Випробовування війною — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Випробовування війною

«Повномасштабна війна стала найбільшим викликом для українського юридичного ринку за весь час його існування», — вважає Віталій Грицик, керуючий партнер адвокатського об’єднання «Консалтингова фірма «ДОМІНАНТА»

Завантажити PDF

Віталій Грицик

Народився 1979 року в м. Гнівань Вінницької області. У 2000 році закінчив юридичний факультет Інституту регіональної економіки та управління (диплом із відзнакою). В 2005 році отримав диплом магістра права в Одеській національній юридичній академії. Ключові практики: захист бізнесу, злиття та поглинання (M&A), нерухомість і будівництво. Серед клієнтів — великі іноземні інвестори, українські інвестори з іноземним капіталом, середній бізнес та великі будівельні компанії.

За шість років пройшов шлях від юрисконсульта до керуючого партнера адвокатського об’єднання. Має понад 20 років юридичного досвіду та 10 років адвокатської практики. Обіймав посаду заступника начальника з правових питань ВАТ «Одесаобленерго». Працював директором в юридичній компанії «Юст Ко». Обіймав посаду директора в компанії «Одессажилстрой». У 2008 році разом із партнером Максимом Кобзовим заснував адвокатське об’єднання «Консалтингова фірма «ДОМІНАНТА».

— Які наслідки мало вторгнення рф для роботи вашої компанії?

— Після початку повномасштабного вторгнення 24 лютого нашими з партнером Максимом Кобзовим головними завданнями були збереження колективу та допомога ЗСУ.

У лютому — березні наш офіс призупинив роботу в стандартному режимі через відсутність задач від клієнтів, а також задля безпеки співробітників. Нечисленні поточні питання вирішувались у режимі онлайн, але ми продовжили виплачувати зарплатню співробітникам за рахунок резервних накопичень і фонду розвитку.

— Як та коли ви почали повертатись до повноцінної роботи?

— Ключовими практиками для нас є судова, нерухомість і будівництво, корпоративна практика та M&A, банкрутство і реструктуризація.

У квітні судова система України відновила роботу в режимі онлайн, що дало змогу адвокатам судової практики продовжити надавати юридичні послуги клієнтам у поточних судових справах.

У травні було запущено реєстр нерухомого майна та реєстри юридичних осіб, що було довгоочікуваною новиною для юристів корпоративної практики і дало їм можливість розпочати виконання завдань, які накопичились із 24 лютого 2022 року.

Разом із запуском реєстрів та відновленням роботи судів ми почали повертатися до штатної роботи офісу, звісно, враховуючи нові загрози та постійні повітряні тривоги. Телефонували клієнтам, щоб дізнатися, хто з них залишився в Україні, хто виїхав за кордон і які потенційні юридичні кейси в них існують наразі.

— Як ви загалом оцінюєте вплив війни на ринок юридичних послуг?

— Повномасштабна війна стала найбільшим викликом для українського юридичного ринку за весь час його існування. І це не дивно, адже юридичний ринок віддзеркалює стан справ в економіці України. Попри всі намагання бізнесу відновитися, з об’єктивних причин, серед яких постійні повітряні тривоги, руйнування інфраструктури, відтік кадрів і споживачів, зробити це просто неможливо. Ми бачимо, як складно виживати дрібному та середньому бізнесу, які є основними рушіями економіки країни і показниками добробуту українців. Прем’єр-міністр Шмигаль в одному зі своїх інтерв’ю відверто визнав, що економіка України вичерпала ресурс і працює на межі. Якщо не буде регулярних дотацій, фінансової допомоги від закордонних партнерів, то настане колапс. У цій ситуації юристи, радники, адвокати повинні стати партнерами бізнесу, допомогти знайти вихід — десь порадою, а десь — надати свої контакти, відстрочити та зменшити гонорар, у кожній ситуації максимально включитись у допомогу клієнту як партнеру. Адже клієнти — це один із головних стовпів юридичного бізнесу.

Для одеських юридичних компаній найбільш суттєву частину прибутку традиційно формували практики, пов’язані з портовою інфраструктурою та нерухомістю. Зрозуміло, що в умовах повного блокування морських портів і відключення реєстрів нерухомого майна надання юридичних послуг у цих сферах було, по суті, унеможливлено. Тобто юристи в нашому регіоні, крім загальнодержавних викликів, зіткнулися ще й з регіональними особливостями, які їх посилили.

— Яка наразі ситуація на одеському юридичному ринку? Які практики в регіоні почали відновлюватися?

— Можемо впевнено сказати про часткове відновлення корпоративної практики, M&A та Real Estate. Так, наші клієнти після початку роботи реєстрів нерухомості в червні — липні стали проявляти бізнес-активність та інтерес до придбання бізнесу, що працює, і комерційної нерухомості. Пов’язано це здебільшого з тим, що сьогодні бізнес чи нерухомість в Одеському регіоні можна купити суттєво дешевше на тлі загального спаду.

Завдяки супроводу таких угод ми забезпечили офіс, зокрема корпоративний відділ, роботою майже на безперебійній основі: закінчивши одну угоду з купівлі бізнесу, наприклад готелю чи бізнес-центру, одразу бралися за іншу, а інколи супроводжували й по декілька проєктів M&A одночасно.

Є іноземні інвестори, які навіть у такий складний період продовжують вкладати кошти в українські компанії, комерційну нерухомість. Наприклад, уже після початку повномасштабного вторгнення ми супроводжували купівлю іноземним інвестором компанії зі складським комплексом у порту Рені із загальним обсягом інвестицій 2,9 млн доларів США.

Також сьогодні важливим для нас напрямом роботи став супровід угод із придбання активів за межами України, зокрема в найближчих до Одеського регіону країнах — у Румунії та Болгарії. Здебільшого це угоди у сфері девелопменту житлової та комерційної нерухомості, придбання заводських виробничих потужностей. Наприклад, у жовтні ми супроводжували інвестування в девелоперський проєкт із будівництва двох багатоквартирних житлових комплексів, відпочинкового комплексу з рестораном і басейном у Болгарії на загальну суму 27 млн доларів США.

Вважаю, нам пощастило, що більшість наших клієнтів — сміливі та пат­ріотичні люди, які вірять у перемогу України та продовжують розвивати бізнес-­проєкти в нашій країні. Це допомогло нам зберегти наш юридичний колектив майже повністю.

— У яких іще сегментах практики ви бачите потенціал швидкого відновлення та зростання?

— Українська економіка переживає період найбільшої у своїй історії турбулентності. Цілком закономірно, що в таких умовах практика злиття та поглинання (M&A) є однією з найбільш популярних. Не втрачає актуальності й судова практика, яка є ключовою для нашого об’єднання, особливо щодо питань банкрутства, зокрема фізичних осіб. У майбутньому, після нашої перемоги, дуже перспективним, на мою думку, буде судовий захист із питань відшкодування шкоди, заподіяної майну, життю та здоров’ю внаслідок військової агресії рф. Також я вірю в майбутній динамічний розвиток юридичних практик у сфері супроводу нового будівництва, нерухомості та інфраструктурних будівельних проєктів.

— Невіддільною частиною нашого життя стало волонтерство. Які ініціативи реалізують одеські юристи, зокрема ваша фірма?

— Я пишаюся одеситами, які об’єдналися в різні волонтерські центри. Кожен на своєму місці та у своєму напрямі допомагає біженцям, постраждалим родинам, які залишились без житла, та нашим воїнам. Це свідчить про нашу єдність і силу. Так, в Одесі на базі Ради адвокатів з’явився волонтерський центр із потужним медичним напрямом, до роботи якого ми активно долучаємося. Ми регулярно виділяємо кошти на формування тактичних аптечок і взводних медичних комплектів, які передаються на фронт нашим захисникам.

Окрім цього, на базі нашого адвокатського об’єднання «Консалтингова фірма «ДОМІНАНТА», я би сказав, діє власний волонтерський центр. Ми з колективом із перших днів розпочали волонтерську діяльність і заохочували наших клієнтів до неї. Загалом за період війни ми витратили на волонтерські цілі приблизно 2 млн гривень, із яких 1,4 млн — це особисті внески, мої та мого партнера Максима Кобзова.

Це різноманітна допомога: від постачання питної води жителям Миколаєва, які залишились без неї через ворожі обстріли, до придбання автомобіля для спецпідрозділу, приборів оптики та квадрокоптерів для прикордонників, одягу, взуття, павербанків і акумуляторів для старлінків, бронежилетів та кевларових касок для ЗСУ. Загалом я для себе вирішив, що повинен регулярно особисто їздити в Миколаївську область і на позиції наших воїнів, щоби почути безпосередньо від них запити та підтримати їх. Така особиста підтримка — зустрічі в полях, у бліндажі — дуже важлива. Для мене честь потиснути руку, виказати свою повагу і підкреслити, що вони Герої та що ми їх не залишимо сам на сам із російською навалою!

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

«Топ» воєнного часу

Адаптаційний період

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Промінь оптимізму

Електрифікація майбутнього

Подвійний удар

Захисні налаштування

Законодавча реакція

Іспит на стійкість

Арбітражне спостереження

Безпечна дистанція

Експерт-аналіз

Персональний рахунок

Час турбулентності

Практичні виклики

Антикорупційне судочинство

Стандарт якості

Доказове впровадження

Брак мотивації

Інтелект-провайдер

ІР-зброя

Експансія на Захід

Відповідальна місія

Функціональна компенсація

50 ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ 2022 РОКУ

Світло в темряві

«БРОНЗОВА ЛІГА» ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ 2022 РОКУ

Від редакції

Пункти незламності

Рейтинг визнання юридичних фірм

Рейтинг визнання за галузями практики

Експертна рада

Експертна рада. Рейтинг-2022

Експертна рада. Тенденції ринку

Тенденції ринку. Інфографіка

Міжнародна конфігурація

«Велике» очікування

Проєктна організація

Усім благ

Уроки виживання

Визначення пріоритетів

Привести у відповідальність

ПРОВІДНІ РЕГІОНАЛЬНІ ЮРИДИЧНІ ФІРМИ УКРАЇНИ

Невтрачені сподівання

Режимні налаштування

Випробовування війною

Переможці рейтингу «50 провідних юридичних фірм України» у 1998-2022 роках

Інші новини

PRAVO.UA