Від редакції — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Від редакції

 

 

Рустам Колесник,

ШЕФ-РЕДАКТОР ВИДАВНИЦТВА «ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА»

Дослідження українського ринку юридичних послуг 2022 року докорінно відрізняється від усіх попередніх. І не лише тому, що проводилося воно під звуки сирен повітряної тривоги. Війна позначилася на абсолютно всіх юридичних фірмах, а ось їх реакція, вжиті антикризові заходи та пріоритети закономірно виявилися різними. Знаємо десятки юристів, які стали до лав ЗСУ чи ТрО; маємо численні приклади продовження системної юридичної практики; величезна кількість правників долучилися до волонтерського руху й реалізації масштабних гуманітарних проєктів. Хтось уже повернувся до своїх офісів, хтось продовжує практикувати дистанційно, зокрема з-за кордону, а інші весь час перебувають у прифронтових містах. Є й ті, хто де-факто призупинив практику, економлячи ресурси для повоєнного рестарту.

Деякі учасники юридичного ринку з різних мотивів вирішили утриматися цьогоріч від участі в національному рейтингу. З огляду на виняткові обставини цього року вперше за всю історію ТОП-50 ми погодилися з аргументами цих юрфірм і не стали включати їх до дослідження.

Попереду нас очікує ще багато роботи. Попереду — перемога і відбудова України. А отже — нові висококласні проєкти, які потребуватимуть фахового юридичного супроводу. І вже тоді, у мирний час, ми матимемо нагоду всебічно оцінити досягнення абсолютно всіх учасників ринку юридичних послуг, а також підрахувати втрати та здобутки воєнного періоду. Можливо ландшафт юридичного ринку ґрунтовно зміниться та потребуватиме нових інструментів дослідження й оцінювання — ми завжди готові до конструктивного діалогу.

_________________________

 

 

Олексій Насадюк,

КЕРІВНИК ДОСЛІДЖЕННЯ «50 ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ»

Накопичений запас міцності, налагоджені бізнес-процеси та здобутий за роки різноманітних криз досвід адаптації до найскладніших обставин дають змогу провідним юридичним фірмам досить впевнено почувати себе і в час війни.

Звісно, фінансові втрати дуже відчутні — обсяг ринку порівняно з попереднім досліджуваним періодом скоротився щонайменше на третину. Це відповідає оптимістичним прогнозам втрат ВВП України та є зіставним зі звичною маржинальністю юрбізнесу. Із врахуванням тотальної оптимізації витрат — наразі ніхто не працює собі у збиток.

Певна річ, дуже відчутні кадрові втрати — і йдеться не лише про скорочення. Значні зусилля докладались і продовжують докладатися для утримання команд — саме люди є основним активом юрфірм. А збереження ключової експертизи — потужним трампліном для відновлення й зростання.

Безумовно, дуже непевні перспективи відновлення ділової активності — особливо часовий горизонт. Можливо, справжня розруха ще попереду. Але немає сумнівів у перемозі України та величезному інвестиційному потенціалі. І в тому, що його вдасться реалізувати, за підтримки провідних юридичних фірм України зокрема.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

«Топ» воєнного часу

Адаптаційний період

РЕЙТИНГ ВИЗНАННЯ ЗА ГАЛУЗЯМИ ПРАКТИКИ

Промінь оптимізму

Електрифікація майбутнього

Подвійний удар

Захисні налаштування

Законодавча реакція

Іспит на стійкість

Арбітражне спостереження

Безпечна дистанція

Експерт-аналіз

Персональний рахунок

Час турбулентності

Практичні виклики

Антикорупційне судочинство

Стандарт якості

Доказове впровадження

Брак мотивації

Інтелект-провайдер

ІР-зброя

Експансія на Захід

Відповідальна місія

Функціональна компенсація

50 ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ 2022 РОКУ

Світло в темряві

«БРОНЗОВА ЛІГА» ПРОВІДНИХ ЮРИДИЧНИХ ФІРМ УКРАЇНИ 2022 РОКУ

Від редакції

Пункти незламності

Рейтинг визнання юридичних фірм

Рейтинг визнання за галузями практики

Експертна рада

Експертна рада. Рейтинг-2022

Експертна рада. Тенденції ринку

Тенденції ринку. Інфографіка

Міжнародна конфігурація

«Велике» очікування

Проєктна організація

Усім благ

Уроки виживання

Визначення пріоритетів

Привести у відповідальність

ПРОВІДНІ РЕГІОНАЛЬНІ ЮРИДИЧНІ ФІРМИ УКРАЇНИ

Невтрачені сподівання

Режимні налаштування

Випробовування війною

Переможці рейтингу «50 провідних юридичних фірм України» у 1998-2022 роках

Інші новини

PRAVO.UA