Швидше, вище, простіше! — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат №7-8 » Швидше, вище, простіше!

Швидше, вище, простіше!

Рубрика У фокусі
Нові правила підвищення кваліфікації покликані значно спростити власне процедуру, зекономити час і ресурси та сприяти здобуттю адвокатами на порядок якісніших знань

Підвищення професійного рівня згідно із профільним законом про адвокатуру є важливим обов’язком кожного адвоката, дотримання якого має забезпечувати безперервне вдосконалення знань, умінь та навичок. І це — аксіома, яка не має піддаватись сумніву.

Водночас, як і всі процеси, система підвищення кваліфікації має йти в ногу з часом. Саме тому були розроблені нові правила, що покликані значно спростити власне процедуру, зекономити час і ресурси та сприяти здобуттю адвокатами на порядок якісніших знань.

Як, хто і коли повинен підвищувати свій професійний рівень?

За новими правилами, всі адвокати та помічники адвокатів, інформація про яких внесена до Єдиного реєстру адвокатів України, зобов’язані підвищувати свій професійний рівень (кваліфікацію) на заходах, акредитованих Центром акредитації Вищої школи адвокатури при НААУ. Інформація про ці заходи розміщується на єдиному веб-ресурсі Вищої школи адвокатури.

Адвокати, які недавно набули цього статусу, в перший рік своєї діяльності мають пройти модульну програму «Молодий адвокат». У перші три роки їм також необхідно прослухати по 16 годин лекцій, семінарів і майстер-класів на рік. Відповідно, отримати 16 балів — по одному за кожну годину навчання. Для всіх інших адвокатів зберігається вимога у 10 балів на рік.

Загальний обсяг здобутих балів повинен складатися з двох годин Правил адвокатської етики та стандартів професійної діяльності. Водночас адвокати мають відвідати не менш ніж 50 % заходів, організованих операторами підвищення кваліфікації.

Новим Порядком також передбачено можливість звільнення адвоката від обов’язку підвищення кваліфікації у разі тривалої (понад три місяці) втрати працездатності або з інших поважних причин. Рішення має бути прийняте за відповідною заявою адвоката та за рішенням Ради адвокатів регіону.

Які опції залишаються доступними?

За новими правилами, отримати необхідну кількість залікових балів адвокати можуть не тільки на семінарах і тренінгах, а й на інших заходах, передбачених новим Порядком підвищення кваліфікації.

Це — навчання за професійними програмами Вищої школи адвокатури та у вищих навчальних закладах ІІІ, IV рівнів акредитації; участь у міжнародних та всеукраїнських конференціях, організаторами яких виступають як оператори процесу підвищення кваліфікації адвокатів, так і сторонні оператори, які отримали відповідну акредитацію; наукова діяльність (авторство підручників, монографій, наукових статей у фахових виданнях тощо); виступи сертифікованими лекторами на семінарах з підвищення кваліфікації.

Так, виступ як лектор обліковується як 2 бали за годину; видання монографій, підручників
­та посібників зараховується як 12 балів; здобуття наукового ступеня доктора філософії або доктора наук у галузі права при здійсненні адвокатської діяльності — 30 та 45 балів відповідно; робота в органах адвокатського самоврядування — 2 бали на рік; участь у роботі секцій та комітетів НААУ — 5 або 10 балів залежно від посади. У всіх інших випадках — 1 година дорівнює 1 балу.

Крім того, половину необхідних балів можна набрати, навчаючись за кордоном, що також прописано у нових правилах підвищення кваліфікації. Перелік країн, а їх 45, містить Меморандум про взаємне визнання підвищення кваліфікації адвокатів в Європі Ради адвокатських та правових спільнот Європи, до якого долучилася і НААУ ще у 2017 році.

Чи можна підвищити акредитацію без ВША?

Відтепер здійснювати підвищення кваліфікації адвокатів мають право тільки оператори, які пройшли процедуру акредитації в Центрі акредитації Вищої школи адвокатури. Єдину систему було розроблено з метою уникнення спекуляцій, адже навколо адвокатури зародився цілий тіньовий бізнес із торгівлі кваліфікаційними балами.

За новими правилами, організація, що хоче провести захід із підвищення кваліфікації, має внести детальну інформацію про нього, завантажити презентаційні матеріали, дані про лекторів та кількість балів. На підставі цієї інформації Вища школа адвокатури готує акредитаційну справу, яка направляється на розгляд Експертної ради НААУ для голосування, де досвідчені адвокати та науковці визначають його на відповідність вимогам Порядку акредитації та сертифікації. Після проходження всіх процедур інформація про захід розміщується на єдиному веб-ресурсі і відкривається реєстрація для учасників.

Як проводиться акредитація на заходи з підвищення кваліфікації?

Реєструватися на захід із підвищення кваліфікації, відповідно до нових правил, необхідно на єдиній платформі Центру акредитації Вищої школи адвокатури в режимі онлайн. Цей механізм значно економить час адвокатам та розвантажує ради адвокатів регіонів.

При реєстрації адвокатові надсилається лист з QR-кодом. При цьому адвокати можуть зареєструватися на будь-який захід, незалежно від регіону. Відвідування заходу контролюється за принципом «check-in/check-out». Тобто адвокат прийшов на захід — відмітив свою присутність, після завершення заходу — знову відмітився. Усе це фіксується в системі автоматично, а бали нараховуються залежно від фактичного відвідування адвокатом заходів та після тестування, спрямованого на закріплення ним інформації.

Що буде з балами, зібраними раніше?

Нові правила залишили можливість адвокатам зараховувати отримані раніше залікові бали. Так, бали, сертифікати та інші документи, що підтверджують підвищення кваліфікації, здобуті до 1 липня 2019 року, зараховуються адвокатам як підвищення кваліфікації за відповідний період поданням відповідних карток обліку до регіональних рад, передбачених попереднім Порядком підвищення кваліфікації адвокатів України. Зараховуватимуться вони за поточний рік.

Чи можна підвищувати кваліфікацію безкоштовно?

За новими правилами, заходи з підвищення кваліфікації ради адвокатів регіонів зобов’язані організовувати самостійно або у співпраці з Вищою школою адвокатури чи іншими операторами підвищення кваліфікації, акредитованими на єдиному веб-сайті. Таких заходів має бути не менше трьох на рік із загальною тривалістю не менш ніж десять годин.

При цьому заходи для адвокатів, як і раніше, залишаються безоплатними. Водночас новим Порядком врегульовано систему проведення і оплатних заходів, які можуть проводитись як додаткові до безоплатних. Графік усіх заходів публікується на офіційному сайті НААУ, у регіонах та на сайті Центру акредитації Вищої школи адвокатури. НААУ та ВША вже забезпечують велику кількість безоплатних заходів для адвокатів і робитимуть це й надалі.

Чи потрібно збирати облікову картку?

Звітним роком із підвищення кваліфікації адвокатів, за новими правилами, вважається календарний рік з 1 січня по 31 грудня.

Тепер не потрібно збирати облікові картки, сертифікати про відвідування заходів і отримання балів тощо — все це зберігатиметься в особистому кабінеті на єдиному веб-ресурсі Центру акредитації Вищої школи адвокатури. Новим Порядком встановлено, що Центр акредитації оформлює та видає сертифікати, а також готує та передає НААУ інформацію для розміщення її в ЄРАУ про щорічне проходження адвокатами підвищення кваліфікації.

Автор: Валентин ГВОЗДІЙ, адвокат, керівний партнер GOLAW, заступник голови Ради адвокатів України, м. Київ

 

 

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Від редактора

Адвокатам першим приготуватися

Дивіться!

Для людей

Дозвілля

Перемогти у спорті

Командна гра

Думки вголос

Доволі це очікувано

Компанія

На сторожі справедливості

Конспект

Початкова стадія

Новини

Поліцейські розглядатимуть адвокатські запити за методикою РАУ

АПУ занепокоєна ризиками обмеження прав сторони захисту

Пам’яті Василя Кисіля

NextGen приєднався до Європейської асоціації молодих адвокатів

НААУ обмінялася досвідом з BRAK

Питання кримінального процесу. Погляд німецьких колег

ВКДКА може порушувати дисциплінарні справи

Піврічні підсумки діяльності Комітету захисту прав адвокатів

Змінився порядок складання кваліфікаційних іспитів

Офіс

Розкриває талант

Теорія і практика

Спірмірність

Повернення буде раєм

У фокусі

Швидше, вище, простіше!

Вчитись по-новому

Читайте!

Ефект Люцифера. Чому хороші люди роблять жахливі вчинки

Школа майстерності

Підготовка колективного позову

Інші новини

PRAVO.UA