Не втратити зв’язок — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат № 4-5 (176-177) » Не втратити зв’язок

Не втратити зв’язок

Рубрика Актуально
Практичні поради щодо проведення судових засідань у режимі відеоконференції

Пандемія COVID-19 внесла зміни в усі сфери життя та в організацію діяльності. Установи, компанії, організації постійно працюють над розробкою нових концепцій роботи, які можна застосовувати під час кризи так само успішно, як і до виникнення пандемії. Деякі з них можуть стати звичними.

Згідно з Конституцією України, доступ до правосуддя повинен бути обов’язково забезпечений за будь-яких обставин чи подій, оскільки головним завданням суду є захист прав і свобод людини і громадянина. З метою створення безпечного робочого середовища зараз актуально проводити будь-які заходи дистанційно: у режимі відео- або аудіоконференції.

Відповідно до частини 7 статті 11 Закону України «Про судо­устрій і статус суддів», учасники судового процесу на підставі судового рішення можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відео­конференції. Обов’язок провести відеоконференцію покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який ухвалив таке рішення.

Однак з початком пандемії та впровадженням карантинних обмежень в учасників судового процесу з’явилась можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, але за наявності в суді технічної можливості.

Для організації відеоконференцій у судах функціонує вебпрограма «Бронювання систем відеоконференцзв’язку», за допомогою якої можна адмініструвати установи, користувачів системи та бронювати майданчики для відеоконференцій у режимі онлайн. Бронювання майданчика для проведення відеоконференції можливе за наявності вільного залу судового засідання та відповідного режиму роботи суду. Для бронювання майданчика за допомогою цієї програми потрібно, щоб суд попередньо ухвалив відповідне рішення.

Використання системи відео­конференцзв’язку в судах в умовах карантинних обмежень повноцінно забезпечує доступ до правосуддя та створює безпечні умови для комунікації учасників судового процесу й працівників судів. Отже, доки пандемія не завершиться, потрібно активно сприяти проведенню судових засідань саме дистанційно — онлайн.

З огляду на це, зокрема, відділ забезпечення судового процесу Сьомого апеляційного адміністративного суду закликає учасників судового процесу брати участь у розгляді судових справ у режимі відеоконференції, адже це гарантуватиме вашу безпеку та збереже здоров’я.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA