Перезапустити систему — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник № 3 (178) » Перезапустити систему

Перезапустити систему

Рубрика Кадри
Україна перезапустила конкурс для обрання кандидата на посуду судді ЄСПЛ, щоб у якнайкоротші строки нашу державу представляв висококваліфікований суддя з міжнародним досвідом

Україна не раз наголошувала на тому, що практика Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ, Суд) є для держави пріоритетною та позиційно утворюючою. І хоча в Україні формально не діє прецедентне право, проте на рішення ЄСПЛ завжди посилаються, на них роблять акцент, таким чином підсилюючи власну позицію у суді.

Україна є також представленою серед суддівської колегії Суду. Відповідно, вибір достойного і професійного представника від держави в такому поважному Суді, беззаперечно, є одним із важливих завдань для України. Процедура відбору кандидатів має бути чіткою і прозорою, а процес — продуманим і виваженим.

Конкурсна комісія з добору кандидатів для обрання суддею ЄСПЛ від України, утворена Указом Президента України від 19 лютого 2021 року № 63/2021, оголосила про проведення конкурсу із добору кандидатів для обрання судді ЄСПЛ від України. Приймання документів для участі у конкурсі здійснювалося впродовж 30 календарних днів, з 1 березня по 30 березня 2021 року.

Відповідно до Положення про проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею ЄСПЛ від України, а також вимог до кандидатів для обрання суддею ЄСПЛ від України було визначено певний набір критеріїв, яким мав відповідати такий суддя. Отже, ідеальним кандидатом може бути громадянин України, який має високі моральні якості, вищу юридичну освіту не нижче ступеня магістра (або прирівняну до неї вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста), здобуту в Україні, чи вищу юридичну освіту відповідного ступеня, здобуту в іноземній державі та визнану в Україні в установленому порядку. Обов’язковим є стаж (досвід) роботи (професійної діяльності) у сфері права та/або стаж наукової чи ­науково-педагогічної діяльності у цій сфері, та/або досвід діяльності у галузі захисту прав людини і основоположних свобод не менш ніж десять років. Безумовно, необхідне знання ґрунтовних положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, протоколів до неї та практики Європейського суду з прав людини, а також вільне володіння однією з офіційних мов Ради Європи (англійською або французькою), а другою офіційною мовою Ради Європи на рівні, достатньому для читання та розуміння професійного тексту юридичного змісту.

При цьому чітко зазначені парамет­ри, за якими особа не могла взяти участь у конкурсі. Зокрема, не може бути кандидатом для обрання суддею ЄСПЛ від України особа, яка на момент подання документів для участі в конкурсі досягла 65 років, визнана судом обмежено ­дієздатною або недієздатною, має хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків судді, має судимість, якщо ця судимість не погашена і не знята в установленому законом порядку, або піддавалася протягом останнього року адміністративному стягненню за пов’язане з корупцією правопорушення.

Історію обрання кандидата на посаду судді ЄСПЛ від України не назвеш прос­тою, адже вона містила чимало «витків» та нюансів.

Зокрема, як зазначила Анна Поліщук, юрист ETERNA LAW, 1 листопада 2007 року Указом Президента України № 1043/2007 було затверджено «Порядок проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України» (Указ № 1043/2007). Такий Порядок, у тому числі, визначав вимоги до кандидатів на посуду судді, перелік документів, необхідних для участі у конкурсі, порядок проведення самого конкурсу та визначення його результатів.

4 квітня 2019 року, у зв’язку зі спливом терміну повноважень судді ЄСПЛ від України Ганни Юдківської (перебувала на посаді судді з 2010 року), тодішній Президент України підписав Указ № 100/2019, яким вносився ряд змін до Указу № 1043/2007. Такі зміни, у тому числі, стосувались порядку формування складу конкурсної комісії, додаткових вимог до кандидатів на посуду судді, переліку документів, необхідних для участі у конкурсі, та іншого. Однак уже 26 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд м. Києва зупинив проведення конкурсу з обрання судді ЄСПЛ від України, оскільки встановлена Указом № 100/2019 процедура проведення конкурсу не відповідала міжнародним стандартам, які регламентують її проведення.

Як наслідок, 10 червня 2019 року Указом Президента України № 356/2019 було затверджене нове Положення про проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею ЄСПЛ від України та оголошено конкурс на добір кандидатур на посаду судді від України. У липні 2019 року конкурсною комісією з добору кандидатів було визначено імена трьох кандидатів на посуду судді ЄСПЛ від України. Список кандидатів надіслано до Міністерства закордонних справ України для подальшого внесення в установленому порядку до Ради Європи. У той же час жоден із трьох кандидатів так і не був обраний на посаду судді Європейського суду з прав людини і повноваження судді від України продовжила виконувати Ганна Юдківська.

За словами Президента України Володимира Зеленського, внаслідок підписання такого указу Україна перезапустить конкурс для обрання кандидата на посуду судді ЄСПЛ та в найкоротші строки нашу державу представлятиме висококваліфікований суддя з міжнародним досвідом.

Чи вдасться цей перезапуск зробити максимально лаконічним і злагодженим? Та чи вдасться на цей раз підібрати справді ідеального кандидата на цю посаду? Відповіді на ці запитання будуть відомі незабаром.

Альона СТУЛІНА, «Судовий вісник»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA