСІТС, а також низки зауважень від суддів, у першу чергу перших інстанції, повноцінний запуск системи, швидше за все, буде відтерміновано. Утім, ні в кого не виникає жодних сумнівів у тому, що поліпшення доступу до правосуддя саме в частині запровадження ЄСІТС у подальшому дозволить здійснювати оперативний обмін інформацією в електронному вигляді між судовими установами, учасниками судового процесу, а також іншими державними структурами з метою забезпечення справедливого та неупередженого право-
суддя в Україні.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Актуально

Приватний розшук

За кордоном

Євроскептицизм

За лаштунками

З’їзд угору

У просторі і в часі

Системний бій

Привести до Порядку

Обитель правосуддя

Гідний для наслідування

Поза процесом

Хіт-порад: орієнтовний Порадник із комунікації — нова настільна книга для представників Феміди

Прецеденты

Валютні коливання

Судова практика

Припинення судимості анулює всі кримінально-правові 
та загальноправові наслідки засудження 
та призначення покарання

Акцизні накладні слід вважати зареєстрованими 
у день їх фактичного отримання контролюючим органом

Про нюанси застосування арбітражного застереження

Обласне позначення

Щодо особливостей притягнення судді до кримінальної відповідальності

Формативне врегулювання

Надрові рішення

Державний підхід

Щодо доказів на підтвердження факту виконання господарської операції

Інші новини

PRAVO.UA