Гідний для наслідування — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №2 » Гідний для наслідування

Гідний для наслідування

Незважаючи на перебої в роботі, Іванківський районний суд Київської області працює за сучасними стандартами

Юлія КАРНАУХ
«Судовий вісник»

Орган, що здійснює правосуддя в селищі міського типу Іванків у Київській області, знаходиться за адресою вул. Проскури, 14 та має зовні гарний та доглянутий вигляд. У цій будівлі суд розміщується з початку 90-х років, і з кожним роком приміщення стає комфортнішим як для відвідувачів, так і для працівників.

Швидке реагування

Серед плюсів — наявність пандуса з металевими поручнями, аби людям з особливими потребами та жінкам з дитячими візочками було зручніше потрапити до приміщення. Увійшовши до будівлі, одразу стає зрозуміло, що документ про посвідчення особи відвідувачу не знадобиться, адже перевіряти його нікому. Замість охорони, працівники якої мають знаходитись у спеціально облаштованому моніторами відеоспостереження місці, біля входу стоїть лише стіл з табличкою «Охорона». Виникає питання, навіщо це робоче місце, тоді як працівника немає. Та, як пояснили працівники суду, охоронець усе ж є, але це цивільна особа, яка працює лише в нічний час. До слова, в такому режимі охорона в судах працює в багатьох населених пунктах України. Як нам пояснила керівник апарату суду Тетяна Марченко, був період, коли в денний час у суді на постійній основі чергували працівники Національної поліції, проте згодом чергування припинилось, натомість працівники суду у виняткових випадках можуть використовувати ручні металошукачі для відвернення небезпеки, якими їх забезпечило територіальне управління Державної судової адміністрації (ДСА) у Київській області.

Отже, питання охорони в суді відкрите, і, якщо повсякденна безпека працівників суду покладена на них самих, то є випадки підвищеної небезпеки, коли необхідне миттєве реагування правоохоронних органів. Саме для цього в багатьох судах передбачені тривожні кнопки, проте не секрет, що є проблеми з їх роботою та швидкістю реакції поліції. Що стосується Іванківського райсуду, то такі кнопки є не тільки у суддів у залах судових засідань, але й у працівників канцелярії, оскільки в цьому також є потреба. «У січні цього року проводився спеціальний контроль реагування правоохоронних органів на сигнал тривожної кнопки за вказівкою територіального управління ДСА у Київській області. За результатами перевірки було виявлено, що патрульний автомобіль поліції приїжджає за п’ять-сім хвилин, і це ми вважаємо хорошим показником», — розповіла пані Марченко.

Хороші умови

З чим у суді немає проблем, так це із фінансовим забезпеченням. Як зазначила керівник апарату, в поточному році ремонт зробили в канцелярії та архіві, а торік ремонтні роботи проводились у залах судових засідань. У цілому працівники забезпечені комп’ютерною та іншою необхідною для роботи технікою. У залах судових засідань, яких, до речі, у суді три, також оновлені меблі. Подекуди й досі стоять коробки з не розпакованою новою технікою. Із трьох залів судових засідань у двох можливий судовий розгляд у режимі відеоконференції. Як відомо, з початку 2019 року змінились вимоги до процедури фіксації судових процесів. З 1 січня ц.р. почали діяти зміни, внесені до частини 5 статті 27 Кримінального процесуального кодексу (КПК) України. Відповідно до чинної редакції цієї норми під час судового розгляду і у випадках, передбачених КПК України, в ході досудового розслідування забезпечується повна фіксація судового засідання і процесуальних дій за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів. Ці зміни є складними для втілення на практиці в Іванківському райсуді, оскільки відеофіксуючими засобами обладнано лише один зал судового засідання. Відповідно, одночасний розгляд двох кримінальних справ у суді наразі неможливий.

Для відвідувачів передбачено достатньо місць для сидіння. Для прокурорів та адвокатів у суді спеціально облаштованої кімнати немає, проте є вільний кабінет з меблями, в якому все ж таки можна усамітнитись для вивчення матеріалів справи чи конфіденційного спілкування зі сторонами процесу.

Одна з проблем, яку суд не може розв’язати самотужки, — це час від часу непрацюючий туалет. У невеличкому приміщенні суду він один, і про безперебійну його роботу можна лише мріяти, оскільки часто в суді не буває води у зв’язку з комунальними проблемами селища, тому туалет доводиться зачиняти на один, а то й два дні.

Є в суді конвойне приміщення. Будівля має окремий під’їзд для конвойного автомобіля та окремий вхід для підсудних, а також три камери з ґратами і туалет. Відповідно, з конвойного приміщення є окремий вхід до одного із залів судового засідання.

Кадровий голод

Указом Президента України «Про реорганізацію місцевих загальних судів» від 29 грудня 2017 року № 451/2017 Іванківский районний суд Київської області реорганізовується шляхом злиття з Вишгородським районним судом Київської області, в результаті чого має бути утворено Вишгородський окружний суд. Як зазначила керівник апарату суду, система роботи суддів та працівників апарату наразі невідома.

У цілому за штатним розписом передбачено п’ять посад суддів, фактично в суді працюють двоє, інші троє в цьому році мають отримати повноваження та приступити до роботи. У зв’язку з такою ситуацією навантаження на суддів велике. Як пояснила пані Марченко, справи, які надійшли до суду в грудні минулого року, призначені до розгляду в квітні цього року. Варто зазначити, що Іванківський райсуд обслуговує як весь Іванківський район, так і Поліський, також деякі справи надходять з міста Чорнобиля.

Торкнувшись кадрового питання, керівник апарату розповіла про потребу в кадрах на посаду судового розпорядника, оскільки наразі в суді працює лише одна особа, тож при одночасному розгляді кількох судових справ виникають проблеми. Потреба є і в працівниках канцелярії та архіву, помічниках для суддів, які невдовзі почнуть працювати.

ЄСIТС

Щодо того, чи готові працівники суду до початку роботи Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС), яка має запрацювати в усіх судах з 1 березня ц.р., Тетяна Марченко повідомила, що ніяких роз’яснюючих тренінгів з працівниками суду поки що не проводилось, проте на електронну пошту суду вони отримують роз’яснення. Хоча поки заяви через систему «Електронний суд» не надходили, проте керівник апарату запевнила, що працівники готові їх приймати та реєструвати. Що стосується оцифрування справ, то відповідний наказ про початок сканування всіх справ і приєднання їх до комп’ютерної програми документообігу загальних судів «Д-3», які надходили до суду з 1 вересня 2018 року, вже виконується. Крім того, оцифруванню підлягають матеріали справ, які оскаржуватимуться в апеляційній інстанції. Через те, що обсяги роботи значні, зі штату суду виділили працівника, проте цього замало, тож керівництво зверталось до територіального управління ДСА у Київській області з проханням призначити додаткового працівника — так з 2 січня ц.р. у суді з’явилась ще одна заповнена вакансія в канцелярії. Але є в процесі оцифрування і  незручності, які самотужки не вирішити. «От, наприклад, деколи надходять справи з документами поганої якості чи низькоякісними копіями, тому при скануванні ми отримуємо низьку якість документів», — пояснила керівник апарату суду і додала, що всі працівники мають великий обсяг роботи, але готові до змін та поліпшень для більш якісної роботи суду та судової системи загалом.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Актуально

Приватний розшук

За кордоном

Євроскептицизм

За лаштунками

З’їзд угору

У просторі і в часі

Системний бій

Привести до Порядку

Обитель правосуддя

Гідний для наслідування

Поза процесом

Хіт-порад: орієнтовний Порадник із комунікації — нова настільна книга для представників Феміди

Прецеденты

Валютні коливання

Судова практика

Припинення судимості анулює всі кримінально-правові 
та загальноправові наслідки засудження 
та призначення покарання

Акцизні накладні слід вважати зареєстрованими 
у день їх фактичного отримання контролюючим органом

Про нюанси застосування арбітражного застереження

Обласне позначення

Щодо особливостей притягнення судді до кримінальної відповідальності

Формативне врегулювання

Надрові рішення

Державний підхід

Щодо доказів на підтвердження факту виконання господарської операції

Інші новини

PRAVO.UA