30 уроків правосуддя — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат № 4-5 (176-177) » 30 уроків правосуддя

30 уроків правосуддя

Рубрика Репортаж
IV Судовий форум ААУ

14 травня 2021 року IV Судовий форум Асоціації адвокатів України зібрав професійну юридичну спільноту на обговорення сучасного стану та перспектив судової системи України і проблемних питань судової практики.

У рамках першої сесії, яку модерував Олег Маліневський, віцепрезидент ААУ, голова Комітету ААУ з судової практики, партнер EQUITY, говорили про 30-річчя судової влади в Україні, її здобутки, проблеми та перспективи.

Сергій Іонушас, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, голова Комісії з питань правової реформи, та Андрій Костін, голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, окреслили бачення законодавців щодо удосконалення судової влади. За їхніми словами, про реформу правосуддя не йдеться, а от виправляти помилки попередніх змін та поліпшувати механізми функціонування судової системи — якраз на часі. Зокрема, першими на порядку денному стоять питання відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та перезапуск Вищої ради правосуддя.

Про Верховний Суд та єдність судової практики розповідав ­Всеволод Князєв, секретар Великої Палати Верховного Суду, про Україну в ЄСПЛ та місце цієї інституції у системі захисту прав українців говорив Іван Ліщина, заступник міністра юстиції України — Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини.

Лариса Швецова, секретарка Третьої дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя, суддя Харківського апеляційного суду, зосередилася на питаннях забезпечення незалежності суддів. Роль адвокатури у формуванні єдиних стандартів правосуддя окреслив Микола Ковальчук, старший партнер L.I.Group, а Микола Оніщук, ректор Національної школи суддів України, д.ю.н., заслужений юрист України, зосередився на стратегії розвитку суддівської освіти на 2021–2025 роки.

Далі перейшли до більш практичних обговорень. Дискутували про інститути виняткової спірності, розмежування юрисдикцій, формування процесуальної касти недоторканних, права неучасників справи на перегляд судових рішень, електронні докази та касаційні фільтри; проблеми супроводу гучних та складних справ, досвід судового представництва в умовах пандемії COVID-19 та в добу штучного інтелекту.

Паралельно, у сусідній залі, впродовж усього дня відбувалися тематичні бутик-конференції, присвячені питанням нової ери для арбітражних керуючих за Кодексом України з процедур банкрутства, судового захисту суспільних інте­ресів в екології, під час якої розглянули головні питання групового позову та забезпечення ефективних комунікацій з державними органами з питань захисту довкілля та щодо проблем використання кримінальної юстиція для вирішення комерційних спорів.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA