Експертна рада. Тенденції ринку — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » ТОП-50 провідних юридичних фірм України 2022 » Експертна рада. Тенденції ринку

Експертна рада. Тенденції ринку

Завантажити PDF

Олег Маліневський,

керуючий партнер EQUITY

Рятівними для нашої компанії стали три ключові практики — вирішення спорів, кримінальний захист і банкрутство. Саме ці практики мають попит і дають змогу утримувати колектив навіть у період війни.

Суди героїчно працюють. Крім домінування спорів за участі держави, банківських і корпоративних конфліктів, особливої важливості набувають питання компенсації заподіяних війною збитків. Вітчизняні правоохоронці, зловживаючи моментом і навіть пролобіювавши законодавче спрощення репресивних процедур, ще активніше тиснуть на бізнес і громадян, максимально додаючи роботи адвокатам кримінального захисту.

Величезний потенціал має практика банкрутства. Залишившись без належного законодавчого регулювання, ринок може вибухнути тотальними неплатежами, на які не буде жодної належної правової відповіді, крім класичних банкрутних інструментів. Такий вибух може відбутися ще до нашої перемоги.

Якщо говорити про повоєнний період, де я є прибічником найкращого сценарію — приходу інвестицій, зміни правил гри в економіці з переходом на стандарти ЄС, то очікую також на активне відновлення трансакційних практик — M&A, корпоративного, банківсько-фінансового, земельного права та нерухомості.

___________________

Михайло Ілляшев,

керуючий партнер ЮФ «Ілляшев та Партнери», заслужений юрист України

Учасники ринку юридичних послуг по-різному відреагували на початок війни. Реакція конкретної юридичної фірми залежала від особистої реакції її партнерів, а також регіонального покриття. Особливо це стосується перших тижнів війни. Винятком, напевно, були іноземні юридичні фірми, де рішення значною мірою ухвалювалися в головних офісах за кордоном.

Юридичні фірми дуже залежні від тих процесів, що відбуваються в країні, адже вони супроводжують їх. З початком війни структура таких процесів зазнала суттєвих змін. Зник звичний попит, але зникла і пропозиція: хтось зі співробітників юридичних фірм пішов у тероборону або зайнявся волонтерством, інші вступили до лав ЗСУ, а частина евакуювалася з небезпечних місць або була вимушена закрити свої офіси в рідних містах, що опинилися в окупації. Це призвело до того, що ринок юридичних послуг змінився до невпізнанності.

Ринок сильно зменшився, але одночасне зниження попиту і пропозиції не знищило його. Відновлення більш-менш нормальної роботи державних установ потроху привело до поновлення роботи юридичних фірм, але до повного відновлення ще далеко. Для деяких юридичних фірм шокова ситуація досі не минула.

Ми в «Ілляшев та Партнери» з квітня намагались якнайшвидше повернутися до роботи в офісах. Якщо клієнти працюють, працюємо і ми: колеги в Києві, Дніпрі, Одесі та навіть «сталеві» колеги в Харкові перебувають на своїх робочих місцях.

У червні нам вже стало зрозуміло, де ми перебуваємо та які наші найближчі перспективи. Це стосувалось як наших можливостей надавати послуги, так і клієнтів: хто залишився в Україні та пов’язує своє подальше життя з Україною, хто виїхав і не повернеться ніколи, а хто повернеться, але не зараз, хто покинув бізнес, які заводи знищені або розташовані на тимчасово окупованій території. Відносини з клієнтами за цей рік зміцнилися: проблеми у нас усіх сьогодні схожі, всі випробування ми проходимо разом.

__________________________

Олексій Дідковський,

співкеруючий партнер Asters

Поки що ми не спостерігаємо значних змін — усі ключові гравці залишилися на ринку в повному складі або ж із незначними змінами в командах. У цьому, на мою думку, допомогли системний підхід до ведення бізнесу, сталі бізнес-процеси, налагоджені відносини з міжнародними партнерами, внутрішні комунікації тощо. Незважаючи на довоєнні обсяги роботи, прибутки, команди та калібр проєктів, усі юридичні фірми мали переглянути та оптимізувати свої витрати, перейти від стратегічного до тактичного планування. Більшість рішень ухвалювались у критично стислі строки, і час показав, що оперативне реагування на нову реальність дало змогу адаптуватися до роботи в нових умовах.

Якщо казати про ефективність ринку юридичних послуг із погляду стійкості в умовах шторму, то він вистояв. Після шоку 24 лютого та двох місяців тиші (зокрема, через те що всі займалися питаннями безпеки персоналу й ухваленням нових стратегій) активність почала повертатися. Станом на жовтень більша частина команди Asters завантажена на 80–100 %. Є практики, в яких завантаження понад 100 %.

Якщо вимірювати ефективність доходами, то вони, очевидно, зменшилися. Ринок просів приблизно на 40 %. Сьогодні наші основні цілі — це своєю роботою підтримувати економіку країни, платити податки, допомагати армії та державі, а також зберегти команду. Ми експертно підтримуємо державу та надаємо pro bono юридичну підтримку з питань прав людини, відшкодування збитків, розслідування воєнних злочинів, санкцій, представництва в судах.

В Asters мало що змінилось у відносинах із клієнтами — за кожним клієнтом стоїть людина — чи то власник, чи голова юридичного департаменту, комерційний директор тощо, — її відповідальність і потреба бізнесу. Тому ми традиційно надаємо високоякісні юридичні послуги та допомагаємо людям і бізнесам виробити найкращі рішення для роботи в нових умовах.

Щодо тенденцій ринку, то, можливо, скажу банальні, але такі омріяні речі — це вижити й перемогти. Проте важливо пам’ятати, що війна та глобальна рецесія ще більше вплинуть на економіку України загалом і юридичний бізнес зокрема. Ми ще не досягнули дна, тому потрібно готуватися до найгіршого розвитку подій.

________________________

Ернест Грамацький,

президент АФ «Грамацький і Партнери»

Ринок юридичних послуг України надзвичайно різноманітний. Кожна компанія має власну модель бізнесу, базову спеціалізацію та відповідний пул клієнтів. Як наслідок, адаптація до нових реалій воєнного стану відрізняється.

Найбільше постраждали бутикові юридичні фірми, залежні від конкретних галузей економіки і сфер спеціалізації, а також великі компанії зі штучно роздутими штатами працівників.

Проте, на мій погляд, більшість юридичних компаній, як і більша частина українського бізнесу, зуміла успішно пристосуватися до нових умов, зберегти ключові сфери експертизи й перейти на воєнні рейки.

У розрізі цього питання доречно згадати, що АФ «Грамацький і Партнери» успішно подолала, сподіваємося, пік кризи та не скоротила жодного працівника з початку воєнного стану.

Серед тенденцій ринку варто відзначити втрату або значне скорочення цілої низки індустрій, таких як металургійна, хімічна та видобувна промисловість, що мало наслідком зменшення попиту на юридичні послуги в цих сферах економіки. Водночас виникли нові сегменти ринку, такі як військове право, фіксація та відшкодування збитків, завданих військовою агресією рф проти України.

Також потрібно зауважити, що в умовах нестабільного ринку клієнти дедалі частіше просять від юридичних радників не просто правову експертизу, а прийняття гнучких юридичних рішень з огляду на ризик-профіль конкретного клієнта. Чи то будівельна, чи ІТ-компанія, клієнт звертається до адвоката з проханням поставити себе на місце керівника й запропонувати оптимальне бізнесове вирішення питання, зважаючи на власний досвід і балансування ризиків та інтересів клієнта.

____________________

Олексій КОТ

старший партнер ЮФ «Антіка», директор Київського регіонального центру НАПрН України, проф., д.ю.н.

Безумовно, юридичний ринок не міг не відреагувати на збройну агресію, оскільки вона та пов’язані з нею чинники вплинули на всі сфери життя нашого суспільства, включно з бізнесом.

Якщо брати в середньому по ринку, то перші декілька місяців агресії я би назвав періодом невизначеності, коли фірми загалом продовжували працювати з огляду на нові обставин, проте кількість завдань істотно зменшилася.

Після цього почався поступальний рух і зростання обсягів, хоча навіть сьогодні відновити довоєнні показники ринку, звісно, не вдалося.

На відповідні зміни юрбізнес відреагував серед іншого більш гнучкою та ризиковою для себе гонорарною політикою — питома вага фіксованих чи обмежених гонорарів зросла, тоді як у середньому суми гонорарів в абсолютних величинах зменшилися.

Що стосується зарплатної політики, то, знову-таки, усереднено по ринку, в перші місяці агресії відбулося зниження показників, проте станом на сьогодні можна казати про поступове наближення до показників кінця минулого року.

Загалом тенденції відновлення ринку дають надію на зростання, хоча, можливо, й не так швидко, як би нам хотілося.

________________________

Олег Мальський,

партнер ETERNA LAW

В юридичного бізнесу немає іншого активу, ніж люди. Тому всі намагаються втримати персонал. І навіть якщо в перші місяці здійснювалися певні радикальні кроки з економії, то зараз ситуація поступово вирівнюється. Резюме стало приходити більше, проте мало хто готовий наймати нових працівників — нестача юристів в окремих сегментах компенсується завдяки внутрішньому перепрофілюванню юристів. Є приклади переходу юрфірм на кооперативні моделі співпраці, коли заробіток юриста залежить від фактичного обсягу виконаної ним роботи, без жодних гарантованих мінімумів — зарплати. Звісно, зі стрибком курсу валюти збільшилася кількість запитів про індексацію — реакція власників юрбізнесу, наскільки мені відомо, досить стримана. Усі намагаються оптимізувати витрати й утримувати баланс.

Наразі не можна виділити жодної практики, на яку б війна абсолютно не вплинула. Найбільше постраждали трансакційні практики, хоча й тут намічаються позитивні зрушення — поступово активізуються проєкти, які були призупинені на початку війни. Є знач­ний інтерес до української приватизації, управління активами, переданими АРМА. Навіть іноземні клієнти готові придбавати українські активи, але їх цікавлять об’єкти, ціна яких впала в два-три рази. А таких практично немає — приватні власники наразі нічого не продають зі значним дисконтом. І це є вагомим підтвердженням того, що бізнес вірить в Україну і в нашу перемогу.

Подальший попит на юридичні послуги дуже сильно залежатиме від того, наскільки швидкою буде міжнародна допомога Україні. Якщо «план Маршалла» почне реалізовуватися швидко, це активізує трансакційний сегмент юрринку — злиття та поглинання, фінансування, нерухомість та інфраструктуру тощо. Якщо ж допомогу буде відстрочено хоча б на рік, основними практиками стануть судова та банкрутство. Наразі кредитори готові йти назустріч і реструктурувати заборгованість, але без адекватної зовнішньої підтримки після завершення війни нас очікуватиме вал банкрутств: зупиниться концепція форс-мажору, припиниться дія воєнного стану, відповідно — плати або банкрутуй.

Наразі немає сумнівів, що міжнародну допомогу буде надано. Не зовсім зрозуміло, як її буде структуровано і в які строки, а від цього залежить і попит на юридичні послуги.

_____________________

Сергій Оберкович,

cтарший партнер GOLAW

Наразі ми бачимо відносну стабілізацію ситуації. Найкраще до теперішніх умов адаптувалися компанії повного циклу (full service) із розгалуженою експертизою.

Не секрет, що ринок зазнав відчутного скорочення кількості клієнтських проєктів та обсягу доходу, але більшості флагманів усе-таки вдалося зберегти свої команди й ключову експертизу. Ба більше ключові гравці ринку продовжують наймання та відкривають нові вакансії, допомагаючи молодим і перспективним талантам. У GOLAW ми відкриті до нових талантів і чекаємо в нашу команду амбітних юристів, які будуть із нами на одній хвилі. Приєднуйтеся!

У питаннях взаємодії з клієнтами бачимо декілька разючих трансформаційних змін. Насамперед це впровадження гнучкіших політик ціноутворення. Деякі гравці ринку навіть вдаються до демпінгування, однак на практиці це рух в один кінець, адже такі дії зазвичай призводять до зниження якості послуг і загального рівня сервісу.

Достойною альтернативою є побудова відносин за моделлю антикризового управління, де юристи відіграють роль кризових менеджерів клієнтів, запобігаючи негативним наслідкам та впроваджуючи стратегічні підходи для переведення бізнесу на новий рівень можливостей.

Щодо кадрової політики, то вона досить однозначна. Пріоритетом є збереження та розширення команд, їх фінансової винагороди й індексація зарплат.

Серед головних акцентів у роботі — підтримка гуманітарних ініціатив, залучення міжнародних інвестицій для післявоєнної відбудови, а також притягнення агресора до відповідальності й відшкодування ним завданих збитків народу України.

Моє враження щодо ситуації на юридичному ринку загалом таке: обсяги роботи та доходи важко порівняти з довоєнними часами. Деякі практики мають більше завантаження, деякі менше, і це нормально. Однак загалом можна сказати, що юридичний ринок пережив пікову нестабільність і перейшов на рейки відносної рівноваги, де однозначну перевагу мають компанії повного циклу з іноземним клієнтським портфелем.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

«Топ» воєнного часу

Адаптаційний період

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Промінь оптимізму

Електрифікація майбутнього

Подвійний удар

Захисні налаштування

Законодавча реакція

Іспит на стійкість

Арбітражне спостереження

Безпечна дистанція

Експерт-аналіз

Персональний рахунок

Час турбулентності

Практичні виклики

Антикорупційне судочинство

Стандарт якості

Доказове впровадження

Брак мотивації

Інтелект-провайдер

ІР-зброя

Експансія на Захід

Відповідальна місія

Функціональна компенсація

50 ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ 2022 РОКУ

Світло в темряві

«БРОНЗОВА ЛІГА» ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ 2022 РОКУ

Від редакції

Пункти незламності

Рейтинг визнання юридичних фірм

Рейтинг визнання за галузями практики

Експертна рада

Експертна рада. Рейтинг-2022

Експертна рада. Тенденції ринку

Тенденції ринку. Інфографіка

Міжнародна конфігурація

«Велике» очікування

Проєктна організація

Усім благ

Уроки виживання

Визначення пріоритетів

Привести у відповідальність

ПРОВІДНІ РЕГІОНАЛЬНІ ЮРИДИЧНІ ФІРМИ УКРАЇНИ

Невтрачені сподівання

Режимні налаштування

Випробовування війною

Переможці рейтингу «50 провідних юридичних фірм України» у 1998-2022 роках

Інші новини

PRAVO.UA