Командна гра — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Командна гра

Рубрика Дозвілля
«Для мене результат команди — показник особистого успіху» — адвокат Сергій Хільченко

На хвилі пропагування здорового способу життя юридична спільнота почала активно займатися спортом. Сьогодні дуже часто питання спорту — справа особиста, але займатися командними видами без колег-однодумців непросто. Про гру та роботу в команді розповів Сергій Хільченко, партнер ­
АО «Цезар».

 

Сергію, ви граєте у футбол, баскетбол і волейбол. Як вдається поєднувати такі різні види спорту?

— Насправді все почалося ще в університеті (Запорізький національний університет. — Прим. ред.), де спортивні змагання є невід’ємною частиною життя на юридичному факультеті. Оскільки батли з іншими факультетами були саме у цих командних видах, а юристи завжди хочуть бути першими, доводилось відстоювати це звання.

 

Чому саме командні види спорту?

— У відомому бізнес-романі «Ідеальний командний гравець» відзначаються три основні риси характеру командного гравця: скромність, розум, жага діяльності.

А взагалі вчені вже давно з’ясували, що командні види спорту допомагають впоратися з негативними емоціями. Тому для мене, зокрема, це і є можливістю зняти стрес після насиченого робочого дня.

 

На вашу думку, який вид спорту серед адвокатів зараз найбільш популярний?

— Звісно, футбол. Започаткування національного футбольного турніру серед адвокатів Національною асоціацією адвокатів України дало значний поштовх розвитку цього спорту серед правників. У 2019 році в турнірі брали участь понад 20 команд. Наразі тільки столиця представлена трьома сильними командами. Звісно, і наші колеги з Харкова, Дніпра, Черкас та Одеси від них не відстають. Зустрічі з цими командами на полі — це не лише яскрава боротьба, а й нові знайомства, спілкування, обмін професійним досвідом.

 

Вам не здається, що адвокатській футбольній спільноті затісно в Україні?

— Я б так не сказав. Найамбітніші колеги їдуть на Міжнародний турнір Mundiavocat (World Football Cup for Lawyers), який було започатковано ще у 1983 році Вінсентом Пінателем, французьким юристом адвокатської колегії Марселя, та П’єром Лусінчі, і проводиться він що два роки. Крім того, щороку проводиться турнір Eurolawyers. Завжди вболіваємо за наших колег-адвокатів, які успішно виступають на цих змаганнях. Футбол об’єднує.

 

Поділіться вашим досвідом як граючий у футбол адвокат…

— Захоплення футболом дало усвідомлення, що для мене недостатньо просто грати у вільний час. У 2011 році виникло бажання організувати «банду» однодумців. Є така відома цитата «Не можна жити ідеями, з ними потрібно щось робити». Так у м. Запоріжжі було створено футбольну команду «Цезар», яка вже сім років успішно виступає в аматорській лізі, є шестиразовим чемпіоном, разом із нею я отримав звання найкращого бомбардира.

Також нам вдалося об’єднати адвокатів запорізького регіону та створити команду «Форс-мажори» (наразі — «Запорізька Січ»), яка набирає оберти, активно виступає у місцевих турнірах і турнірах, організованих НААУ. Конкуренція у команді велика, тож навіть мені не завжди вдається пограти.

 

Знаю, у вас були навіть матчі із суддями. Розкажіть, як виникла ця ідея?

— Так, справді. На початку 2010 року разом із моїм партнером Олександром Світличним вирішили реалізувати ідею об’єднати футболом адвокатів та суддів. На той час про такі заходи в Україні відомо не було. Скажу відверто: це зробити було непросто, суддівський корпус не охоче виходив у публічну площину. Проте нам вдалося знайти однодумців. І вже 7 травня вперше на футбольному полі зіграли команда суддів Апеляційного суду Запорізької області та адвокати Запорізької області. Тоді ми програли з рахунком 12:5, але головне, що кожен під час гри отримав бурхливі емоції та заряд позитиву.

Проводили також благодійний турнір CAESAR CUP з міні-футболу, де брали участь уже не тільки команди «Цезар» та суддів, а й працівників прокуратури та ДФС Запорізької області.

На моє переконання, проведення таких заходів у юридичній спільноті дає змогу не тільки формувати спортивні традиції, підтримувати здоровий спосіб життя, а ще й комунікаційну платформу.

 

Але ж ви граєте не тільки у футбол. Нині популярності набирає юридичний баскетбол. Чи не так?

— Треба визнати, баскетбол за рівнем популярності серед юристів/адвокатів поки що перебуває «в тіні». Але в юридичній спільноті є ідейні люди та справжні цінителі цього спорту, які докладають зусилля для його розвитку: Олексій Дідковський, Сергій Саченко, Олег Маліневський. Думаю, вони зможуть «запалити» колег та створити гідну конкуренцію футболу.

 

«Юридична практика» цього року розширила серію спортивних змагань для юристів, започаткувавши турнір з баскетболу. Брали участь у цьому змаганні?

— Звісно, ми заявили свою команду «Цезар». У фіналі зустрілися з Генеральною прокуратурою України, але, на жаль, взяли «срібло». Однак такий результат нас лише стимулює більше тренуватися, щоб наступного року взяти «золото». Треба відзначити і високий рівень організації.

Є ідея створити баскетбольний турнір серед адвокатів, наразі з колегами обговорюємо формат заходу, нюанси організації.

 

А як щодо здобутків на волейбольному майданчику?

— Перше місце на чемпіонаті Запорізького національного університету, чим я досі пишаюся. Найбільше до вподоби пляжний волейбол. Залюбки, коли є можливість, беру участь у турнірах, які організовують Асоціація правників України та Асоціація адвокатів України.

Волейбол, порівняно з футболом та баскетболом, є найменш фінансово витратним видом. Для гри достатньо зібрати приємну компанію, взяти м’яч та вийти на пляж. І, я вас запевняю, позитивні емоції гарантовані. Назагал же волейбол — один із найкрасивіших видів спорту. Рекомендую.

 

Як допомагає зайняття різними видами спорту в професії?

— Є відомий афоризм: «Здібності, як і м’язи, ростуть при тренуванні». Завдяки спорту формуються такі вольові якості, як наполегливість і організованість, відточуються дриблінг, тактика мислення, витривалість. Це допомагає і в юридичній практиці, де постійно необхідно вдосконалювати свої навички та підтримувати, чи точніше — завжди перебувати у піковій формі. Але треба пам’ятати, що занадто, то не здраво. В усьому має бути баланс.

 

(Бесіду вела Ірина ГОНЧАР,

«Український адвокат»)

 

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Від редактора

Адвокатам першим приготуватися

Дивіться!

Для людей

Дозвілля

Перемогти у спорті

Командна гра

Думки вголос

Доволі це очікувано

Компанія

На сторожі справедливості

Конспект

Початкова стадія

Новини

Поліцейські розглядатимуть адвокатські запити за методикою РАУ

АПУ занепокоєна ризиками обмеження прав сторони захисту

Пам’яті Василя Кисіля

NextGen приєднався до Європейської асоціації молодих адвокатів

НААУ обмінялася досвідом з BRAK

Питання кримінального процесу. Погляд німецьких колег

ВКДКА може порушувати дисциплінарні справи

Піврічні підсумки діяльності Комітету захисту прав адвокатів

Змінився порядок складання кваліфікаційних іспитів

Офіс

Розкриває талант

Теорія і практика

Спірмірність

Повернення буде раєм

У фокусі

Швидше, вище, простіше!

Вчитись по-новому

Читайте!

Ефект Люцифера. Чому хороші люди роблять жахливі вчинки

Школа майстерності

Підготовка колективного позову

Інші новини

PRAVO.UA