Кримінальні справи — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Кримінальні справи

Рубрика Персона
«Я свідомо обрала професію юриста, стала адвокатом та здійснюю захист інтересів клієнтів у кримінальних провадженнях. Це — мій свідомий вибір, і я щодня переконуюсь у його правильності» — Людмила КУСА, партнерка GRACERS Law Firm

Захист від кримінального обвинувачення все ще сприймається як «чоловіча» справа, хоча серед українських юристок немало тих, хто обрав для себе цю спеціалізацію. Про особливості вітчизняного кримінального переслідування і тенденції захисту бізнесу у кримінально-правовому контексті розповіла адвокатка Людмила Куса, яка недавно отримала статус партнерки у GRACERS Law Firm.

 

Ще 15 років тому кримінальна практика як спеціалізація адвоката вважалася чимось на кшталт «клубу для своїх». Сьогодні, як відчувається, такого клубу більше немає. Чи є, тільки умови «членства» змінилися?

— На мою думку, такий клуб усе ще існує. Але чим далі, тим більше він відходить у небуття. Світ змінюється. Раніше — хорошим спеціалістом вважався той, хто присвячував всю свою професійну діяльність вивченню однієї практики та, відповідно, був найкращим у своїй сфері діяльності.

Зараз же світ переходить до того, що присвячувати свою професійну діяльність чомусь одному просто немає сенсу, адже нам пощастило жити в той час, коли отримати майже будь-яку інформацію можна, просто відкривши свій смартфон. Щоб освоїти нову професію або нову спеціалізацію, вже не потрібно вчитися шість-сім років в університетах. На цей час є безліч платформ, на базі яких можна здобути знання, в тому числі й освоїти професію юриста.

Свій відбиток наклала і пандемія. Адже під час запровадження карантину ще більше інформації з’явилося в онлайн-доступі. Лекції найкращих вишів світу можна скачати онлайн та дивитись у будь-який час. Тобто отримати інформацію і знання досить легко.

Здавалося б, навіщо ж тоді зупинятися на одній спеціалізації, якщо можна освоїти декілька?

Більше того, аналогічний запит часто надходить і від клієнта. Усе частіше клієнт приходить не лише з проблемою кримінального переслідування, а з комплексом проб­лем. Оскільки ми ведемо мову про «білокомірцеву» злочинність, то ці проблеми стосуються, як правило, корпоративних, договірних, трудових правовідносин тощо.

Змінюються підходи до навчання та побудови кар’єри.

Звичайно, для освоєння професії лише теоретичних знань недостатньо, але за бажання практичні навички також можна набути без надмірних зусиль.

Тому, на мою думку, хоча такий клуб усе ще існує, але ми досить скоро перейдемо до того, що питання конкретної спеціалізації адвоката турбувати клієнта не буде.

 

Чи викликане це тим, що у кримінальних провадженнях стало більше «білокомірцевих» справ, порівняно з відвертим криміналом?

— Вважаю, що речі жодним чином між собою не пов’язані, але ви праві, так званих білокомірцевих справ стало дійсно в рази більше.

На мою думку, на це більше вплинуло те, що дії, які раніше відбувалися за допомогою фізичного впливу (наприклад, рейдерське захоплення підприємства), почали відбуватися лише за допомогою ноутбуку, інтернету та подальшого (переважно протиправного) використання державних реєстрів.

Крім того, як раніше, так і тепер залишається актуальною боротьба з конкурентами в бізнесі за допомогою кримінального провадження.

Найгірше, що, на мою думку, відбувається зараз — це боротьба з топменеджерами, які в тяжкі роки після Революції гідності взяли на себе відповідальність та допомагали виходити з кризи державним підприємствам, а тепер отримують підозри та обвинувачення за неправильні, на думку правоохоронних органів, управлінські рішення.

Боротьба з корупцією в нашій країні теж, на превеликий жаль, дуже часто перетворюється на фарс та є відвертою провокацією правоохоронних органів.

 

Чому ви вибрали саме кримінально-правову спеціалізацію, чим вона вас приваблює?

— Традиційно, кримінальне право, як і White Collar Crime, сприймаються як «чоловічі» спеціалізації. Натомість вважаю, що цей стереотип стає все менш актуальним.

Протягом свого свідомого життя я прагнула стояти на захисті та запобігати порушенню прав людини, зокрема з боку осіб, наділених владними повноваженнями, що спонукало мене здобути необхідні для цього знання та вміння.

А де, як не у сфері кримінально-правових відносин, захищати права та інтереси людей?! Саме тому я свідомо обрала професію юриста, стала адвокатом та здійснюю захист інтересів клієнтів у кримінальних провадженнях. Це — мій свідомий вибір, і я щодня переконуюсь у його правильності.

 

Які питання сьогодні найбільше турбують клієнтів у кримінально-правовому аспекті? Чи змінилися вимоги до захисту у 2022 році? Які проблеми 2021 року залишаються актуальними й сьогодні?

— Усе частіше, окрім захисту в кримінально-правовому аспекті, клієнтів турбує публічна площина.

Часто правоохоронні органи під час затримання або вручення підозри дають досить багато інформації в медіа, забуваючи про те, що відповідно до статті 222 КПК України розголошення відомостей досудового розслідування категорично забороняється та є абсолютно недопустимим. Натомість ми бачимо діаметрально протилежну картину.

Така інформація про нібито скоєний клієнтом злочин подається однобоко, що, звичайно, не йде на користь клієнту в його повсякденному житті. Адже досить часто інтерв’ю та висловлювання правоохоронців у ЗМІ не відповідають дійсності: «підозрюваного» називають «обвинуваченим», про окремі факти та епізоди кримінального провадження, що лише встановлюються слідством, говорять, як про вже доведені та встановлені судом обставини. Безумовно, від цього страждає репутація клієнтів, які працюють у публічній площині або ж є топменеджерами.

Тому все частіше клієнт приходить не лише за розв’язанням проблеми в межах кримінального процесу, а й за тим, щоб адвокат був захисником його прав і в пуб­лічному полі. Подача дифамаційного позову, підготовка клієнта до інтерв’ю з дійсно незалежними журналістами з метою висвітлення своєї точки зору, вихід чи невихід у медійну площину. Усе це наразі також є невід’ємною частиною комплексного захисту інтересів клієнта в інформаційному суспільстві сьогодення.

Проблеми 2021 року, які залишаються актуальними і сьогодні, це в першу чергу «вибірковість», з якою доводиться часто зіштовхуватись у кримінальному провадженні. Так, в окремих випадках, особливо якщо йдеться про представництво потерпілого, за слідчим доводиться фактично «бігати», щоб каталізувати хід досудового розслідування. У той же час в інших кримінальних провадженнях клієнтів постійно викликають для проведення допитів чи інших слідчих дій. Подібне може свідчити про заінтересованість органів досудового розслідування, яка, поза розумним сумнівом, виходить за межі КПК України. Водночас правоохоронні органи (ДБР, НАБУ, САП), які повин­ні запобігати подібним проявам «зацікавленості», перебувають у постійних міжвідомчих конфліктах, які відбуваються вже тривалий час, що вбачається з чисельних інтерв’ю та коментарів представників відповідних відомств.

Також актуальними для клієнтів залишаються реорганізаційні процеси в системі правоохоронних органів України. До прикладу, новостворений БЕБ ще повністю не запрацював, натомість Податкова міліція вже ліквідована. Ряд кримінальних проваджень, що були на розгляді в Податковій міліції, перебувають у «підвішеному стані», що створює численні перешкоди для клієнтів, а головне — спрогнозувати, коли належним чином запрацює БЕБ, не може ніхто.

Додають хвилювань клієнтам і численні факти та спроби тиску на українську адвокатуру. Клієнти не живуть у вакуумі та, завдяки миттєвому поширенню, спостерігають за негативними тенденціями, зок­рема намаганнями встановити контроль над інститутом адвокатури. Зазначене змушує клієнтів ставити під сумнів те, наскільки адвокат буде неупередженим та зробить усе для захисту його прав та інтересів.

 

Поруч із заявленою лібералізацією в економіці відчувається посилення кримінально-правового тиску на бізнес. Це просто збіг чи взаємопов’язані процеси?

— Спрощуючи численні бюрократичні процедури ведення бізнесу, запроваджуючи спеціальні податкові умови, як, наприклад, «Дія Сіті», влада пропонує бізнесу «нові правила гри». Закономірно, що при цьому від «старих правил гри» необхідно відмовлятись.

За останній час в українському законодавстві відбулось багато знакових законодавчих змін та запроваджень, які покликані зробити ведення бізнесу в Україні більш цивілізованим, відкритим та доступним.

Натомість для багатьох представників бізнесу запроваджені зміни можуть бути невигідними, незручними або ж навіть незрозумілими та алогічними.

Тому посилення кримінально-правового тиску на бізнес не є не­очікуваним, а швидше, закономірним.

 

Дуже часто у 2021 році представники прокуратури говорили про необхідність зміни КПК. На вашу думку, щось треба змінювати?

— Зміни, звичайно, потрібні. Але думки працівників прокуратури та правоохоронних органів значно відрізняються від думок адвокатів щодо тих змін, яких КПК потребує.

Так, уже тривалий час необхідне внесення змін до КПК України, що стосуються проведення обшуку, який став останнім часом улюбленою слідчою (розшуковою) дією правоохоронних органів, а кількість обшуків суттєво збільшилася. Натомість чинний КПК не передбачає обов’язкової присутності адвоката під час обшуку, що у багатьох, особливо у провадженнях WCC, є надзвичайно важливим та істотно мінімізує ризик того, що клієнту будуть підкинуті докази, яких «бракує слідству».

Не менш важливим є внесення змін до КПК у розрізі реалізації в Україні програми «Держава у смартфоні», запровадження електронного кримінального провадження та реалізації пілотного проєкту eСase, адже кількість матеріалів справ із кожним роком збільшується з геометричною прогресією, тож усіх їх опрацьовувати у паперовому форматі практично неможливо.

 

Недавно ви стали партнеркою GRACERS Law Firm, з чим ви вас щиро вітаємо. Розкажіть, що тепер входить до ваших адміністративних компетенцій та що саме для вас означає бути партнеркою фірми?

— Щиро дякую за привітання!

Для мене, в першу чергу, це велика відповідальність, адже бути партнеркою — це бути відповідальною за результат.

Партнер фірми приймає ключові та найскладніші рішення, які можуть мати вирішальне значення для справи клієнта. Відповідальність за кожне рішення та поставлене завдання і контроль за його своєчасним якісним виконанням — колосальна, особливо якщо йдеться про кримінальні справи.

Від проактивності партнера залежить подальший розвиток та популяризація бренду фірми, залучення нових клієнтів та збереження існуючої клієнтської бази, впровадження диджитал-елементів, відкриття нових практик, збереження ключових працівників, постійний аналіз існуючої системи заохочування в компанії та максимально об’єктивної оцінки роботи працівників і, звичайно ж, аналіз діяльності конкурентів.

Партнерство також передбачає прийняття і таких непростих рішень, як звільнення працівника або ж припинення співпраці з клієнтом, який може бути вигідним з економічної точки зору, однак бути токсичним та своїми діями завдавати репутаційних втрат фірмі.

Водночас, окрім перерахованих вище моїх обов’язків як партнерки GRACERS Law Firm, я також активно продовжую брати участь у судових засіданнях та розробці стратегії захисту інтересів клієнта, зустрічах з клієнтами, публікуватись у фахових юридичних виданнях, організовувати та брати участь у юридичних заходах.

З огляду на значний обсяг зав­дань кожен мій день розплановано похвилинно, інакше можна пропустити якусь деталь, що в підсумку матиме колосальне значення для клієнта, а для GRACERS Law Firm клієнти — понад усе.

Бесіду вела Ірина ГОНЧАР, «Український адвокат»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA