Мирним шляхом — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №4 » Мирним шляхом

Мирним шляхом

У Володарському районному суді Київської області, що знаходиться за адресою вул. Миру 25, створені всі умови 
для належного здійснення правосуддя

Місце розташування Володарського районного суду Київської області можна назвати символічним. На необхідність мирного врегулювання спорів під покровом Феміди натякає не лише назва вулиці — Миру, а й сусідство з церквою, колишнім польським костьолом.

Сама ж споруда «храму» правосуддя видається досить урочистою: стіни будівлі пофарбовані в пастельножовтий, вгорі підкреслені блакитною смужкою, а відступ бокових стін створює ефект майоріння українського стягу.

Територія суду також доглянута. Передбачено пологий спусковий пандус та навіть обладнане місце для паркування велосипедистів. Також на території є деревяна альтанка.

Зайшовши всередину приміщення, складається враження, що потрапляєш до музею. Вінтажності інтерєру додають чорні деревяні меблі, подекуди декоровані позолоченими елементами та різьбою.

Утім, як виявилося, будівлю було зведено лише в 70-х роках минулого століття. Як розповів суддя Олександр Ткаченко, за радянських часів тут працювали співробітники Комітету державної безпеки СРСР. Після проголошення незалежності в будівлі одночасно розмістилися державна нотаріальна контора, прокуратура, а також суд. 2002 року, через збільшення штату працівників, приміщення повністю було передано суддям.

Раніше у суді передбачалося чотири суддівські посади, наразі ж суддівський корпус має складатися з трьох суддів, що й дотримано — в суді працює троє служителів правосуддя.

Кадровий голод особливо помітний, коли змінюється підсудність справи, відзначає Олександр Ткаченко. Так, у Володарському суді часто розглядаються справи із сусідніх районів, де в судах працює одиндвоє суддів. Наприклад, якщо в суді працює лише один суддя, який одночасно виконує повноваження голови суду та слідчого судді, в подальшому розглядати справу по суті така особа не має права, тож справа передається до найбільш територіально наближеного суду. Це спричиняє незручності для громадян, особливо, коли близькі за кілометражем райони не мають належного транспортного сполучення, розповідає суддя.

Згідно з Указом Президента України 451/2017 «Про реорганізацію місцевих загальних судів» планується створення Сквирського окружного суду із місцезнаходженням у містах Сквира і Тетіїв та селищі міського типу Володарка.

Яка буде штатна чисельність суду, наразі невідомо. Як повідомив суддя, від територіального управління Державної судової адміністрації України (ДСА) в Київській області надійшли пропозиції передбачити в суді Сквири чотири посади, а в Тетієві та Володарці лише по дві.

На думку Олександра Ткаченка, така кадрова політика є проблематичною, адже навантаження суддів не зменшується. Більше того, труднощі можуть виникнути і у випадках, коли справа має розглядатися колегією у складі трьох суддів. Поїздка до окружного суду потребуватиме додаткових витрат для суддів та інших учасників процесу. Такі зміни не пришвидшать розгляд справи, а тільки обмежать доступ громадян до правосуддя, переконаний суддя. Враховуючи належний рівень матеріальнотехнічного забезпечення, пропонувалося створити окружний суд на базі Володарського районного суду Київської області, а також збільшити штатну чисельність, проте наші побажання не були враховані, відзначає Олександр Ткаченко.

Щодо матеріальнотехнічного забезпечення, то в суді функціонує три зали судових засідань, які забезпечені засобами для фіксації процесу, а два — для проведення засідання в режимі відеоконференції.

Зразковим можна назвати великий зал судових засідань, там встановлені і скляні бокси для підсудних, передбачено два окремих виходи до нарадчої кімнати та до приміщення для конвоювання підсудних з виходом на вулицю. На робочому місці судді встановлено компютер та кнопку для виклику поліції.

Проте встановити компютери для суддів ще потрібно в двох залах судових засідань, адже з впровадженням системи «Електронний суд» суддям буде необхідний доступ до матеріалів справи в «електронному» режимі. Утім, через велике навантаження працівників суду перехід на електронний документообіг потребує не тільки технічного, а й кадрового забезпечення, відзначає суддя. У Володарському суді ще не призначено особу, яка відповідатиме за реєстрацію заяв у системі «Електронний суд». Наразі ж суддя радить сторонам користуватися можливістю надсилати документи через електронну пошту, що значно економить час та кошти.

Як і в більшості районних судів, спеціалізованої охорони у Володарському районному суді Київської області немає. За дорученням ДСА було укладено трудові договори з цивільними особами, які працюють у денний час позмінно. У нічний час приміщення канцелярії та архіву знаходиться під сигналізацією швидкого реагування поліції.

Аліна НАЗАРЧУК
«Судовий вісник»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA