Чинні прокурори не можуть стати адвокатами — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат № 4-5 (176-177) » Чинні прокурори не можуть стати адвокатами

Чинні прокурори не можуть стати адвокатами

Рубрика Новини

Проходження процедур кваліфікаційного іспиту і стажування з метою отримання статусу адвоката є несумісними зі статусом прокурора — такого висновку дійшла Велика Палата Верховного Суду у справі № 826/9606/17, постанову в якій було ухвалено ще 4 квітня 2021 року, однак текст її з’явився пізніше.

ВП зазначила, що, претендуючи на набуття права на зайняття адвокатською діяльністю, прокурор вступає у позапроцесуальні відносини з Радою адвокатів, адвокатською спільнотою. Крім того, щоб отримати адвокатське свідоцтво, треба пройти стажування в адвоката, а такі правовідносини виходять за межі допустимих для прокурорської та адвокатської спільнот.

«Намір проходити процедури кваліфікаційного іспиту, стажування та отримати свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю, перебуваючи на посаді прокурора, є явно нелегітимним наміром, оскільки прогнозовано призводить до виникнення обставин несумісності. До того ж наявність статусу адвоката (захисника) в особи, яка є прокурором та підтримує державне обвинувачення в суді, ставить під сумнів її незалежність, безсторонність та неупередженість» — йдеться у постанові ВП ВС.

Нагадаємо, 10 лютого ц.р. ВП ВС зробила подібний висновок у справі № 822/1309/17, вказавши, що складання кваліфікаційного іспиту, проходження стажування в адвоката, складання присяги адвоката та отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю є неприпустимим для судді.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA