Усім благ — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Усім благ

«Через війну благодійність стала частиною юридичної місії нашої правничої групи», — наголошує Артем Шамрай, керуючий партнер правової групи DOMINANTA

Завантажити PDF

Артем Шамрай

Народився 18 жовтня 1981 року в місті Жмеринка Вінницької області. У 2003 році закінчив Академію муніципального управління, кваліфікація — юрист. Випускник міжнародної програми державного управління Сінгапурського університету Лі Куан Ю (2020 рік). У 2003—2010 роках працював в ЮФ «Правовий захист регіонів». У 2010—2016 роках — керуючий партнер правової групи DOMINANTA. З лютого до грудня 2016 року — директор КП «Київтранспарксервіс». Із 2017 року — керуючий партнер правової групи DOMINANTA. У 2020 році отримав свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю. Член АПУ, ААУ, ІВА. Співголова Міжнародного благодійного фонду «Українсько-німецький гуманітарний фонд».

— Війна внесла корективи в роботу всіх українських компаній, і юридичний ринок не став винятком. Яких змін зазнала ваша робота й діяльність компанії в цілому?

— Кардинальних, якщо коротко. Війна змінила кожного з нас, і мені здається, що це назавжди. Ми вже не зможемо бути такими, як раніше, після всього побаченого та пережитого. І в нашій роботі як юристів починаючи з 24 лютого теж відбулося багато важливих змін. Ми продовжували консультувати всіх своїх клієнтів, але не тільки з питань, скажімо так, попередніх, а й з питань волонтерської та благодійної діяльності зокрема.

— Тобто ваші клієнти після початку війни змінили свій профіль?

— Як і більшість населення нашої країни. Кожен, хто мав змогу допомогти, домовитися про допомогу, доставити допомогу, нагодувати чи розмістити переселенців або ж забезпечити амуніцією військових, робив це. І в такій діяльності є низка юридичних аспектів. Починаючи від реєстрації в реєстрі волонтерів і завершуючи правилами оформлення гуманітарного вантажу. Оскільки ми самі як компанія за лічені дні від початку війни буквально перетворилися на благодійний фонд, то консультували всіх безпосередньо із власного практичного досвіду. Консультували — звісно, на безкоштовній основі — і всіх волонтерів, які також до нас зверталися. Складнощів у них вистачало, особливо в перші місяці через незнання законодавчих нюансів чи відсутність, наприклад, досвіду роботи з митницями.

— Ідеться про реальний благодійний фонд?

— Авжеж. Співзасновником Українсько-­німецького гуманітарного фонду я особисто став понад десять років тому. Разом із німецьким партнером-однодумцем Райнером Лінднером усі ці роки ми займалися переважно підтримкою освітніх і соціальних програм, програм із розвитку спорту для української молоді. Та з 24 лютого команда Українсько-­німецького гуманітарного фонду поповнилася всім колективом нашої правової групи DOMINANTA і почала працювати в благодійному та гуманітарному напрямах у режимі 24/7. Тобто благодійність стала частиною юридичної місії нашої правничої групи.

— Яким досвідом тоді вважаєте за потрібне поділитися? Також із погляду, можливо, якихось юридичних аспектів.

— Одним із головних напрямів нашої роботи стало залучення представників закордонного бізнесу до процесу підтримки українців. Фактично ми займалися організацією міжнародних гуманітарних місій, і зараз теж продовжуємо це робити. Така діяльність вимагає, по-перше, знання іноземної мови, по-друге, знання особливостей законодавства країни, з представниками бізнесу якої будується співпраця. По-третє, необхідні навички роботи з міжнародними громадськими організаціями, бо саме вони часто є посередниками або ж учасниками наших проєктів. Що ж до юридичних аспектів, то вони, як правило, стосуються співпраці з прикордонниками, митниками, міжнародними перевізниками.

— Наскільки українське правове поле в цілому проволонтерське? Як ви оцінюєте поточні законодавчі ініціативи? Що потребує подальшого вдосконалення?

— Є такий вислів «Хочеш миру, готуйся до війни». Та про його значення, думаю, мало хто з нас розмірковував, допоки ми справді не зустрілися з війною.

Тож і наше правове поле не було готове до всіх викликів воєнного стану.

Наприклад, у нас «офіційним» волонтером, на якого поширюється дія Закону України «Про волонтерську діяльність», вважається лише особа, що уклала з неприбутковою організацією договір про провадження волонтерської діяльності. Однак насправді волонтерством часто займаються люди, які не мають таких договорів. Їх, по суті, треба назвати тоді «тіньовими» волонтерами? Але ж це не так. Бо на практиці діяльність таких осіб, як правило, навпаки, максимально відкрита, збори коштів публічні, звіти регулярні. І головне — їх знають особисто та довіряють їм сотні й тисячі українців.

Ну і треба розуміти: волонтер — це не просто тут взяв, там відав. Це системний підхід, пошук допомоги, використання власних активів і ресурсів, організація логістики, склад, пакування та фасування, перевірка, кому і як передати, і ще багато-багато всього.

Інший приклад. Правове поле волонтерства, скажімо так, зразка 2014 року передбачає, що волонтер повинен отримати від військових акт прийняття-передання наданої допомоги, який (увага!) має підписати комісія з кількох людей. Хто і як може їх зібрати в умовах таких активних бойових дій, які відбуваються зараз?

Насправді з юридичної точки зору ми маємо ще достатньо прогалин, які потребують врегулювання. Але мені здається, що держава сьогодні більш відкрита до співпраці з народом, волонтерами, юристами, ніж будь-коли раніше. Тож і останній законопроєкт на підтримку волонтерства, який ухвалювався буквально два місяці тому, розроблявся за безпосередньої участі волонтерів та експертів громадських організацій.

— Періодично ми чуємо про викриття тих чи інших псевдоволонтерів. Які ваші рекомендації: як убезпечитися від шахраїв?

— На жаль, люди, які вирішили заробити на війні, існують. Тому найпростіше правило — мати справу тільки з перевіреними контактами (організаціями, фондами).

Якщо ж перевірених особисто контактів немає, то за допомогою таких юридичних інструментів, як YouControl чи OpenDataBot, легко відстежити історію будь-якої організації, діяльність її засновників, перевірити контакти, наявність судових справ, виконавчих проваджень тощо.

Це дасть змогу впевнитися в надійності ГО або фонду, перш ніж робити пожертву, переконатися, що це не «одноденка».

— Чи сказали, що робота вашого Українсько-німецького фонду триває. На яких проєктах ви зосереджені?

— Нині це переважно адресна гуманітарна допомога конкретним багатодітним родинам, сім’ям військовослужбовців, малозабезпеченим, переселенцям, що опинилися в складних життєвих обставинах, звісно, дитячим будинкам. Не оминаємо увагою і тваринок. Реалізуємо ми все це завдяки напрацьованим надійним контактам із низкою українських і закордонних громадських організацій та місцевих волонтерів.

— Якою ви бачите місію юридичного ринку та вашої компанії зокрема після нашої перемоги? Чи стануть напрацьовані міжнародні зв’язки в пригоді в процесі повоєнного відновлення України?

— Після перемоги, впевнений, наша компанія, крім професійної діяльності, продовжить реалізовувати свою соціальну місію.

Вже сьогодні ми починаємо працювати з питаннями відшкодування збитків, завданих людям та підприємцям війною, релокації бізнесу, трудовими питаннями. А після перемоги цю діяльність буде значно розширено. Йдеться, зокрема, й про міжнародний рівень. Тут у пригоді стануть наші напрацювання та зв’язки з іноземними громадськими організаціями, фондами й партнерами.

Крім того, маємо плани щодо захисту інтересів постраждалих від війни українців у ЄСПЛ.

Якщо говорити глобально про місію юридичного ринку після війни, то вона формуватиметься у відповідь на запити нашого суспільства. А оскільки основний запит, який уже сформувався серед українців, — це запит на справедливість, а відповідно, і на справедливе й невідворотне покарання країни-агресора, то всі українські юристи, впевнений, працюватимуть у цьому напрямі. Віра надає сил, які потрібні для відбудови нової успішної країни.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

«Топ» воєнного часу

Адаптаційний період

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Промінь оптимізму

Електрифікація майбутнього

Подвійний удар

Захисні налаштування

Законодавча реакція

Іспит на стійкість

Арбітражне спостереження

Безпечна дистанція

Експерт-аналіз

Персональний рахунок

Час турбулентності

Практичні виклики

Антикорупційне судочинство

Стандарт якості

Доказове впровадження

Брак мотивації

Інтелект-провайдер

ІР-зброя

Експансія на Захід

Відповідальна місія

Функціональна компенсація

50 ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ 2022 РОКУ

Світло в темряві

«БРОНЗОВА ЛІГА» ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ 2022 РОКУ

Від редакції

Пункти незламності

Рейтинг визнання юридичних фірм

Рейтинг визнання за галузями практики

Експертна рада

Експертна рада. Рейтинг-2022

Експертна рада. Тенденції ринку

Тенденції ринку. Інфографіка

Міжнародна конфігурація

«Велике» очікування

Проєктна організація

Усім благ

Уроки виживання

Визначення пріоритетів

Привести у відповідальність

ПРОВІДНІ РЕГІОНАЛЬНІ ЮРИДИЧНІ ФІРМИ УКРАЇНИ

Невтрачені сподівання

Режимні налаштування

Випробовування війною

Переможці рейтингу «50 провідних юридичних фірм України» у 1998-2022 роках

Інші новини

PRAVO.UA