Україна обирає суддю до ЄСПЛ — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат №1-2 (173-174) » Україна обирає суддю до ЄСПЛ

Україна обирає суддю до ЄСПЛ

Рубрика Новини

Rонкурсна комісія з відбору кандидатів для обрання суддею ЄСПЛ від України на чолі з професором кафедри міжнародного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Олександром Сердюком оголосила про початок прийому документів для участі в конкурсі. Вікно подачі буда відкрите з 1 по 30 березня 2021 року (включно). Документи належить подати особисто або поштою на адресу: 01220, м. Київ, вул. Банкова, 11, Офіс Президента України.

Кандидатом для обрання суддею ЄСПЛ зможе стати громадянин України, який:

  • — має високі моральні якості;
  • — має вищу юридичну освіту не нижче ступеня магістра або прирівняного до нього, отриману в Україні, або вищу в іноземній державі і визнану в Україні в установленому порядку;
  • — має стаж (досвід) роботи (професійної діяльності) у сфері права і/або стаж (досвід) наукової або науково-педагогічної діяльності у цій сфері, і/або досвід діяльності в сфері захисту прав людини і основоположних свобод не менше десяти років;
  • — має ґрунтовні знання положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, протоколів до неї і практики Європейського суду з прав людини;
  • — вільно володіє однією з офіційних мов Ради Європи (англійською або французькою) і має знан­ня другої офіційної мови Ради Європи (відповідно французької або англійської) на рівні, достатньому для читання і розуміння професійного тексту юридичного змісту.

У той же час зазначимо, що за підсумками минулого року Україна традиційно увійшла до трійки лідерів за кількістю скарг до ЄСПЛ, попереду лише Російська Федерація і Туреччина.

Загалом у 2020 році до ЄСПЛ надійшло 41 700 скарг. З них від Російської Федерації — 13 645, від Туреччини — 11 750, від України — 10 408. П’ятірку замикають Румунія — 7561 та Італія — 3469. А загалом у ЄСПЛ на стадії розгляду перебуває 62 000 справ, 75 % з яких стосуються цих п’ятьох країн.

У 2020 році у справах проти України було винесено 86 рішень. Більша частина з них стосувались захисту права на свободу та особисту недоторканність — 49 постанов. Крім того, було винесено 29 рішень щодо нелюдського/принизливого ставлення та 18 щодо неефективності юридичного захисту.

Поділитися
Теги ЄСПЛ

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA