Стандарт якості — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Стандарт якості

«Прискіпливий підхід ВАКС вимагає і від адвоката дотримання високого стандарту підготовки до кожного судового засідання», — зазначає Ольга Просянюк, керуючий партнер АО AVER LEX

ЗАВАНТАЖИТИ PDF

ОЛЬГА ПРОСЯНЮК

Народилася 1 січня 1981 року у Вінниці. У 2004 році закінчила Академію адвокатури України. Адвокат із 2006 року. В 2013 році здобула ступінь кандидата юридичних наук. Керуючий партнер АО AVER LEX із 2012 року. Одна з провідних адвокатів у кримінальних і судових справах в Україні, широко відома своєю практикою захисту інтересів публічних осіб та бізнесу, а також професійних прав представників різних індустрій.

Спеціалізація Ольги включає захист у складних корупційних справах, корпоративних спорах, у разі спроб силових поглинань та посягань на честь, гідність і ділову репутацію. За свою кар’єру здобула репутацію нестандартного, орієнтованого на виграш стратега. Клієнти особливо цінують її за підтримку в найкритичніших ситуаціях під час судових розглядів.

Неодноразово була названа серед жінок — лідерів у юридичній професії, які впливають на розвиток юридичного ринку. Її досягнення в кримінальній практиці відзначаються багатьма міжнародними і національними рейтингами. У дослідженнях Chambers and Partners та Who’s Who Legal: Thought Leaders Global Elite посідає найвищі позиції серед представників українського юридичного ринку у сфері White-Collar Crime.

— Як повномасштабне вторгнення рф вплинуло на розслідування та розгляд судами корупційних проваджень?

— З 24 лютого і приблизно до середини квітня розслідування всіх кримінальних проваджень призупинилося, зокрема й корупційних. Це було пов’язано з тим, що працівники органів слідства насамперед були залучені до виконання завдань, пов’язаних із розслідуванням злочинів рф, вчинених на території України.

Суди також відкладали судові засідання, за винятком розгляду окремих пріоритетних питань. Серед них найбільш стрімкого поширення в перші тижні повномасштабного вторгнення набула практика щодо зміни запобіжного заходу із зверненням коштів (застави) на допомогу Збройним силам України. У рамках захисту інтересів клієнтів і підтримки військових ми скерували кілька таких клопотань, які були задоволені Вищим антикорупційним судом (ВАКС), на загальну суму понад 10 млн гривень, і ці кошти були внесені на спеціальні рахунки НБУ для цілей оборони України.

Від середини квітня органи слідства активізувались у розслідуванні корупційних справ, суди почали призначати розгляд спочатку в режимі відеоконференцій, а нині дедалі частіше — у звичному форматі.

— Як вплинули законодавчі зміни до КПК України на роботу адвокатів: які позитивні чи негативні моменти можете відзначити?

— Останні суттєві зміни до КПК України були внесені в період воєнного стану та зумовлені ним.

Серед позитивних новел, крім уже згаданої практики зміни запобіжного заходу у вигляді застави на особисте зобов’язання, також варто виділити положення щодо дистанційної участі захисника в проведенні окремої процесуальної дії із застосуванням технічних засобів (стаття 615 КПК України). У такому випадку проблематично забезпечити конфіденційне спілкування адвоката з клієнтом, але все-таки в нинішніх реаліях ця форма участі сприяє оперативному забезпеченню права на захист, попри відстань.

Водночас проблемним є положення пункту 2 частини 1 статті 615 КПК України, яким передбачено можливість виконання керівником відповідного органу прокуратури деяких повноважень слідчого судді у визначених випадках. Постанова, винесена на підставі вказаної норми, не оскаржується під час досудового розслідування. Та на практиці вже мали місце випадки зловживання такими повноваженнями на території, де не велися активні бойові дії і слідчі судді мали можливість здійснювати судовий контроль. Унаслідок таких зловживань допускаються грубі процесуальні порушення, насамперед порядку проведення обшуків.

— Є вже випадки визнання ВАКС як пом’якшувальних обставин служби в ТрО чи ЗСУ під час призначення покарання. Зокрема, є можливість виключення з реєстру корупціонерів. Як можете прокоментувати це?

— Річ у тім, що у зв’язку із внесеними до КПК України змінами перелік випадків зупинення судового провадження в кримінальних провадженнях доповнено такою підставою, як «призов обвинуваченого на військову службу під час мобілізації, на особливий період — до звільнення з військової служби».

Вказане положення орієнтує суд на те, що перебування обвинуваченого на військовій службі за призовом під час мобілізації, на особливий період унеможливлює проведення судового провадження щодо нього та вимагає зупинення такого провадження до настання реальної можливості в обвинуваченого брати участь у судовому розгляді. Водночас за участі інших обвинувачених у справі зупинене судове провадження супроводжується виділенням в окреме провадження. Вирішуючи питання про зупинення судового провадження у зв’язку з мобілізацією обвинуваченого, судді ВАКС беруть до уваги завдання, які виконує відповідний військовій підрозділ, його дислокацію, рід військ, посаду обвинуваченого тощо.

У разі проходження обвинуваченим служби в тилових регіонах, де активних бойових зіткнень не відбувається, суд відмовляє в задоволенні клопотання про зупинення провадження та наголошує на можливості обвинуваченого брати участь у судових засіданнях у режимі відеоконференції, за винятком випадків, коли неможливість участі в таких засіданнях пов’язана з виконанням бойових наказів (розпоряджень) чи інших службових завдань. Однак у цих випадках суддями ВАКС і Апеляційної палати ВАКС рішення про призначення покарання не виносилися, принаймні поки що.

— На вашу думку, інститут угоди зі слідством на сьогодні є дієвим?

— Що стосується правоохоронних органів, то, зважаючи на кількість корупційних кримінальних проваджень і особливо їх складність, укладення угоди здебільшого сприймається ними позитивно, оскільки насамперед це знімає ризики винесення виправдувального вироку, раціоналізує часові затрати на судовий розгляд конкретної справи та зберігає показники ефективності роботи.

Але сторона захисту, незалежно від зовнішніх обставин, розглядає угоду зі слідством як крайній метод уникнення кримінально-правових ризиків з огляду на наслідки укладення такої угоди — визнання особою своєї вини, обмеження права на оскарження вироку, подальший розгляд справи в разі відмови суду затвердити угоду.

Судова статистика свідчить, що за останні три роки на підставі затвердження угоди про визнання вини суддями ВАКС ухвалено в середньому 1/3 із загальної кількості вироків, що вказує на перспективу застосування такого інституту в цій категорії справ. Однак для його реальної ефективності слід напрацьовувати методи адекватного оцінювання заподіяної шкоди конкретною особою, відповідності укладеної угоди інтересам суспільства. Також потрібно підвищувати рівень довіри суспільства до інституту угоди як компромісного шляху кримінально-правового покарання та виправлення особи, а не уникнення відповідальності.

— Цього року змінилися судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, які розглядають саме цю категорію справ у касаційному порядку. Чи можна виділити тренд уніфікації судової практики в корупційних провадженнях?

— На мою думку, пів року діяльності нового складу ще замало для виділення певного сформованого тренду. Втім, я хочу відзначити високі стандарти, яких дотримуються судді Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати ВАКС у контексті саме уніфікації власної судової практики та формування актуальних правових позицій. Я вже неодноразово звертала увагу, що судді ВАКС та АП ВАКС, мотивуючи власні судові рішення, враховують правові позиції своїх колег як у першій, так і в апеляційній інстанції, не відходячи при цьому від принципів незалежності та безпосередності під час оцінювання доказів. Тому вважаю, що такий підхід неодмінно має бути врахований у процесі перегляду цих рішень Касаційним кримінальним судом у складі ВС.

— Чи відрізняється, на вашу думку, підхід до адвокатської роботи під час участі в засіданнях ВАКС та інших судів?

— асамперед на адвокатську роботу під час здійснення представництва у ВАКС впливає специфіка його роботи: розгляд вузької категорії справ, високий рівень уніфікованості судової практики, закріплення здебільшого за одним-двома слідчими суддями здійснення судового контролю в кримінальному провадженні впродовж усієї стадії досудового розслідування тощо. Результатом цього є не тільки швидший розгляд справ, а й володіння всіма учасниками процесу максимальним обсягом інформації та деталями справи від самого початку.

Не скажу, що рівень підготовки захисту до засідань в інших судах відрізняється. Однак з огляду на наш досвід захисту клієнтів у ВАКС хочу зазначити, що прискіпливий підхід цього суду до процесуальних аспектів здійснення кримінального судочинства вимагає і від адвоката дотримання високого стандарту підготовки до кожного судового засідання, систематичного аналізу судової практики та законодавчих новацій, а також детального формування і відточення акцентів своєї правової позиції.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

«Топ» воєнного часу

Адаптаційний період

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Промінь оптимізму

Електрифікація майбутнього

Подвійний удар

Захисні налаштування

Законодавча реакція

Іспит на стійкість

Арбітражне спостереження

Безпечна дистанція

Експерт-аналіз

Персональний рахунок

Час турбулентності

Практичні виклики

Антикорупційне судочинство

Стандарт якості

Доказове впровадження

Брак мотивації

Інтелект-провайдер

ІР-зброя

Експансія на Захід

Відповідальна місія

Функціональна компенсація

50 ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ 2022 РОКУ

Світло в темряві

«БРОНЗОВА ЛІГА» ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ 2022 РОКУ

Від редакції

Пункти незламності

Рейтинг визнання юридичних фірм

Рейтинг визнання за галузями практики

Експертна рада

Експертна рада. Рейтинг-2022

Експертна рада. Тенденції ринку

Тенденції ринку. Інфографіка

Міжнародна конфігурація

«Велике» очікування

Проєктна організація

Усім благ

Уроки виживання

Визначення пріоритетів

Привести у відповідальність

ПРОВІДНІ РЕГІОНАЛЬНІ ЮРИДИЧНІ ФІРМИ УКРАЇНИ

Невтрачені сподівання

Режимні налаштування

Випробовування війною

Переможці рейтингу «50 провідних юридичних фірм України» у 1998-2022 роках

Інші новини

PRAVO.UA