Піти за амністією — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Піти за амністією

Рубрика У фокусі
Категорії громадян, які не підпадають під критерії податкової амністії, не зможуть подати добровільну декларацію — держава просто вважатиме, що у них є не більше 400 тис. грн готівкою
Громадяни потраплять під так зване безумовне амністування в разі, якщо їхні активи не будуть більшими від визначених законодавством про амністію лімітів

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» № 1539-IX, з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року громадяни України зможуть задекларувати свої активи та сплатити з них збір до бюджету.

 

Навіщо це потрібно

Амністія буде поширюватися на такі активи: гривневі та валютні безготівкові кошти, нерухоме та рухоме майно, цінні папери та майнові права. Готівкові кошти в цей список не включили, оскільки, щоб їх зареєструвати, варто з самого початку покласти їх на рахунок у банку і тільки потім мати бажання їх декларувати.

Якщо громадянин сплатить усі необхідні збори, держава гарантуватиме йому звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства. Також гарантується нерозголошення державними органами та їх посадовими особами відомостей, що містяться в одноразових добровільних деклараціях, без відповідного рішення суду.

Цим правом зможуть скористатися не всі: така опція не буде доступна громадянам, які в будь-який період, починаючи з 1 січня 2010 року, виконували «публічні функції», а також тим, проти кого застосовувалися спеціальні економічні санкції та інші обмежувальні заходи.

У добровільній декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела набуття таких активів. У спеціальній декларації необхідно зазначити активи, які знаходяться на території України або за її межами, зокрема валютні цінності (крім коштів у готівковій формі) та права грошової вимоги, рухоме й нерухоме майно, цінні папери, частки в майні юридичних осіб, інші активи.

 

Ще раз про строк

Податкова амністія триватиме до 1 вересня 2022 року.

Із задекларованих активів необхідно сплатити 2,5 % від вартості державних облігацій України, 5 % вартості валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться в Україні; 9 % вартості валютних цінностей та інших активів, що знаходяться за кордоном. Також норми амністійного законодавства передбачають можливість сплати узгодженого зобов’язання трьома рівними частинами. Але тоді ставки збору будуть вищими — 3 %, 6 % та 11,5 % відповідно.

Якщо декларанти сплатять усі необхідні збори, держава ­гарантуватиме таким особам звільнення від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства.

Податковою амністією можуть скористатися всі дієздатні українці та нерезиденти, які були резидентами України на момент отримання об’єктів декларування. Не зможуть — державні службовці, неповнолітні, недієздатні та фізичні особи, які потрапили під дію законодавства про санкції. Також громадяни потраплять під так зване безумовне амністування в разі, якщо їхні активи не будуть більшими від визначених законодавством про амністію лімітів. Зокрема:

  • будь-які активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тис. грн;
  • квартири в Україні площею до 120 м2;
  • будинки в Україні не більше 240 м2;
  • об’єкти нежитлової нерухомості некомерційного призначення, площею не більше 60 м2;
  • земельні ділянки, розмір яких не перевищує норми безоплатної приватизації;
  • один транспортний засіб особистого некомерційного використання.

Задекларувати можна широкий спектр активів, зокрема валютні цінності (готівку перед декларуванням потрібно покласти на спеціальний рахунок у банку) та грошові вимоги, нерухомість будь-якого типу, рухоме майно, в тому числі предмети мистецтва та дорогоцінні прикраси, ювелірні вироби, ­корпоративні права та майнові права, цінні папери, права на отримання дивідендів. Навіть криптовалюту можна задекларувати в розділі «Інші активи», адже вона поки що не набула законодавчого визначення та не ідентифікується державою.

 

Як подати добровільну декларацію

Спеціальна декларація подається громадянами виключно в електронному вигляді. Тому наявність чи необхідність отримання ключа цифрового підпису стає першочерговим завданням для фізичної особи, яка має намір скористатися амністією. Після подання спеціальної декларації зобов’язання зі сплати «амністійного» збору підлягатимуть погашенню протягом 30 календарних днів. Також заявник може прийняти рішення про сплату спеціального збору, розділивши платіж на три рівних частини. Тоді першу частину необхідно сплатити протягом 30 календарних днів з дати подання спецдекларації; другу — до 1 листопада 2023 року; третю частину — до 1 листопада 2024 року.

Основними користувачами податкової амністії можуть стати особи, які мають активи, придбані за доходи, з яких не сплачувалися податки та походження яких неможливо підтвердити документально. До цієї категорії громадян можуть потрапити представники середнього бізнесу, підприємці, заробітчани, які працюють неофіційно, самозайняті особи та інші фізичні особи. Це можуть бути й фізичні особи — підприємці, які отримували доходи не від податкових агентів і зобов’язані були відображати їх у щорічній податковій декларації з податку на доходи фізичних осіб, проте не робили цього.

Йдеться, зокрема, про осіб, які здавали в оренду нерухомість чи неофіційно надавали побутові пос­луги: прибирання, послуги у сфері краси, ремонту помешкань, одягу, взуття тощо. Також це можуть бути особи, які отримували іноземні доходи, наприклад, фрілансери, «айтішники», яким як винагороду закордонні компанії перераховували на карткові рахунки певні грошові виплати.

Щодо спадку та податкової амністії. У разі якщо об’єкти рухомого або нерухомого майна були отримані у спадок (подарунок) від члена сім’ї першого або другого ступеня споріднення, то подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію платнику податків не потрібно за умови відсутності інших підстав для подання такої декларації.

 

Скільки треба сплатити?

Податкові ставки коливаються залежно від виду незадекларованих активів.

Із грошей на рахунках в банках, а також з інших активів, які перебувають в Україні, — 5 %.

Із валюти, яка перебуває на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів за кордоном — 9 %. Водночас якщо ці активи задекларувати протягом перших півроку дії податкової амністії, тоді ставка — 7 %.

Якщо декларант з вересня 2021-го до 31 серпня 2022-го придбає облігації внутрішньої державної позики на гроші, з яких не сплачено податки, — 2,5 %.

Також є можливість розтермінувати сплату податків — на три роки трьома рівними частинами. Але тоді ставка зросте — 6 % замість 5 % для готівки в українських банках, майна та інших активів, 11,5 % замість 9 % для активів за кордоном, 9,5 % замість 7 % для іноземних активів, задекларованих упродовж перших шести місяців, 3 % замість 2,5 % для облігацій.

 

Що буде, якщо ігнорувати добровільне декларування?

У цьому разі Державна податкова служба вважатиме, що людина має у власності не більше:

  • 400 тис. грн готівкою;
  • квартиру або квартири загальною площею до 120 м2 або
  • будинки — сукупно до 240 м2;
  • нежитлове приміщення до 60 м2;
  • земельну ділянку в межах безоплатної приватизації;
  • а також один автомобіль із двигуном, меншим за 3000 см2, чи мотоцикл з об’ємом до 800 см2.

Із цього майна податок сплачувати не треба.

Інше рухоме майно, наприклад яхти, літаки або гелікоптери, слід декларувати.

Отже, як ми бачимо, в податковій амністії є свої нюанси, тому сподіватимемось, що ефект від її впровадження буде очікуваний.

 

Авторка: Ірина СТАРОДУБ, керівниця судового відділу Moneyveo

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA