Посилення ролі адвокатури сприятиме якості БПД — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат №1-2 (173-174) » Посилення ролі адвокатури сприятиме якості БПД

Посилення ролі адвокатури сприятиме якості БПД

Рубрика Новини

Голова НААУ Лідія Ізовітова провела зустріч з головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільдою Богнер, на якій обговорювали питання якості надання правової допомоги, в тому числі у системі БПД, порушення права на захист та судовий розгляд тощо у ході кримінальних проваджень, пов’язаних з конфліктом на Сході України.

За словами Матільди Богнер, місія здійснює систематичний моніторинг порушень прав адвокатів у справах, пов’язаних з конфліктом на Сході. З 2018 року кількість нападів на адвокатів та інших протиправних дій щодо захисників, які надають правничу допомогу в цій категорії справ, зменшилася, проте причетні до таких дій не притягнуті до відповідальності, що створює відчуття безкарності злочинів проти адвокатів. Окрім фізичного впливу, адвокати в цій категорії справ піддаються кримінальному переслідуванню за адвокатську діяльність, що також викликає стурбованість місії.

Також було обговорено способи поліпшення якості БПД. Представники НААУ заперечили доцільність запровадження такого механізму, як peer review. У пропонованому Міністерством юстиції вигляді ця новела розширить можливості втручання посадових осіб БПД у роботу адвоката, посилить контроль над адвокатами, унеможливить дотримання адвокатської таємниці, а також передбачатиме додаткове фінансування для посадовців, які контролюватимуть адвокатів шляхом peer reveiw.

При цьому, за словами керівника Секретаріату НААУ Вадима Красника, система БПД не застосовує передбачений законом механізм оцінки якості надання БПД, зокрема відповідні комісії при регіональних радах адвокатів. Проте саме ці комісії, відповідно до принципу адвокатського самоврядування, а не комісії чиновників Міністерства юстиції, мають здійснювати ці функції.

Поділитися
Теги БПД

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA