Незначні зрушення — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №4 » Незначні зрушення

Незначні зрушення

Які зміни відбулися відтоді, як «Судовий вісник» уперше відвідав Обухівський районний суд Київської області

Минуло трохи більше чотирьох років відтоді, як кореспондент «Судового вісника» відвідував Обухівський районний суд Київської області з метою дослідження організації роботи суду, зокрема забезпечення належних умов праці та зручності перебування відвідувачів у приміщенні. Наразі ми знову вирішили завітати до суду, аби порівняти, чи відбувається модернізація будівлі, чи має суд належне фінансування і чи поліпшується якість робочого процесу. На жаль, поспілкуватися з керівником апарату суду Оленою Личак нам не вдалося, адже через велику, за словами пані Личак,  завантаженість вона не змогла відповісти на запитання кореспондента «Судового вісника». Тож задля висвітлення проблемних питань дослідження ми провели самотужки

Невеликі зміни

Розташування суду вельми зручне — у центрі міста Обухів, на вулКиївській, 20. Забігаючи наперед, варто сказати: попри те, що дістатись із Києва до суду легко (одним маршрутним автобусом менш ніж за годину), повертатися до столиці доведеться вже за допомогою двох транспортних засобів. Екстерєр приміщення досі нагадує звичайний пострадянський суд, однак нотку європеїзації внесли — біля входу до суду встановили пандус. Раніше в приміщенні суду знаходилась прокуратура Обухівського району, однак зараз для цього правоохоронного органу відведено окрему будівлю неподалік. Тепер двоповерхова споруда повністю належить працівникам Феміди. До речі, кількість суддів, порівняно з 2015 роком, залишилась такою ж — сім суддів, однак за штатним розписом має бути десять осіб. Здавалося б, показник кількості працюючих осіб, наділених повноваженнями здійснювати правосуддя, ліпший порівняно з кількістю суддів в інших районних судах Київської області, однак, до прикладу, в період зчервня до кінця грудня 2017 року судочинство фактично здійснювалось лише чотирма суддями у звязку з перебуванням інших трьох у соціальних відпустках. До слова, досі актуальним залишається питання нестачі секретарів суду та секретарів судового засідання.

Згідно із звітом про підсумки роботи суду за останні роки кількість цивільних, адміністративних, кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення, які надходять до суду, збільшується. А відповідно до базових показників роботи суду за 2018 рік відсоток розгляду справ складає 95,16 %, середня кількість розглянутих справ та матеріалів на одного суддю — 1116.

Iнтер’єр

На жаль, з 2015 року всередині приміщення мало що змінилось. Залишаються проблемою занадто вузькі коридори, через що встановлено недостатньо лавок для очікування та столів. Бракує площі не лише у коридорах, а й у залах судових засідань, навіть там, де встановлені скляні бокси для тимчасового утримання підозрюваних та обвинувачених у кримінальних провадженнях осіб. Важко уявити, як у таких умовах розглядаються справи з великою кількістю учасників. До речі, приміщення має чотири зали судових засідань,
обладнані звукозаписувальними технічними засобами, за допомогою яких відбувається фіксація судових засідань у справах різних категорій. У залі  1 функціонує звукозаписувальний технічний засіб «Акорд», у залах судових засідань  3 та  4 — «Камертон», у залі судового засідання  2 програмноапаратний комплекс — технічний засіб фіксування судового процесу «Оберіг». Зали судового засідання  1 та  3 обладнані системою відеоконференцзвязку. Архів у суді функціонує у трьох приміщеннях: на першому поверсі суду та у підвальному приміщенні суду, яке, схоже, потрібно дообладнати вентиляцією.

Охорона

Як відомо, питання належної охорони в судах залишаться невирішеним. Злистопада 2015 року і до сьогодні будівля суду охороняється працівниками, з якими укладено трудову угоду на охорону приміщення, хоча постановою Кабінету Міністрів України відгрудня 2017 року  902 затверджено перелік судів, органів та установ правосуддя, охорона яких здійснюється підрозділами Національної поліції та Національної гвардії України. Відповідно до зазначеної постанови, Обухівський районний суд увійшов до переліку судів, охорона яких здійснюється підрозділами Національної поліції.

Підсумки

Не так давно у Києві відбулося відкрите засідання Комітету Ради суддів України з питань організаційнокадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування, присвячене обговоренню Стандартів організації роботи суду, зокрема вимог до будівель та приміщень суду. Члени Комітету дійшли висновку, що зона для відвідувачів має бути зручною для очікування та інформативною, перелік мінімально необхідної інформації для відвідувачів визначатиметься з урахуванням пропозицій суддів, також приміщення судів доцільно оформляти в єдиному стилі. Таким чином, Державній судовій адміністрації України доручено до 15 травня ц.р. розробити пропозиції щодо дизайну приміщень судів, інформаційних стендів, вказівників, таблиць, а також звернутися до робочих груп з розвитку суддівського самоврядування Ради суддів України з пропозицією надати інформацію про будівлі судів в областях, які перебувають у незадовільному стані.

Юлія КАРНАУХ
«Судовий вісник»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA