Перерва на обіт — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №4 » Перерва на обіт

Перерва на обіт

Майбутнім суддям ВАС довелося зробити паузу в навчанні, аби взяти участь в урочистій церемонії складення присяги: обітницю професії вони давали в присутності перших осіб держави

Перші особи держави — Президент України Петро Порошенко, очільник Верховної Ради України Андрій Парубій, Премєрміністр України Володимир Гройсман, — керівництво найвищого суду у системі судоустрою України, ключових органів суддівського врядування і самоврядування (голови: Верховного Суду (ВС) — Валентина Данішевська, Вищої ради правосуддя (ВРП) — Ігор Бенедисюк, Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) України — Сергій Козьяков, Ради суддів України — Олег Ткачук), іноземні дипломати і представники міжнародних організацій — усі вони були дійовими особами «вистави», яка відбулася 11 квітня ц.р. на головних підмостках вітчизняної Феміди — у приміщенні Кловського палацу. Утім, головними героями пєси цього дня були не представники політичної і судової еліти, а судді Вищого антикорупційного суду (ВАС) — 38 осіб, які нарешті отримали путівки у професійне майбутнє і пройшли ритуал посвячення у судді — склали присягу.

Зауважимо, що востаннє таких високих гостей у головній робочій резиденції Верховного Суду зустрічали рівно 17 місяців тому: 11 листопада 2017-го у присутності перших осіб держави у цих стінах відбулася не менш значуща подія — урочиста церемонія складення присяги новопризначеними 113 «верховними» суддями. Саме тоді, власне, і зародилася традиція проводити подібний обряд у залі пленумів Кловського палацу, адже раніше таке дійство, як присяга суддів, переважно відбувалося у будівлі, розташованій посусідству, в урядовому кварталі на вулиці Банковій — в Адміністрації Президента України. Нагадаємо, що законом місце проведення цього торжества не регулюється: в частині 2 статті 57 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» уточнюється лише, що суддя складає присягу під час урочистої церемонії у присутності Президента України. До участі в ній запрошуються Голова ВС і керівництво ключових органів у судовій системі — Ради суддів України, ВРП та ВККС України.

Освячення результатів конкурсного відбору до нового вищого спеціалізованого суду, який тривав понад півроку, — подія давно очікувана. Після того, як ВРП завершила розгляд матеріалів усіх переможців конкурсу до ВАС та його Апеляційної палати і внесла Президенту України відповідні подання (18 березня ц.р. було надано «рекомендації» 35 кандидатам, 28 березня — ще трьом), планувалося, що свою церемоніальну функцію у цьому кадровому питанні Президент України виконає буквально за кілька днів. Спершу очікувалося, що урочистий обряд входження «антикорупційних» суддів у професію передуватиме старту тритижневого орієнтаційного курсу «Антикорупційні суди і верховенство права»: присяга суддів ВАС планувалася на 30 березня ц.р. — на останню суботу перед першим туром президентських виборів, а до вступного курсу навчання призначені судді повинні були приступити вже в найближчий понеділок. Однак цього дня передвиборчу тишу звістка про призначення суддів ВАС і приведення їх до присяги, як відомо, так і не порушила. Путівку в нове професійне життя «антикорупційні» судді отримали тільки через майже два тижні — 11 квітня ц.р. — у розпал навчання, організованого Національною школою суддів України за підтримки низки міжнародних проектів.

«Довгоочікувана для нашої країни подія. Визначний день для кожного із вас. Довгі три роки ми йшли до цього дня. Від голосування у парламенті за конституційні зміни щодо правосуддя і новий Закон України «Про судоустрій і статус суддів». Наголошую, що саме тоді Україна прийняла стратегічне рішення — створити антикорупційний суд», — наголосив Петро Порошенко, відкриваючи урочисту церемонію складення присяги суддями ВАС. За його словами, новий вищий спеціалізований суд має не тільки посилити судову систему, а й стати «справжньою опорою для нашої держави в надзвичайно важливій і чутливій сфері — сфері боротьби з корупцією».

Глава держави нагадав, що до процесу кадрового формування ВАС були залучені висококваліфіковані міжнародні експерти з багатьох країн — колишні судді та прокурори з Великої Британії, Канади, Данії, Литви та Македонії. «Особисто для мене цей конкурс став справжнім проривом. Довгих сім місяців йшов цей добір. Декілька сотень кандидатів: суддів, науковців, адвокатів. Безпрецедентна і надзвичайна прозорість та публічність усіх і кожної окремо процедури, безпрецедентна відкритість. Усі, хто мав бажання, мали можливість спостерігати за кожним етапом у прямому ефірі», — підкреслив він, додаючи, що формат обєднання трьох юридичних професій — суддів, адвокатів і вчених — уже був успішно апробований у роботі нового Верховного Суду.

«Сьогодні ми, нарешті, бачимо результат цієї співпраці — 38 нових суддів приступають до виконання обовязків в абсолютно новому суді. У вас є всі важелі та інструменти, щоб бути успішними. Бо судовою реформою вперше в історії України вам надана незалежність від законодавчої та виконавчої гілок влади, до речі, і від Президента також — повна незалежність. Адже моя роль завершується тут і тепер, під час вашої присяги», — зазначив керманич держави. Наприкінці свого виступу Петро Порошенко висловив переконання: після закінчення кадрового формування ВАС і запуску його діяльності буде завершено побудову незалежної інфраструктури антикорупційних органів. «Шановні судді, саме вам на цьому чистому аркуші писати нову історію і будувати нову систему, керуючись європейськими стандартами і цінностямиНа ваші плечі лягає дуже велика відповідальність, і я твердо переконаний: ви з цим упораєтеся!», — резюмував Президент України, звертаючись до «антикорупційних» суддів.

Прізвища тих, хто вже незабаром задаватиме тон у розгляді справ щодо корупційних злочинів, озвучив заступник Глави Адміністрації Президента Олексій Філатов, зачитавши два укази Президента України про призначення 27 суддів ВАС і 11 суддів Апеляційної палати цього вищого спеціалізованого суду. Суддями ВАС були призначені: Інна Білоус, Андрій Біцюк, Володимир Воронько, Тетяна Гавриленко, Маркіян Галабала, Віталій Дубас, Лариса Задорожна, Олег Коліуш, Олексій Кравчук, Віталій Крикливий, Євген Крук, Віктор Маслов, Віра Михайленко, Наталя Мовчан, Сергій Мойсак, Віктор Ногачевський, Оксана Олійник, Ольга Саландяк, Катерина Сікора, Ігор Строгий, Олена Танасевич, Олег Ткаченко, Леся Федорак, Олег Федоров, Тимур Хамзін, Катерина Широка та Ярослав Шкодін. Суддями Апеляційної палати ВАС стали: Сергій Боднар, Микола Глотов, Інна Калугіна, Дмитро Михайленко, Андрій Никифоров, Олег Павлишин, Ігор Панаід, Віктор Панкулич, Олександр Семенников, Валерія Чорна та Даниїла Чорненька. Процедура освячення результатів конкурсу до ВАС відбулась без сюрпризів: усі ті, хто раніше був визнаний переможцем і отримав відповідні «рекомендації» від ВРП, за винятком Володимира Цікала (на фінішній прямій він добровільно вирішив зійти з цієї кадрової дистанції), були призначені. А ось присягу приймали не всі, а тільки частина «антикорупційних» суддів — 16 осіб, які є вихідцями з інших юридичних професій і раніше суддівську мантію не надягали. У цьому ритуалі солюючу партію виконав Сергій Боднар: він зачитав текст присяги судді, а решта дебютантів у суддівській професії її повторили.

Після урочистого кадрового запуску ВАС залишилося дочекатися лише рішення щодо старту його процесуальної діяльності, яке новоспечені служителі Феміди мають ухвалити самостійно. Не пізніше, ніж через 30 календарних днів з моменту призначення суддів ВАС старший за віком суддя має скликати збори суддів Вищого антикорупційного суду для вирішення питання про визначення дня початку роботи цієї обителі Феміди, вирішення організаційних питань діяльності суду та обрання слідчих суддів (у разі якщо до дня початку роботи ВАС слідчі судді не будуть обрані, їх повноваження повинні виконувати троє суддів ВАС (крім представників Апеляційної палати суду), визначені в ході жеребкування на зборах суддів).

Ольга КИРИЄНКО

«Судовий вісник»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA